NRK Meny
Normal

Norske Torill Kove vant Oscar

- Og Oscar går til...

Den norske animerte kortfilmen "Den danske dikteren" fikk i natt Oscar på utdelingen i Hollywood.

Torill Kove
Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Dette er Norges første Oscar siden Thor Heyerdahl vant prisen for Kon Tiki-filmen i 1952. Regissør Torill Kove mottok den ettertraktede statuetten foran verdens filmelite.

 

På DVD og TV denne uka

Snart kan alle som vil se Koves Oscarbelønnede animasjonsfilm. DVD-slippet er planlagt å finne sted i løpet av denne uka.

 

Den danske dikteren
Foto: Norsk filminstitutt

 

Dikteren og Undset

I filmen følger vi Kasper, en dansk dikter hvis kreative brønn har løpt tørr. Han reiser til Norge for å møte sitt store forbilde, Sigrid Undset. Liv Ullmann er filmens forteller.

Filmen konkurrerte med "Lifted" (regi Gary Rydstrom), "The Little Matchgirl" (regi Roger Allers og Don Hahn), "Maestro" (regi Geza M. Toth), og "No Time for Nuts" (regi Chris Renaud og Michael Thurmeier).

 

Torill Kove
Foto: CHRIS PIZZELLO / REUTERS

 

Vunnet en rekke priser

"Den danske dikteren" hadde premiere under Berlin-festivalen i februar 2006, og har siden da vunnet en rekke internasjonale priser.

Den er produsert av Lise Fearnley i selskapet Mikrofilm AS, i samarbeid med National Film Board Canada.

Torill Kove var også Oscarnominert for sin forrige kortfilm, "Min bestemor strøk kongens skjorter'", i 2000.

 

Hundre prosent norsk

Torill Kove er født på Hamar, men bosatt i Montreal i Canada. Og til NRK Kulturnytt - på direkte telefon fra Oscarfesten i dag tidlig norsk tid - kunne hun avlive enhver tvil rundt filmens nasjonalitet.

- Historien i seg selv kan jo ikke bli norskere enn dette, og jeg er jo norsk selv, så det er ingen tvil i min sjel om at denne filmen er hundre prosent norsk.

Kove viser i tillegg til at hun benyttet seg av både norsk produsent, norsk finansiering, norske animatører og norsk lydlegning i arbeidet med filmen.

Dermed kan Norge for første gang i historien smykke seg med en Oscarstatuett for en norskprodusert film.

Hør hele intervjuet her: Torill Kove direkte fra Oscarfesten

  Norsk Oscar

 

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.