Hopp til innhold

Norske dokumentarer med fokus på psykisk helse

Tirsdag hadde to norske dokumentarfilmer om psykiske lidelser premiere under Filmfestivalen i Haugesund. Personene bak håper filmene vil føre til større åpenhet rundt psykisk helse i Norge.

August B. Hanssen og Ida Storm

IDAS DAGBOK: Filmen «Idas Dagbok» handler om Ida Storms ti år med psykiske lidelser. Hun og regissør August B. Hanssen håper deres dokumentar sammen med flere vil hjelpe å synliggjøre psykiske lidelser i Norge.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Dokumentarfilmen «Flink Pike» var i helgen nominert til filmprisen Folkets Amanda. Den handlet om Solveig Melkeraaens hverdag med depresjon og angst som endte med at hun til slutt ble lagt inn på psykiatrisk akuttavdeling hvor hun fikk elektrosjokkterapi.

Solveig Melkeraaen

AMANDA-NOMINERT: Solveig Melkeraaen var i helgen nominert til Folkets Amanda for filmen sin «Flink Pike».

Foto: Elin Fossum / NRK

Tirsdag hadde to nye dokumentarfilmer som belyser psykiske lidelser premiere under Filmfestivalen i Haugesund.

– Vi skal ikke undervurdere at unge mennesker kanskje ikke har den samme innsikten og kunnskapene om disse tingene som voksne kanskje tar for gitt. Det er viktig at vi har et fokus på psykisk helse, sier August B. Hanssen.

Han står bak «Idas Dagbok», og tror på en trend der norske filmer åpner opp for å synliggjøre psykiske lidelser.

– Jeg tror det har blitt bedre de siste årene. Vi hadde jo «Flink Pike» for eksempel, som viste at det er større åpenhet om ting, sier han.

Ikke for moro skyld

«Idas Dagbok» handler om 28 år gamle Ida Storm som filmet seg selv gjennom ti år. En periode hvor hun ble diagnostisert med Borderline personlighetsforstyrrelse, drev med selvskading og drømte om å ta sitt eget liv.

Men filmen handler også om glede. Ida Storm ønsker at filmen skal bidra til at andre også søker hjelp.

– Dette er ikke noe jeg gjør for moro skyld. Jeg vil at andre skal vite at de ikke er alene og at det finnes hjelp og verktøy slik at man kan snakke til noe annet enn et kamera.

– Jeg håper jeg kan bidra til å skape en større åpenhet og at folk kan søke hjelp og snakke med noen der de får råd, støtte og verktøy. Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk allerede om at åpenheten min har hjulpet mange og det setter jeg veldig, veldig, veldig pris på, sier hun.

Dødsdom

Elsa Kvamme

KREFT: Elsa Kvamme står bak dokumentaren «Einars Forsvinningsnummer» som handler om en hvordan en mann takler beskjeden om at han har dødelig kreft.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Den andre filmen som ble vist heter «Einars Forsvinningsnummer», og tar for seg de psykiske virkningene som kan følge av å få beskjed om at du har dødelig kreft – og hvordan innstilling kan holde liv i en som er dødssyk.

Regissør Elsa Kvamme er opptatt av at denne typen filmer kan bidra til å bringe håp til de som ser den.

– Ja, det håper jeg veldig. Det virker som folk er veldig takknemlige over å ta del i Einars erfaringer, sier hun.

Om filmen kan bidre til å redde liv vil hun ikke si, men håper budskapet i hennes film og andre filmer om psykiske lidelser vil ha en positiv effekt i samfunnet.

– Jeg syns det er veldig bra at disse filmene kommer for vi er skrekkslagne over å snakke om det, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober