Denne norske Trump-tegningen går sin seiersgang i sosiale medier

USAs kommende president skissert i bleie og med avføring opp til ørene får internasjonal oppmerksomhet.

Faksimile av Christian Blooms karikatur i VG helg lørdag 3. desember.

Faksimile av Christian Blooms Trump-karikatur som stod på trykk i VG helg lørdag 3. desember.

Stående på alle fire, med bleie og innsmurt i avføring fra topp til tå, strekker han seg etter en duk som ligner det amerikanske flagget. Duken ligger på et bord, og på kanten av bordet står en globus. Det er ingen tvil om at det minste rykk i duken vil sende globusen rett i gulvet. Verden går ad undas.

Karakteren i bleie er Trump, og dette er illustrasjonen norske Christian Bloom har tegnet for VG helg som plutselig har gått sin seiersgang i sosiale medier – litt over en uke etter publisering. Men ideen er langt eldre.

– Noen ideer bare ramler bare ned i hodet ferdiglaget. Jeg satt og drodlet på en annen tegning rett før valget, så kom denne ideen, forteller Bloom til NRK.

Retvitret titusener av ganger

Han forteller det er første gangen en av avistegningene hans har fått denne typen oppmerksomhet.

«Smertefull treffende karikering av Donald Trump av den talentfulle kunstneren Christian Bloom» skriver den amerikanske forfatteren og produsenten Amy Berg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Meldingen til Berg er likevel «bare» retvitret 47 ganger i skrivende stund og enkelte andre poster om samme tegning har fått langt mer oppmerksomhet.

Slik som Twitter-meldingen under fra den britiske artisten Robyn Hitchcock, som har blitt retvitret over 30 000 ganger når denne saken publiseres. Han skriver riktignok at «Denne tegningen har blitt blokkert fra å retvitres», uten at NRK har klart å verifisere den påstanden.

Laster Twitter-innhold

Også den anerkjente Marvel-tegneren Bill Sienkiewicz har delt den norske Trump-tegningen. «Brilliant utført», skriver Sienkiewicz på Facebook.

Brilliantly executed editorial illustration by Christian Bloom.

Publisert av Scott Shaw Fredag 9. desember 2016

Etterlyst: Humor

Christian Blooms tegning står til en kommentar av VGs Frithjof Jacobsen kalt «Tidsånden flirer ikke lenger».

«Det blir stadig vanskeligere å le av politikere. Det hjelper ikke stort på situasjonen.» skriver Jacobsen innledningsvis.

Han fortsetter med å beskrive 2016 som et bekmørkt år og etterlyser mer humor. «Alt har blitt politisk, selv humor. Og politikere virker mer hårsåre. Også de uten hår» skriver kommentatoren, og går deretter videre til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump.

Tøffere tider for komikere

Donald Trump har allerede gjort seg bemerket for å være det enkelte vil kalle hårsår. En av sakene som kanskje har fått mest oppmerksomhet er Trump-parodiene den amerikanske skuespilleren Alec Baldwin har gjort i programmet Saturday Night Live.

Den kommende presidenten har ikke nølt med å si hva han mener om dem.

«Forsøkte nettopp å se på Saturday Night Live – umulig å se på! Fullstendig partisk, ikke morsomt og Baldwin-etterligningen kan bare ikke bli verre. Trist», skrev Trump på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Talkshow-vert og komiker Conan O'Brien lot likevel ikke Trump-spøkene ligge da han ledet Nobelkonserten i Telenor Arena søndag kveld. Han sa i den sammenheng til NRK at komikere går en ny tid i møte.

– En ny president som er så annerledes. Ingen vet hva man kan vente og folk har så sterke følelser. Folk er ikke sikre på hvordan de skal reagere på en spøk, fortsetter O'Brien.

Ekkel, ikke morsom

Personlig kjenner ikke Bloom på den samme problemstillingen.

– Mesteparten av det jeg gjør er ikke fullt like politisk eller så er det relatert til norske forhold. Jeg tenker heller ikke på den som en morsom tegning. Mer avskyelig enn morsom.

– Ja, hva tenker du om at noen kanskje finner den litt ekkel med all avføringen?

– Det er helt meninga. Jeg følte det passet bra i forhold til det han lirer av seg, svarer Bloom.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Oscar-akademiet snur

  Etter protester i Hollywood går Oscar-akademiet bort fra planen om å spare sendetid ved å dele ut fire priser i reklamepausene. Et åpent brev signert av 100 filmskapere sier det er en fornærmelse mot viktige fagfunksjoner å ikke inkluderes i sendingen. Det var prisene for kinematografi, redigering, kortfilm og hår og makeup som var planlagt skjøvet under reklamen.

  Oscarstatuetten
  Foto: Skjermdump