Norske radiokanaler vil ikke droppe omstridt julelåt

Norske radiokanaler vil ikke slutte å spille juleklassikeren «Baby, It's Cold Outside» etter påstander om at den 74 år gamle låten er upassende.

I filmen «Neptune's Daughter» ble «Baby, It's Cold Outside» brukt to ganger. Først sang Esther Williams og Ricardo Montalbán sangen etter tradisjonelt mønster. Deretter byttet Betty Garret og Red Skelton om rollene.

Som NRK fortalte søndag, har en amerikansk radiostasjon fjernet juleklassikeren «Baby, It's Cold Outside» fra spillelistene sine etter klager fra lyttere. De mener at sangen fra 1944 har en upassende tekst.

Sangen er bygd opp som en samtale mellom en kvinne og en mann. Kvinnen sier at hun må gå fordi hun ikke vil overnatte, mens mannen innstendig prøver å overtale henne til å bli. I et år som har blitt preget av beretninger om seksuell trakassering og overgrep klinger teksten dårlig, mener kritikere.

Men hos norske radiostasjoner er det ingen planer om å nappe låten ut av julespillelistene, viser en ringerunde NRK har gjort.

Radio Metro:

Christian Gilsvik, som er redaksjonssjef og programleder, sier at de har spilt flere ulike versjoner av denne låten.

– Disse versjonene kommer godt ut av våre lytterundersøkelser. Hvis våre lyttere nå gir oss tilbakemelding om at sangen oppleves som upassende vil vi ta en ny vurdering, sier Gilsvik.

Han sier at de fortløpende tar en vurdering av om låtene passer inn.

– Om denne var stor på 1940- eller 60-tallet så er ikke det noe argument for at man må spille den nå hvis den er upassende, sier han.

Atle Bredal

Musikksjef Atle Bredal i NRK P1 og P1+ har ikke registrert noen klager på at NRK spiller «Baby It's Cold Outside».

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

NRK P1 og P1+:

Musikksjef Atle Bredal sier at de spiller sangen – og da i Dean Martins versjon.

– Dette er jo en låt som går tilbake til 60-tallet, og julelåter handler jo mye om tradisjoner. Og hvis den ikke har vært krenkende til nå, så er det rart hvis den skal være krenkende i 2018. Hvis vi hadde fått tilbakemeldinger av lytterne, så måtte vi tatt en vurdering på nytt.

Bauer Media:

Musikksjef Sverre Vedal har ansvar for hva som spilles på en rekke radiokanaler, deriblant som Radio Norge og Radio 1. Han sier at de til en viss grad har spilt versjonen til Michael Bublé.

– Hvis vi hadde fått klager, hadde vi hørt på hva lytterne sa. Men vi har ikke fått noen klager de få gangene vi har spilt den.

P4 Gruppen:

Programredaktør Anders Opsahl svarer for åtte radiokanaler, og han sier at de ikke har fått inn en eneste klage på «Baby It’s Cold Outside»

– Vi har spilt denne låten mye helt siden P7 Klem gikk over til å bli Julekanalen for 13 år siden, og dette er en av de mest populære julelåtene vi har. Men det har ikke vært noen tegn til at våre lyttere har tolket låten på en negativ måte, sier Opsahl.

Han sier at de har et lytterpanel hvor folk bes om å mene ting om låtene de spiller.

– Vi sjekker hva de synes om musikken vår med jevne mellomrom, og den låten har aldri stukket seg ut på noen negativ måte, sier Opsahl.

Kulturstrøm

  • Strøymer til folkehøgskulane

    Før skulestart har søkartalet til folkehøgskulane sett ny rekord femte år på rad. I mai avslutta over 7.700 elevar folkehøgskuleåret sitt, og søkartalet for neste skuleår tyder allereie på ny rekord. Auken har generelt stige sidan 2004. (NTB)

  • Netflix endrer kontroversiell scene

    Netflix har redigert om en scene fra serien «13 Reasons Why», to år etter at den hadde premiere, skriver Variety. Scenen viste selvmordet til en av rollefigurene i serien. Selskapet opplyser at de skapte scenen i håp om å få unge til å snakke om viktige og vanskelige ting. Men i forbindelse med sesong tre har de valgt å fjerne den, etter råd fra flere eksperter på området. Serien har vært kritisert av organisasjoner som fryktet den skulle føre til en øking i selvmord blant ungdommer.

    13 Reasons Why
    Foto: Beth Dubber / AP