NRK Meny
Normal

Norsk storspill høster god kritikk

Årets mest etterlengtede norske spillutgivelse blir godt mottatt i landets største aviser. – Stor fortellerkunst i norske Drømmefall, skriver Aftenpostens anmelder.

«Drømmefall: Kapitler» har fått 4,5 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt. Aldri før har ett spill fått mer.

ETTERLENGTET: Fans har ventet i over syv år på «Drømmefall: Kapitler». Spillet som har fått rekordhøye 4,5 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt, og hatt en utviklingskostnad på over 14 millioner totalt. Det etterlengtede eventyret ble sluppet for et par dager siden, og de største norske avisene gir spillet god kritikk. NRK besøkte utvikleren i forkant av lanseringen.

Denne uka gikk startskuddet for norske «Drømmefall: Kapitler» – et spill som har kostet over 14 millioner å utvikle. Spillet lanseres i episodeformat og nå har landets største aviser felt sin dom over den første episoden.

Zoe

GODT MOTTATT: Zoe Castillo er hovedpersonen i det etterlengtede norske eventyrspillet «Drømmefall: Kapitler».

Foto: Red Thread Games

– Tørnquist og Red Thread Games har laget et selvsikkert og stemningsfullt fundament for det som ligger an til å bli en storslagen historie i spillform, skriver Aftenpostens spillanmelder Jon Cato Lorentzen.

– «Drømmefall: Kapitler» har høyt ambisjonsnivå, en stemningsfull spillverden og en sprudlende fortellerglede som smitter over på spilleren, sier han, og gir den første episoden terningkast 5.

– Står ikke stødig alene

Dagbladets anmelder er ikke like positiv. Hun synes ikke episodeformatet fungerer, og mener at det er for lite innhold til å rettferdiggjøre en egen utgivelse.

– Alene står ikke «Drømmefall: Kapitler – Bok 1: Reborn» helt stødig. Jeg savner mer handling, flere utfordringer, og ønsker meg mindre passiv historiefortelling hvor du bare får velge en replikk om du er heldig, skriver Karoline Hoff i Pressfire/Dagbladet.

– Plutselig er første del over og man sitter ikke engang igjen med en skikkelig saftig «cliffhanger», sier hun, og triller en treer på terningen.

Saken fortsetter under videoen.

– Formatet passer Tørnquist godt

Filmpolitiets spillanmelder, Rune Håkonsen, skriver at «historien sprenger seg ut av episodeformatet», og mener, i motsetning til sin kollega i Dagbladet, at episodeformatet fungerer.

– Spill gitt ut over flere episoder er et format som de siste årene har blitt popularisert gjennom Telltale Games sine The Walking Dead- og Fables-spill. Sånn sett passer dette formatet fortelleren Tørnquist godt, for det har alltid vært historien som er viktigst i Drømmefall-spillene, skriver Håkonsen, og ruller en firer på terningen.

– Rolig start på et spennende spill

VGs spillanmelder påpeker at det er vanskelig å sette karakter basert på én episode, og gjør en sammenligning med «Harry Potter».

– Det å gi et terningkast til episoden én av Drømmefall: Kapitler føles litt som å skulle anmelde den første «Harry Potter»-filmen før de har kommet seg til Hogwarts, sier Karl-Martin Hogsnes i en videoanmeldelse av spillet i VGTVs spillprogram, Level up.

Ragnar Tørnquist

FANSEN FØRST: – Det viktigste for oss er publikum og spillerne. De som har ventet på dette i mange år er strålende fornøyd, sier spillskaper Ragnar Tørnquist til NRK over telefon.

Foto: Kristian Nymoen

Hogsnes deler ut «en veldig sterk firer» og hinter til at de neste episodene kommer til å bli enda mer spennende.

– Bok én føles som en rolig start på et veldig spennende spill jeg ikke får lov til å fortsette på ennå, sier han.

Tørnquist: – Fansen er viktigst

Spillskaper Ragnar Tørnquist i Red Thread Games synes det er gledelig at spillet har fått gode anmeldelser, men poengterer at det er enda viktigere at fansen er fornøyd.

– Det viktigste for oss er publikum og spillerne. De som har ventet på dette i mange år er strålende fornøyd, sier Tørnquist til NRK over telefon, og sikter til brukeranmeldelser på Metacritic og den digitale spillbutikken Steam.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK