Hopp til innhold

Norske bedrifter skal lære mote i Milano

Norske motebedrifter skal på skolebenken i Milano for å lære av de beste.

SWIMS

LÆRER AV DE BESTE: Daglig leder, Alexander Eskeland og gründer Johan Ringdal i Swims har skapt norsk kulturhistorie i utlandet. Nå skal de på skolebenken i Milano for å bli enda bedre.

Foto: NRK

– Det blir inspirerende å være i et miljø der alle de store har butikker, sier daglig leder i Swims, Alexander Eskeland.

Norsk mote til Milano

Enrico Coveri vår/sommer 2011

MILANO FASHION WEEK: Fra motehovedstadens moteuke i 2010. Nå skal norske fashionbedrifter til Italia for å lære av de beste.

Foto: Giuseppe Aresu / Ap

Swims er en av åtte norske motebedrifter fra moteklyngen Norwegian Fashion Hub som til helgen setter seg på skolebenken på det italienske Bocconi-universitetet.

– Vi kunne ikke ha vært i bedre hender. Vi er veldig stolte over dette samarbeidet, sier prosjektleder for moteklyngen Norwegian Fashion Hub, Linda Refvik.

Ifølge henne er Bocconi Europas beste universitet innen fagområdet «Luxury and Management». Her skal norske motebedrifter lære av de beste for å bringe norsk mote ut i verden.

– I første omgang har vi valgt noen kjente store merker, som Swims og FWSS til å delta. Vi har også med noen av de unge, nye og litt mindre bedriftene for å se hvordan utdanningsprogrammet fungerer for dem som har et stort vekstpotensial, sier Refvik.

Fungerer det som ønsket vil også andre norske motebedriftene får anledning til å delta.

Kalosjen til Milano

Swims står bak videreutviklingen av kalosjen, den korte støvelen som tidligere ble forbundet med gamle herrer, hatt og frakk. I dag er bedriften et godt stykke norsk motehistorie, etablert også utenfor landets grenser.

– Det er veldig positivt at Innovasjon Norge har fått en avtale med selveste Bocconi. Dette er en ekstremt konkurranseutsatt næring og man må lære av de beste for å forstå hva som skal til. Det får vi i Milano, sier daglig leder i Swims, Alexander Eskeland.

I dag selger Swims kalosjer og andre produkter for regntunge dager til hele verden. Nå vil de bli enda større, og skal sette seg på skolebenken for lære mer om hvordan norsk mote skal bli store i utlandet.

Skal øke omsetningen

I pilotprosjektet, som er delfinansiert av Innovasjon Norge, skal norske bedrifter lære hvordan de skal vokse og komme seg ut i det internasjonale markedet.

– I de siste årene har det vært god vekst innen norsk moteindustri. Vi er mer lojale når det gjelder å kjøpe norsk, men det er mye å gå på sier Linda Refvik i Norwegian Fashion Hub.

Hun forteller at målet med programmet er å øke omsetningen med 30 prosent på alle klyngebedriftene innen årets utgang. Så skal de øke ytterligere med 20 prosent i 2017.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.