Norske barnedetektiver til 17 land

Interessen er stor for å lese krimbøker med barn i hovedrollene. Serien «Detektivbyrå nr. 2», med to norske barn og en hund som detektiver, er nå solgt til 17 land.

Forfattere med suksess

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes står bak serien.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Overraskende og uventet, sier forfatter Jørn Lier Horst, som også skriver krim for voksne.

Barn i 17 land kommer nå til å få lese om norske detektivhelter. Horst, som har laget krimserien sammen med Hans Jørgen Sandnes, er storfornøyd med at så mange skal lese om norske Tiril og Oliver og hunden Åtto.

Sammen samler trekløveret bevis og avslører forbrytere.

Den første boka, «Operasjon Tordensky», kom i 2013. Ettersom det tok av med denne boka, ble det flere. Nå lanseres den tolvte boka; «Operasjon Spøkelse».

– Det er jo noe universelt med gåter og mysterier, Og barn er mye mer nysgjerrige enn voksne, sier Horst til NRK.

Han tror kanskje det er det som gjør at barn i så mange land vil lese historiene.

Bøkene er solgt både til Ungarn, Bosnia-Herzegovina, Catalonia, Tsjekkia, Danmark, Estonia, Finland, Hellas, Island, Israel, Polen, Portugal, Romania, Russland, Slovakia, Spania og Sverige.

Historien er lagt til en typisk norsk småby, og forfatterne var opptatt av at barn skulle kjenne seg igjen. Og fordi boka var skrevet for norske forhold, er han også overrasket over at serien har slått an så godt i utlandet.

– Suksessen er både overveldende og overraskende, sier Horst.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.

«Kind of Blue» med Eick

«Kind of Blue» med Eick

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet. Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.