NRK Meny
Normal

Norsk talentvinner igjen

For andre år på rad har International Jazz Festivals Organization (IJFO) og International Association For Jazz Education (IAJE) valgt en nordmann som årets internasjonale jazztalent under 30 år.

Trompetisten Mathias Eick
Foto: Handout / NTB

Kjetil Møster
Foto: Ballade.no

Trompetisten Mathias Eick (27), som ble lansert til denne konkurransen av MoldeJazz, ble valgt ut i konkurranse med åtte unge musikere fra Europa, USA og Canada.

I 2005 var det saksofonisten Kjetil Møster som stakk av med prisen for årets internasjonale jazztalent under 30 år.

Prisen, som er på 20.000 dollar (rundt 130.000 kroner), vil bli overrakt i forbindelse på IAJEs årlige konferanse i New York i januar.

Seks festivaler

Målet med prisen er å sette søkelyset på en ung, lovende musiker som derigjennom kan få muligheten til å utvikle karrieren.

For Mathias Eick betyr det at han får anledning til å spille på minst seks av festivalene innenfor IJFO-nettverket.

Nettverket omfatter 14 festivaler i Europa, USA og Canada, blant dem North Sea Jazz Festival, Montreux Jazz festival, Monterey Jazz Festival, Vancouver Jazz Festival og London Jazz Festival.

Molde International Jazz Festival er eneste norske festival i dette nettverket.

Startet som 5-åring

Mathias Eick begynte å spille musikk i femårsalderen. Han har gått fire år på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har blant annet studert hos Palle Mikkelborg.

I løpet av de siste årene har han medvirket i en rekke grupper og ensembler i Norge og internasjonalt, fra Jaga Jazzist hvor han i tillegg til trompet spiller akustisk bass, vibrafon og piano, til Trondheim Jazz Orkester med Chick Corea og Pat Metheny.

Eick spiller også i bandet Motif, som vant Young Nordic Jazz Comets i 200, og med den finsk harpisten og pianisten Iro Haarla.

Videre har han bidratt på en rekke plateinnspillinger med blant andre Turboneger, DumDum Boys, Motorpsycho, Jan Gunnar Hoff Group, Cato Salsa Experience, D'Sound og Big Bang.

(NRK/NTB)