Hopp til innhold

Norske radiokanaler vil ikke droppe omstridt julelåt

Norske radiokanaler vil ikke slutte å spille juleklassikeren «Baby, It's Cold Outside» etter påstander om at den 74 år gamle låten er upassende.

I filmen «Neptune's Daughter» ble «Baby, It's Cold Outside» brukt to ganger. Først sang Esther Williams og Ricardo Montalbán sangen etter tradisjonelt mønster. Deretter byttet Betty Garret og Red Skelton om rollene.

Som NRK fortalte søndag, har en amerikansk radiostasjon fjernet juleklassikeren «Baby, It's Cold Outside» fra spillelistene sine etter klager fra lyttere. De mener at sangen fra 1944 har en upassende tekst.

Sangen er bygd opp som en samtale mellom en kvinne og en mann. Kvinnen sier at hun må gå fordi hun ikke vil overnatte, mens mannen innstendig prøver å overtale henne til å bli. I et år som har blitt preget av beretninger om seksuell trakassering og overgrep klinger teksten dårlig, mener kritikere.

Men hos norske radiostasjoner er det ingen planer om å nappe låten ut av julespillelistene, viser en ringerunde NRK har gjort.

Radio Metro:

Christian Gilsvik, som er redaksjonssjef og programleder, sier at de har spilt flere ulike versjoner av denne låten.

– Disse versjonene kommer godt ut av våre lytterundersøkelser. Hvis våre lyttere nå gir oss tilbakemelding om at sangen oppleves som upassende vil vi ta en ny vurdering, sier Gilsvik.

Han sier at de fortløpende tar en vurdering av om låtene passer inn.

– Om denne var stor på 1940- eller 60-tallet så er ikke det noe argument for at man må spille den nå hvis den er upassende, sier han.

Atle Bredal

Musikksjef Atle Bredal i NRK P1 og P1+ har ikke registrert noen klager på at NRK spiller «Baby It's Cold Outside».

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

NRK P1 og P1+:

Musikksjef Atle Bredal sier at de spiller sangen – og da i Dean Martins versjon.

– Dette er jo en låt som går tilbake til 60-tallet, og julelåter handler jo mye om tradisjoner. Og hvis den ikke har vært krenkende til nå, så er det rart hvis den skal være krenkende i 2018. Hvis vi hadde fått tilbakemeldinger av lytterne, så måtte vi tatt en vurdering på nytt.

Bauer Media:

Musikksjef Sverre Vedal har ansvar for hva som spilles på en rekke radiokanaler, deriblant som Radio Norge og Radio 1. Han sier at de til en viss grad har spilt versjonen til Michael Bublé.

– Hvis vi hadde fått klager, hadde vi hørt på hva lytterne sa. Men vi har ikke fått noen klager de få gangene vi har spilt den.

P4 Gruppen:

Programredaktør Anders Opsahl svarer for åtte radiokanaler, og han sier at de ikke har fått inn en eneste klage på «Baby It’s Cold Outside»

– Vi har spilt denne låten mye helt siden P7 Klem gikk over til å bli Julekanalen for 13 år siden, og dette er en av de mest populære julelåtene vi har. Men det har ikke vært noen tegn til at våre lyttere har tolket låten på en negativ måte, sier Opsahl.

Han sier at de har et lytterpanel hvor folk bes om å mene ting om låtene de spiller.

– Vi sjekker hva de synes om musikken vår med jevne mellomrom, og den låten har aldri stukket seg ut på noen negativ måte, sier Opsahl.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober