Hopp til innhold

Hva har David Bowies siste albumcover, norske pass og flyktninginstruksjoner til felles?

De er alle nominert til en internasjonal designpris i London.

noen av produktene som er nominert til Beazley Designs of the Year

First Aid Kit for refugees, David Bowie-platecover og norske pass er bare noen av produktene som er nominert til Beazley Designs of the Year.

Foto: The Design Museum

Du har antageligvis ikke sett dem i virkeligheten ennå, men de nye norske passene har likevel rukket å gjøre seg bemerket i utlandet. Fra før har de vunnet flere priser og én av dem er den internasjonalt anerkjente Red Dot Design Award. Nå er de nominert til Beazley Designs of the Year.

– Det er en stor ære, forteller Benjamin Stenmarck til NRK.

Benjamin Stenmarck

Benjamin Stenmarck

Foto: Neue Design Studio

Han er senior designer i designstudioet Neue, som står bak utseende til de nye norske passene, og har selv vært og sett på alle de andre bidragene som nå står utstilt på det britiske Design Museum i London.

Sterke konkurrenter

De norske passene er nominert i kategorien beste grafikk, og tre skisser av passene står utstilt sammen med andre nominasjoner i samme kategori, samt nominasjoner fra kategoriene transport, mote, arkitektur, produkt og digital design.

Det nye passet - midtsidene

Slik ser det nye norske passet ut innvendig.

Foto: Neue Design Studio

«​Hvert år dukker det opp produkter som enten er livreddende, nydelige å se på eller bare så smarte at du virkelig, virkelig skulle ønske ideen var din.». Slik beskriver magasinet TimesOut London utstillingen.

Og nettopp årets utstilling er litt spesiell i den forstand at flere av installasjonene er rettet mot å gjøre hverdagen enklere for de mange hundre tusen menneskene som er på flukt oppover i Euriopa. Én av disse – som kalles First Aid Kit for refugees – konkurrer de norske passene mot. Stenmarck er ydmyk for å stilles ut sammen med så mange både profilerte merkenavn og ikke minst samfunnsnyttige produkter.

– Bidraget vårt er stilt ut ved siden av MAD arkitekters modell av et gedigent bygg, forteller han.

– Hvordan føles det?

– Skummelt. Det blir plutselig veldig smått. Det er bare tre skisser, som stiller mot ferdigstilte produkter som det har vært brukt mye tid, energi og ressurser på og som fortjener all den oppmerksomheten de får.

First Aid Kit for refugees

Det østeriske designfirmaet Buero Bauer laget ikonbaserte retningslinjer for å gjøre kommunikasjonen mellom flyktninger og hjelpeapparatet enklere etter at over en million flyktninger kom til Europa i 2015.

Foto: Buero Bauer

– Elegant, skarpt og moderne

Men ferdigstilt eller ei. De norske passene har gjort seg bemerket. De norske passene ble nominert av den britiske motedesigneren Wayne Hemingway, og han skriver følgende om nomineringen på utstillingens sider:

«Oslobaserte Neue Design Studio har elegant, skarpt og med total modernitet, avbildet Norges naturlandskap – med en glimrende vri. Når passet blir puttet under ultrafiolett lys i passkontrollen, oppstår et nordlys på en nattehimmel. Hvis et pass noen gang skulle vært foruten omslag, er det nå. Men selv her har det enkle og nedtonede designet på omslaget brukt nydelige, slående og uventede farger.»

Ber om publikums mening

Ber publikum om delta

På Beazleydesignsoftheyear.com ber museet publikum om å dele sin mening om de forskjellige nominasjonene.

Foto: Skjermdump fra Beazlydesignsoftheyear.com

Selv om det til syvende og sist er en jury som kårer vinneren, ønsker museet din mening om de forskjellige bidragene.

Og skulle du befinne deg i London, er en museumstur til The Design Museum kanskje være det nærmeste du kommer den nye passene inntil videre. Lanseringen har nemlig blitt utsatt flere ganger det siste året og Politidirektoratet opplyser til NRK at det blant annet skyldes nye sikkerhetskrav. Den nye lanseringsdatoen er 1. april 2018.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet