NRK Meny
Normal

Norske festivaler vil ikke ha mobilfri sone

Lei av å kun se skjermen på mobilen til han/hun foran deg på konserten? Ny teknologi kan gjøre konserter mobilfrie, men festivaler og konsertsteder i Norge mener smarttelefonen er en viktig del av konsertopplevelsen, og vil ikke ta den i bruk.

DOUNIAMAG-LEBANON-BRITAIN-LIFESTYLE-TECHNOLOGY-MUSIC

Et stadig vanligere syn under konserter og festivaler.

Foto: ANWAR AMRO / Afp

Du har helt sikkert fått Snapchat-videoer fra venner som koser seg på konserten med favorittbandet. Instagrambildet, med sommerfilter, helt foran ved scenen på festivalen. Og kanskje en selfie med publikum i bakgrunnen som profilbilde på Facebook.

Oktoberfest i Stryn 2014

Mange opplever konserten gjennom skjermen på mobilen.

Foto: Roger Vik / NRK

Noen elsker det, andre hater det. Nå kan ny teknologi fjerne de lysnende skjermene fra konsertlokalet. VG har omtalt selskapet Yondr som har utviklet en mobilpose som gjør at du ikke får brukt mobilen i et bestemt område.

Altså en gladnyhet for dem som vil oppleve konserten uten forstyrrende elementer rundt seg. Mange norske musikere er også lei av å stirre inn i linsen på en smarttelefon når de opptrer.

Mobilpose Yondr

MOBILPOSE: Det er slik mobilposen til selskapet Yondr ser ut. Den skal låse telefonen din slik at du ikke kan bruke den under for eksempel konserter.

Foto: Yondr

Folket vil ha mobilfri konsert

En undersøkelse NRK gjorde tidligere i år viser at mange, spesielt de over 50 år, mener konsertarenaen bør være mobilfri.

Hvor kunne du ønske deg mobilfrie soner?

Totalt

Mann

Kvinne

Under 30 år

30-39 år

40-49 år

50 år +

Antall spurte

1016

509

507

209

172

186

449

Under konserter, gudstjenester eller andre tryper forestillinger

72%

72%

72%

41%

63%

71%

90%

Kilde: Norstat

Mobil en viktig del av festivalen

Men ikke gled deg for tidlig, eller fortvil, alt ettersom hva du mener om saken. De store festivalene og konsertstedene i Norge har ingen planer om å innføre mobilfri sone.

– Det blir helt sikkert ikke aktuelt med mobiltelefonforbud på OverOslo, og skal jeg tippe, ikke på noen andre festivaler heller, sier festivalsjef i OverOslo, Lars Petter Fosdahl til NRK.no.

Lars Petter Fosdahl

IKKE MOBILFORBUD: Festivalsjef i OverOslo, Lars Petter Fosdahl, har ingen planer om å gjøre festivalen mobilfri.

Foto: OverOslo

Han mener tvert imot at formidling av stemning og inntrykk er en viktig del av festivalpakka.

– Mobilen brukes jo også til å oppdatere seg på festivalområdet og spilleprogram. Og for vår egen del; Vi setter stor pris på at publikum tar bilde av den fine utsikten vår, sier festivalsjefen.

Heller ikke Øyafestivalen eller Slottsfjellfestivalen har noen planer om å gjøre festivalområdet fritt for smarttelefoner.

Publikum tilpasser seg

På konsertstedet Rockefeller i Oslo er de også lunkne til å forby mobiltelefonen. De tror ikke teknologien med mobil-posen Yondr vil bli noen hit i Norge med det første.

– Men hvis artister ytrer ønske om å ha mobilfrie konserter hos oss, så får vi vurdere det i hvert enkelt tilfellet. Men jeg tviler på at dette blir normen fremover, sier PR- og markedsansvarlig, Rune Valle Tangen.

Han mener publikum er flinke til å tilpasse mobilbruken til ulike konserter.

– Folk bruker mobilen forskjellig på en akustisk, rolig konsert, og en hard rockekonsert, sier Valle Tangen.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.