Hopp til innhold

Norske musikkinntekter havner i Sverige

2014 har vært et godt år for norsk musikk i utlandet. Mangelen på norske musikkforlag gjør likevel at store deler av inntektene havner utenfor Norge.

Bernhoft og Röyksopp

Bernhoft (t.v.) og Röyksopp er blant de norske nominerte under den amerikanske Grammy-utdelingen i februar. Norsk musikk gjør det skarpt utenlands, mens rettighetene ofte forvaltes fra Sverige.

Foto: NTB Scanpix

Jørn Dalchow i Daworks

VIL STYRKE NORSKE FORLAG: Direktør for det norske musikkforlaget Daworks, Jørn Dalchow, mener myndighetene bør satse på å bygge opp en norsk musikkforlagsbransje.

Foto: Hilde Wahl

Topplasseringer på Billboard og flere norske Grammy-nominasjoner er eksempler på norsk musikks økende populæritet i utlandet.

Men flere norske artister velger å bruke svenske musikkforlag, noe som gjør at inntektene fra norsk musikk spilt på radio, tv og i reklamer i utlandet registreres i Sverige.

– Det finnes knapt musikkforlag i Norge, så norske artister må inngå avtaler med de store nordiske forlagene i Stochholm. Disse avtalene gjør at en betydelig del av musikkforlagsinntektene i Sverige i stedet for i Norge, sier Jørn Dalchow, som er direktør for det norske musikkforlaget Da Works.

Les også: Nordmenn bruker mest penger på strømming

Vil ha myndighetene på banen

Svenskene eksporterte musikk for 1,2 milliarder svenske kroner i 2013. De nyeste eskportallene for den norske musikkbransjen er fra 2012, da norske artister eksporterte for 247 millioner norske kroner.

For å kunne beholde inntektene i Norge, og for å kunne ta igjen svenskene må den norske musikkforlagsbransjen styrkes, mener Dalchow.

– Næringsdepartementet og Innovasjon Norge bør på banen slik at vi kan bygge om en levedyktig forlagsbransje som kan vokse seg sterkere.

Les også: Kun 12 prosent av strømmet musikk er norsk

Dalchow oppfordrer også den norske musikkeksport-organisasjonen Music Norway til å få norske investorer til investere i å bygge en sterkere forlagsbransje.

– Det er noe vi kan og bør jobbe mer med. Det å synliggjøre disse inntektene er absolutt noe vi bør bli flinkere til, sier prosjektleder utland i Music Norway, Helene Broch.

Les også: Håver inn på «aproposmusikk»

Har tjent over en halv million på Gervais-trailer

Drammens-bandet Alfred Hall har en avtale med det norske musikkforlaget Waterfall Music, og deres låt «Safe & Sound» har blant annet blitt brukt i en trailer til Netflix-serien «Derek».

Traileren til serien, som har komikeren Ricky Gervais i hovedrollen, har blitt sett over to millioner ganger på Youtube. Bandet har tjent over en halv million kroner på traileren og på en meksikansk reklame, opplyser låtskriver og bandmedlem Bjørn Tveit.

– Jeg visste ikke hva et musikkforlag gjorde før jeg kom i kontakt med Waterfall. Ved å bruke et norsk musikkforlag, kan vi eie våre egne innspillinger, og de har også hjulpet oss til å gjøre ting i utlandet.

Les også: Micheal Jackson tjener bedre som død

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK