NRK Meny
Normal

Norsk teatersjef får kraftig kritikk fra sine ansatte

Stillinger må kuttes og sjefene slutter ved det svenske nasjonalteatret Dramaten. Den norske teatersjefen Eirik Stubø får mye av skylden.

stubø

DRAMATEN-SJEFEN: Den norske regissøren og teatersjefen Eirik Stubø får kritikk fra sine ansatte for måten han driver Sveriges største og viktigste teaterscene.

Foto: Roger Stenberg

Det skriver Kulturnyheterna i SVT.

Norske Eirik Stubø har vært teatersjef ved Dramaten siden 2015. Den tidligere regissøren har også vært sjef ved Stockholms Stadsteater og var teatersjef ved Nationaltheatret i Oslo i åtte år.

Nå får han sterk kritikk fra sine ansatte for måten han driver Sveriges viktigste teaterhus.

(artikkelen fortsetter under bildet)

dramaten 3

KUNGLIGA DRAMATISKA TEATERN: Sveriges nasjonalscene i Stockholm er fra 1908 og er et viktig teater i europeisk sammenheng. Nå har teatret store økonomiske problemer.

Foto: Roger Stenberg/Dramaten

Drama på Dramaten

Det ærverdige teatret i Stockholm må kutte 19 stillinger etter et millionunderskudd. Samtidig har seks sjefer sluttet i løpet av året som har gått. Blant annet personalsjefen, scenesjefen og ensemblesjefen.

De ansatte mener arbeidsmiljøet ved teatret er dårlig.

– Flere av de ansatte er sykemeldte og utbrent, sier en kilde til Kulturnyheterna i SVT.

– Stubø forstår ikke hvordan personalet har det, sier en annen kilde.

Flere av de ansatte bekrefter dette inntrykket, ifølge SVT. Også Teaterforbundet i Sverige kjenner til kritikken.

Skylder på omorganisering

NRK har ikke lyktes i å få en egen kommentar fra Eirik Stubø.

Men til SVT sier han at misnøyen har oppstått på grunn av store forandringer i organisasjonen.

stubø

FÅR KRITIKK: Eirik Stubø var teatersjef ved Nationaltheatret fra 2001 til 2008. Nå får han kritikk for sin lederstil ved det svenske nasjonalteatret.

Foto: Roger Stenberg/Dramaten

– Når du gjør så store endringer medfører det stress og uro i en organisasjon. Jeg står i spissen for store forandringer som er upopulære og vonde for mange, samtidig som mange ser at det er nødvendig og at alternativet er mye verre, sier han.

Opplever du at du har personalets tillitt som teatersjef?, spør SVT.

– Det kommer vel ann på hvem du spør. Jeg tror jeg har ganske stor tillitt av veldig mange. Men det er ikke mulig å være likt av alle som teatersjef.

Millionunderskuddet ved teatret skyldes blant annet en utsatt storsatsning og renovering av bygningens innvendige tak.

Stjerneskuespilleren støtter Stubø

Lena Endre

LANG ERFARING: Lena Endre har vært en del av Dramatens faste ensemble i en årrekke. Hun har også spilt i flere norske serier, blant annet i TV 2-serien «Frikjent».

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

En av stjernene ved Sveriges nasjonale scene, skuespiller Lena Endre, støtter teatersjefen.

– Han er en sterk kunstnerisk leder som vi trenger. Det blir alltid litt urolig på en arbeidsplass i en slik situasjon, sier hun.

Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken mot ham.

– Fagforeningen og ledelsen har løst denne situasjonen på en god måte, sier hun.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: