Hopp til innhold

Denne norske Trump-tegningen går sin seiersgang i sosiale medier

USAs kommende president skissert i bleie og med avføring opp til ørene får internasjonal oppmerksomhet.

Faksimile av Christian Blooms karikatur i VG helg lørdag 3. desember.

Faksimile av Christian Blooms Trump-karikatur som stod på trykk i VG helg lørdag 3. desember.

Stående på alle fire, med bleie og innsmurt i avføring fra topp til tå, strekker han seg etter en duk som ligner det amerikanske flagget. Duken ligger på et bord, og på kanten av bordet står en globus. Det er ingen tvil om at det minste rykk i duken vil sende globusen rett i gulvet. Verden går ad undas.

Karakteren i bleie er Trump, og dette er illustrasjonen norske Christian Bloom har tegnet for VG helg som plutselig har gått sin seiersgang i sosiale medier – litt over en uke etter publisering. Men ideen er langt eldre.

– Noen ideer bare ramler bare ned i hodet ferdiglaget. Jeg satt og drodlet på en annen tegning rett før valget, så kom denne ideen, forteller Bloom til NRK.

Retvitret titusener av ganger

Han forteller det er første gangen en av avistegningene hans har fått denne typen oppmerksomhet.

«Smertefull treffende karikering av Donald Trump av den talentfulle kunstneren Christian Bloom» skriver den amerikanske forfatteren og produsenten Amy Berg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Meldingen til Berg er likevel «bare» retvitret 47 ganger i skrivende stund og enkelte andre poster om samme tegning har fått langt mer oppmerksomhet.

Slik som Twitter-meldingen under fra den britiske artisten Robyn Hitchcock, som har blitt retvitret over 30 000 ganger når denne saken publiseres. Han skriver riktignok at «Denne tegningen har blitt blokkert fra å retvitres», uten at NRK har klart å verifisere den påstanden.

Laster Twitter-innhold

Også den anerkjente Marvel-tegneren Bill Sienkiewicz har delt den norske Trump-tegningen. «Brilliant utført», skriver Sienkiewicz på Facebook.

Etterlyst: Humor

Christian Blooms tegning står til en kommentar av VGs Frithjof Jacobsen kalt «Tidsånden flirer ikke lenger».

«Det blir stadig vanskeligere å le av politikere. Det hjelper ikke stort på situasjonen.» skriver Jacobsen innledningsvis.

Han fortsetter med å beskrive 2016 som et bekmørkt år og etterlyser mer humor. «Alt har blitt politisk, selv humor. Og politikere virker mer hårsåre. Også de uten hår» skriver kommentatoren, og går deretter videre til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump.

Tøffere tider for komikere

Donald Trump har allerede gjort seg bemerket for å være det enkelte vil kalle hårsår. En av sakene som kanskje har fått mest oppmerksomhet er Trump-parodiene den amerikanske skuespilleren Alec Baldwin har gjort i programmet Saturday Night Live.

Den kommende presidenten har ikke nølt med å si hva han mener om dem.

«Forsøkte nettopp å se på Saturday Night Live – umulig å se på! Fullstendig partisk, ikke morsomt og Baldwin-etterligningen kan bare ikke bli verre. Trist», skrev Trump på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Talkshow-vert og komiker Conan O'Brien lot likevel ikke Trump-spøkene ligge da han ledet Nobelkonserten i Telenor Arena søndag kveld. Han sa i den sammenheng til NRK at komikere går en ny tid i møte.

– En ny president som er så annerledes. Ingen vet hva man kan vente og folk har så sterke følelser. Folk er ikke sikre på hvordan de skal reagere på en spøk, fortsetter O'Brien.

Ekkel, ikke morsom

Personlig kjenner ikke Bloom på den samme problemstillingen.

– Mesteparten av det jeg gjør er ikke fullt like politisk eller så er det relatert til norske forhold. Jeg tenker heller ikke på den som en morsom tegning. Mer avskyelig enn morsom.

– Ja, hva tenker du om at noen kanskje finner den litt ekkel med all avføringen?

– Det er helt meninga. Jeg følte det passet bra i forhold til det han lirer av seg, svarer Bloom.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober