Hopp til innhold

Norsk Tipping bøtelagt

Lottomillionæren «Fredrik» ga bort alle sine ting på Finn.no, og mange tusen mennesker meldte seg på. Men «Fredrik» var bare en reklamefigur for Norsk Tipping, og nå må Norsk Tipping betale.

Norsk Tipping

«Fredrik» la ut hele sitt forrige liv på Finn.no, og delte ut biler, utstoppede elghoder, møbler og innbo. Det hele var et reklamestunt for Norsk Tipping.

Foto: Norsk Tipping/Try reklamebyrå

«Fredrik» dukket opp på Finn.no og ville gi bort en rekke ting, som sofaer, gardiner og lamper. Totalt tok 32 000 interesserte kontakt, men det hele var lureri, og Norsk Tipping tok etter hvert ansvaret for stuntet, som var en særs kreativ reklame av Lotto-spillene.

Nå er Norsk Tipping blitt ilagt en foretaksstraff på 200 000 kroner for ulovlig markedsføring.

– Det som var galt med kampanjen Norsk Tipping kjørte i høst, var at de ga seg ut for å være en forbruker, som ga bort ting på Finn. Det at man da ikke synliggjør er at dette er en stor næringsdrivende som står bak, men som bruker det som reklame for seg selv, noe som er forbudt etter loven, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.

– Et viktig signal

Norsk Tipping ble ilagt denne boten etter at Markedsrådet fant at reklamen stred mot loven om skjult reklame.

– Vi synes dette er viktig, sett i lys av den utviklingen vi er i ferd med å se, det at man prøver å framstille reklame som noe annet enn det det er. Samtidig gir vi et signal om at dette prinsippet er verdt å holde fast på, og at man ser alvorlig på det når noen prøver å omgå det forbudet, sier hun.

– Skulle tenkt oss bedre om

Hos Norsk Tipping på Hamar er de ikke overrasket over dommen.

– Dette er bare å ta til etterretning. Både vi og reklamebyrået vårt skulle tenkt oss bedre om i denne saken, og dette får vi bare bite i oss, sier Einar Busterud, direktør for kommunikasjon og strategi i Norsk Tipping til NRK.

Likevel mener han tanken bak kampanjen var god.

– Vi har jo et ordtak om at lottomillionærer ikke er som andre millionærer, og at en fiktiv lottomillonær skulle gi bort en rekke ting. Det var jo gjort, så folk fikk jo alt fra utstoppa elghode til bil og masse innbo, sier han.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter