Normal

Norske Torill Kove vant Oscar

- Og Oscar går til...

Den norske animerte kortfilmen "Den danske dikteren" fikk i natt Oscar på utdelingen i Hollywood.

Torill Kove
Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Dette er Norges første Oscar siden Thor Heyerdahl vant prisen for Kon Tiki-filmen i 1952. Regissør Torill Kove mottok den ettertraktede statuetten foran verdens filmelite.

 

På DVD og TV denne uka

Snart kan alle som vil se Koves Oscarbelønnede animasjonsfilm. DVD-slippet er planlagt å finne sted i løpet av denne uka.

 

Den danske dikteren
Foto: Norsk filminstitutt

 

Dikteren og Undset

I filmen følger vi Kasper, en dansk dikter hvis kreative brønn har løpt tørr. Han reiser til Norge for å møte sitt store forbilde, Sigrid Undset. Liv Ullmann er filmens forteller.

Filmen konkurrerte med "Lifted" (regi Gary Rydstrom), "The Little Matchgirl" (regi Roger Allers og Don Hahn), "Maestro" (regi Geza M. Toth), og "No Time for Nuts" (regi Chris Renaud og Michael Thurmeier).

 

Torill Kove
Foto: CHRIS PIZZELLO / REUTERS

 

Vunnet en rekke priser

"Den danske dikteren" hadde premiere under Berlin-festivalen i februar 2006, og har siden da vunnet en rekke internasjonale priser.

Den er produsert av Lise Fearnley i selskapet Mikrofilm AS, i samarbeid med National Film Board Canada.

Torill Kove var også Oscarnominert for sin forrige kortfilm, "Min bestemor strøk kongens skjorter'", i 2000.

 

Hundre prosent norsk

Torill Kove er født på Hamar, men bosatt i Montreal i Canada. Og til NRK Kulturnytt - på direkte telefon fra Oscarfesten i dag tidlig norsk tid - kunne hun avlive enhver tvil rundt filmens nasjonalitet.

- Historien i seg selv kan jo ikke bli norskere enn dette, og jeg er jo norsk selv, så det er ingen tvil i min sjel om at denne filmen er hundre prosent norsk.

Kove viser i tillegg til at hun benyttet seg av både norsk produsent, norsk finansiering, norske animatører og norsk lydlegning i arbeidet med filmen.

Dermed kan Norge for første gang i historien smykke seg med en Oscarstatuett for en norskprodusert film.

Hør hele intervjuet her: Torill Kove direkte fra Oscarfesten

  Norsk Oscar

 

Kulturstrøm

 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters