Norske konsertarrangører i sjokk etter terrorangrep

– Det var en spesiell stemning, sier daglig leder ved Rockefeller om helgens konserter i Oslo, men oppfordrer folk til å gå på konserter som vanlig.

Stormet konserten til Eagles of Death Metal

TERROR: Rockebandet Eagles of Death Metal stod på scenen da terroristene stormet konserthallen Bataclan i Paris fredag kveld. Angrepet har sjokkert norske konsertarrangører, men de håper folk vil fortsette å gå på konsert.

Foto: Marion Ruszniewski / Afp/NRK Scanpix

På fredag mistet rundt 87 personer livet inne på konsertlokalet Bataclan i Paris, etter at tre terrorister gikk til angrep under en Eagles of Death Metal-konsert, noe som førte til at en rekke band avlyste sine konserter i Europa i ukene fremover.

I Norge gikk konsertene som planlagt i helga. Dog med en spesiell stemning.

– Det var veldig vanskelig og rart å gå på jobb, men alle gjorde en kjempeinnsats og publikum stilte opp. Det var en spesiell og merkelig stemning, men det gikk veldig bra, sier daglig leder i Rockefeller Music Hall, Roar Gulbrandsen.

Han sier alle i bransjen var påvirket av terrorangrepet i Frankrike.

– Det føltes helt uvirkelig. Så bransjenært som dette har det aldri vært før. Folk var berørt og i sjokk, sier Gulbrandsen.

Stillhet

Gulbrandsen forteller at både artister og band både holdt et minutt stillhet og viste det franske flagget på scenen.

– På Sentrum Scene var det nesten et minutts stillhet før konserten med Todd Terje startet. Det var en spesiell stemning, sier han og oppfordrer publikum til å fortsette å gå på konserter.

Torbjørn Heitmann Valum i Norske Konsertarrangører sier de oppfordret sine medlemmer til å markere terrorangrepet med stillhet i forkant av alle konsertene på lørdag, og at konserter kan være et godt samlingspunkt for å bearbeide sorg.

– Etter terrorangrepet i Norge så vi at folk ønsket å samles og at de brukte musikken som en måte å bearbeide følelser på, sier han.

Skal spille i Norge

Eagles of Death Metal skal etter planen spille konsert på Sentrum Scene i Oslo 26. november. Bandet har ifølge The Guardian avlyst resten av sin europeiske turne, men Gulbrandsen har ikke hørt noe.

– Det vet vi ikke noe offisielt om enda. Så fort vi vet noe mer vil vi kontakte publikum, sier han.

Han har heller ikke fått melding om at noen andre konserter skal være rammet.

God sikkerhet i Norge

Sikkerhetsselskapet Pro Sec har ansvaret for en rekke store kultur- og sportsarrangementer, og operativ leder Henning Kristiansen sier sikkerheten er god ved norske arrangementer.

– Det er liten sjanse for at vi skal oppleve slike hendelser i Norge. Jeg vil si ganske sikkert at det ikke er mulig å ta med slike typer våpen og gjenstander inn på en arena her uten at vi vil merke det, sier han.

– For oss blir det viktig å berolige de som kommer og gjøre en god jobb, for å trygge publikum på måten, sier Kristiansen.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Oscar-akademiet snur

  Etter protester i Hollywood går Oscar-akademiet bort fra planen om å spare sendetid ved å dele ut fire priser i reklamepausene. Et åpent brev signert av 100 filmskapere sier det er en fornærmelse mot viktige fagfunksjoner å ikke inkluderes i sendingen. Det var prisene for kinematografi, redigering, kortfilm og hår og makeup som var planlagt skjøvet under reklamen.

  Oscarstatuetten
  Foto: Skjermdump