Norske Lisa om Wonder Woman: – På tide med en kvinnelig superhelt

Lisa Loven Kongsli kjemper for flere kvinnelige hovedroller i filmbransjen.

Lisa Loven Kongsli kjemper for flere kvinnelige hovedroller i filmbransjen.

SE VIDEO: Lisa Loven Kongsli er aktuell i filmen om Wonder Woman.

Filmen om Wonder Woman slår rekorder og gjør det bedre enn forventet blant kritikere og publikum. Filmen omtales som en milepæl for filmindustrien.

Regissør Patty Jenkins' filmversjon av superhelten Wonder Woman tjente inn 103,3 millioner doller i premierehelga i USA. Dette er langt mer enn forventet i bransjen og ny rekord for en film regissert av en kvinne.

– Hvorfor må det være en mann?

Norske Lisa Loven Kongsli spiller en av rollene. Hun syns det er på tide at det kommer en actionfilm med kvinnelig hovedrolle.

– Jeg ser på dette som en trend og jeg jobber hardt for at dette skal fortsette. Jeg stiller derfor ofte spørsmål til valg av hovedkarakter i filmer. Hvorfor må det være en mann? Hvordan ville historien blitt vinklet hvis det var en kvinne? sier Loven Kongsli til NRK.

Filmen tar for seg hvordan prinsesse Diana transformeres til den største kvinnelige krigeren gjennom alle tider.

Loven Kongsli spiller tanten til prinsessen.

Wonder Woman

«WONDER WOMAN»: Filmen «Wonder Woman» setter rekord i USA.

Foto: Clay Enos / AP

En kvinnelig superhelt

– Jeg tror flere kvinner kommer til å se denne filmen, fordi den er om og med kvinner. Samtidig håper jeg den kan være universell for alle og at menn også fatter interesse, sier hun og fortsetter:

– Det er på tide at kvinnelig publikum får sin egen superhelt.

Det er ventet at filmen, med et budsjett på 150 millioner dollar, vil trekke fulle hus i ukevis, verden over. Gode kritikker og anbefalinger fra publikum gjør at filmen allerede har oppnådd en «må se»-status.

– Blir mer interessert

Mer enn halvparten av publikumet som så «Wonder Women» under åpningshelgen i USA var kvinner. Det begeistrer Mammon-regissør Cecile Mosli.

Cecilie Mosli

MAMMON: Mammon-regissør Cecilie Mosli.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har savnet en film og kvinnelige superhelter. Når det er en kvinne som har hovedrollen i en actionfilm blir jeg mer interessert med en gang, sier Mosli.

Hun fortsetter:

– Dette kan være med på å bryte mønsteret av forventninger til kvinner.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame