Hopp til innhold

Norske kinoer i kamp mot Netflix: – Krav vi ikke kan godta

Landets største kinoer nekter å gå med på vilkårene for å vise strømmegigantens storfilmer. Nå pågår en internasjonal konflikt mellom Netflix og kinobransjen.

Al Pacino og Robert De Niro i «The Irishman»

«The Irishman» handler om den myteomspunne forsvinningen til fagforeningslederen Jimmy Hoffa på 70-tallet, og er en av årets Oscar-favoritter. Den er likevel vanskelig å få med seg på en norsk kino.

Foto: Netflix

Fra og med i dag kan du strømme en av årets heteste favoritter til Oscar-prisen på Netflix. «The Irishman» er lansert som en film med stor F, av og med Hollywood-ikonene Martin Scorsese, Al Pacino og Robert De Niro.

Å se filmen på kino, der stjernetrioen bak som oftest hører hjemme, er imidlertid vrient. Selv om Netflix ønsker filmen satt opp på kino i Norge, nekter landets største kinokjeder å gå med på strømmetjenestens vilkår for å vise filmen.

– Vi skulle ønske at vi kunne vise den, men Netflix stiller krav vi ikke kan godta. De gir oss kun en uke på å vise filmen før de slipper den «gratis» på sin egen tjeneste, sier programdirektør Christin Berg i Nordisk Film kino.

Christin Berg

Programdirektør Christin Berg i Nordisk Film kino, landets største kinokjede.

Foto: JOHN BERGE

Internasjonal kinokamp

Kravene er uakseptable fordi kinobransjen må være alene om å vise en film for å overleve økonomisk, forklarer Berg.

Netflix vil på sin side ha abonnenter til strømmetjenesten sin, men er nødt til å vise filmene sine på kino for å kvalifisere dem til Oscar-nominasjon.

–Skal vi være en markedsføringskanal for Netflix og filmene de vil løfte frem? Det er ikke vi interessert i, sier Berg.

Heller ikke «Marriage Story» med Scarlett Johansson, en annen av Netflix' store Oscar-håp, vil bli vist på norske kinoer.

Også i USA nekter de største kinokjedene i USA å vise Netflix' storfilmer. Netflix svarte nylig med å leie sin egen kino i New York.

Fra premieren på "Marriage Story" på Paris-kinoen i New York

Netflix har leid en kino i New York for å vise filmene sine i de neste ti årene, for eksempel «Marriage Story».

Foto: John Lamparski / AFP/scanpix

– Dette er en stor internasjonal kamp for kinobransjen. Den er vi lojal mot, for å bevare kinoen som kulturarena, sier Berg.

Publikum taper

Konflikten mellom Netflix og kinobransjen får først og fremst konsekvenser for publikum, som ikke får sett noen av årets største filmer i landets største saler.

– Det blir rart å ta full billettpris av publikum og betale filmleie for noe som blir et tv-produkt på Netflix en uke senere, sier kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen i Odeon kino.

Kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen i Odeon kino.

– Interessen for å se filmene er der, men det blir begrenset hvor mange som vil betale når den kommer gratis om en uke, sier Jon Einar Sivertsen i Odeon kino.

Foto: Moment Studio / Odeon

Han mener det kun er vilkårene til Netflix som står i veien for strømmefilm på kino.

– Vi har vist film fra andre strømmeaktører, men da er det filmer laget for kino, og som er tilgjengelig for kun oss i en lengre periode, sier Sivertsen.

Netflix har ikke besvart NRKs spørsmål om kinobransjens påstander, men skriver i en e-post at de satser hardt på kinovisning av filmene sine.

– Kinodistribusjonen vår varierer fra film til film, skriver en av strømmetjenestens anonyme talspersoner.

Frykter kinomangfoldet forsvinner

I Norge blir «The Irishman» og «Marriage Story» kun vist på mindre kinoer. Et eksempel er nyåpnede Frogner kino i Oslo.

– Vi er veldig klar over at vi markedsfører en strømmekanal, som vi i utgangspunktet konkurrerer med. Men vi er også små, og får her vise veldig god film eksklusivt, sier kinosjef Tove Kampestuen.

Kinosjef Tove Kampestuen

Kinosjef Tove Kampestuen i Frogner kino sier kjedenes boikott gir en mulighet for mindre kinoer.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs / NRK

Christin Berg i Nordisk Film tror Netflix' praksis på sikt kan få konsekvenser for mangfoldet på kino.

– Folk kan begynne å se flere filmer hjemme, så lenge de ikke har det store spektakulære uttrykket man «må» se på kino. Det kan på sikt gjøre at kun blockbustere blir suksesser på kino, sier Berg.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord Key bredde NRK TV

–Det er en stor ære.

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.