Norske artister har sett seg lei på bråkete publikum

Prating under konserter er et særegent problem i Norge mener flere musikere, nå håper de at det norske publikummet vil skjerpe seg.

Publikum

BRÅK: Flere norske musikere mener at det er blitt et stort problem at publikum prater under konsertene. Særlig artister som spiller akustisk og roligere musikk opplever at pratingen går utover egen prestasjon på scenen og er generelt plagsomt for både artistene og resten av publikumet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Aftenposten-journalist Robert Hoftun Gjestad

LEI KONSERTPRAT: Musikkanmelder i Aftenposten, Robert Hoftun Gjestad, mener at mange norske konsertgjengere er mer opptatt av å prate med hverandre enn å se og oppleve konsertene.

Foto: NRK

– Prating under konserter er definitivt et problem som er utbredt i Norge. Man må et godt stykke fram mot scenen for å bli kvitt det, sier Robert Hoftun Gjestad, musikkanmelder for Aftenposten.

Gjestad er blant mange som mener at prating under konserter har blitt et stort problem. Unni Wilhelmsen, som har turnert mye i både Norge og utlandet mener at problemet ligger i den norske kulturen.

Unni Wilhelmsen

ET NORSK PROBLEM: Artist Unni Wilhelmsen mener at prating under konserter er et særlig stort problem her i Norge, og at dette nok kan knyttes til norsk kultur.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er ikke så lett å si hvorfor nordmenn prater så mye under konserter, men det kan kanskje ligge litt i kulturen vår. I Norge har konsert blitt synonym med fest og fyll. Den musikalske biten står kanskje ikke alltid i fokus, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen har en helt annen opplevelse av dette i Tyskland, et land hun har turnert mye i.

– Der er tilstandene helt annerledes. Det snakkes ikke under konsertene, det er en større respekt for musikerne på scenen, forklarer hun.

Går utover egen prestasjon

Egil Hegerberg, kjent fra utallige norske band, sier seg enig med Wilhelmsen om at publikumsprating har blitt et stort problem.

Egil Hegerberg

SLITSOMT: Egil Hegerberg, kjent fra band som Bare Egil, Black Debbath og Hurra Torpedo, forteller til NRK at han synes det kan være svært slitsomt å spille konserter hvis publikum prater med hverandre istedenfor å følge med på konserten.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg opplever at det går veldig utover min egen prestasjon på scenen hvis mennesker i publikum prater med hverandre istedenfor å følge med. Det er ekstremt slitsomt, forteller han.

Multi-instrumentalist Erlend Aasland, som spiller i overkant av ti band og som har en lang liste med konserter i både inn- og utland bak seg, forteller at dette kan være med på å forhindre en god konsertopplevelse.

Erlend Aasland

VEGG AV LYD: Erlend Aasland, her på banjo i samspill med Tønes, har selv vært med på å føle at konserten han spiller blir ødelagt som en følge av at publikum er mer opptatt av å prate enn å ta del i det musikalske som skjer på scenen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi spilte på en studentplass i Tromsø, der var det så mye prating i salen at jeg slet med å huske hvordan sangene gikk. Det var som en vegg av lyd kom mot oss. Da var det ikke gøy å spille lenger, det tok fra oss musikkgleden.

Må tåle det

Festivalgjenger Thomas Støbe Furulund som NRK traff på festivalen Piknik i Parken, mener at dette er noe artistene må forvente av publikum.

– På festivaler som Piknik I Parken, synes jeg at artistene bør tåle at det er litt prating. Man reiser på festival for å kose seg, da må det være lov å prate litt.

Kulturstrøm

 • Clive Cussler er død

  Spenningsforfatteren Clive Cussler er død, 88 år gammel. Han er særlig kjent for romanene med tøffingen Dirk Pitt som hovedperson. Bøkene hans har ligget på The New York Times bestselgerlista for fiksjon over 20 ganger. Cussler var også dykker, og mange av bøkene hans har tilknytning til havet.

 • Amerikansk-norsk roman blir film

  Filmrettighetene til romanen «Falle til jorden» er kjøpt av produksjonselskapet Bron Studios. Forfatteren Kate Southwood er oppvokst i Chicago, men har de siste 20 årene bodd i Oslo og har dobbelt statsborgerskap. Ben Affleck vil spille hovedrollen som Paul Graves. Bron Studios står bak storsuksessen «Joker» fra 2019.

  Romanen «Falle til jorden» av Kate Southwood
  Foto: Solum Bokvennen
 • Fjerner jødiske bøker frå pensum

  Ungarn fjerner jødiske forfattarar frå litteraturlister i skulen, skriv SVT, mellom anna nobelprisvinnaren Imre Kertész. Styresmaktene meiner det ikkje ligg antisemetetisme bak avgjersla som har hausta mykje kritikk.