Hopp til innhold

Norske skoler dropper håndskrift

Flere norske skoler legger bort blyanten til fordel for tastaturet i første klasse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk.

iPad skole

DIGITALE FØRSTEKLASSINGER: Flere norske skoler lar elevene lære å skrive på tastatur før de lærer å skrive for hånd.

Fra 2016 faser finnene ut håndskrift til fordel for tastaturkompetanse i 1. klasse. Mange norske skoler har gjort dette allerede.

I høst bytter ytterligere 18 nye norske skoler ut penn og papir med iPad.

– Papir og blyant krever mye finmotorikk. Med tastatur slipper man koordinasjonen mellom hode og hånd og kan gå rett på bokstavlæring, sier Erling Grønlund.

Han driver firmaet Rikt, som tilbyr norske skoler rådgivning i metoden.

– I oktober i fjor hadde hele 85 prosent av elevene som jobbet med leselæring på iPad knekt lesekoden, forteller han.

Erling Grønlund Rikt

RÅDGIVER: Erling Grønlund driver firmaet Rikt, som bistår skoler med digital leselæring.

Tastatur først, blyant etterpå

I Hurum kommune har alle elevene på første trinn lært seg å skrive ved hjelp av et tastatur de siste to årene.

– Elevene får formell skriveopplæring med blyant først fra andre trinn, sier Sissel Roås, som er veileder i Hurum kommune og har skrevet masteroppgaven «Alle med ...» om metoden.

Tanken er at elevene skal beherske ferdighetene å skrive og lese før de begynner med blyant.

– Dette gjør skrivingen med blyant lettere. Før brukte elevene ei uke på hver bokstav nå er det en til to timer, sier Roås

iPad skole

BISTÅR SKOLENE: Erling Grønlund hjelper elever ved Teglverket skole i Oslo med å skrive på iPad.

Møter kritikk

Ikke alle lar seg begeistre av metoden.

– Bevegelsene du gjør når du former tegn og bokstaver for hånd gir informasjon til hjernen som den ikke får når du taster på tastatur, sier Anne Mangen, førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning.

Hun får støtte av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen:

– Jeg har ikke sett forskning på at det blir lettere for alle bare de får en iPad, men har derimot sett forskning på at det å skrive for hånd gjør det lettere å lære, sier han.

Torbjørn Røe Isaksen

KRITISK: Torbjørn Røe Isaksen mener håndskrift er viktig for læringsutbyttet.

Etterlyser større digitalsatsing

I dag velger hver enkelt skole selv om de vil fokusere på tastaturferdigheter før håndskrift.

Elevorganisasjonen oppfordrer norske myndigheter til å følge etter Finland og innføre digitaliserte løsninger på alle skoler i Norge.

– Fokuset skolen i dag har på håndskrift stemmer ikke overens med hva som kreves av jobbmarkedet og vårt digitaliserte samfunn for øvrig, sier leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

Det vil kunnskapsministeren imidlertid ikke love.

– Jeg kommer ikke til å foreslå at vi skal slutte med håndskrift i norsk skole, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Les også:

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK