Hopp til innhold

- Forresten, jeg kjenner deg

I løpet av tre dager får nye stjerneskudd på den europeiske filmstjernehimmelen vise seg fram for presse, publikum og bransje. Midt blant dem står norske Anders Baasmo Christiansen.

Shooting Stars 2010

Årets Shooting Stars møter pressen. Anders Baasmo Christiansen er nummer fem fra høyre.

Foto: Vladimír Novotný-Kiva

Dieter Kosslick

Festivalsjef Dieter Kosslick drar kjensel på Anders Baasmo Christiansen fra fjorårets filmfestival i Berlin.

Foto: Vladimír Novotný-Kiva

De står stilt opp på rekke for å møte pressen i Berlin, og opp på podiet kommer sjefen for filmfestivalen Berlinale, Dieter Kosslick.

– Jeg kjenner ikke dere, begynner han, før han avbryter seg selv, og henvender seg til den norske skuespilleren, Anders Baasmo Christiansen:

– Jo, forresten, jeg kjenner deg.

Mottok kritikerpris i fjor

Baasmo Christiansen er i den tyske hovedstaden som en av ti Shooting Stars, som hvert år velges ut av en internasjonal jury. For å bli valgt ut må man være under 35 år, kjent i eget hjemland, og ha spilt i minst en publikumssuksess som har fått bred eksponering i utlandet det siste året.

Under fjorårets Berlinale mottok den norske filmen «Nord», hvor Anders Baasmo Christiansen spilte hovedrollen, den internasjonale filmkritikerorganisasjonens pris til beste spillefilm i festivalens Panorama-seksjon.

Filmen fikk for øvrig terningkast seks av NRKs filmanmelder , og han er ikke den eneste som er begreistret for «Nord».

– Du var her i fjor, fantastisk film, lyder dommen fra festivalsjef Kosslick foran det oppmøtte pressekorpset.

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen fikk ekstra oppmerksomhet under årets filmfestival i Berlin.

Foto: Thomas Peter / Scanpix/Reuters

Nøktern innstilling

– Jeg er glad for at jeg ble plukket ut, det er kjempestas, forteller Anders Baasmo Christiansen selv.

Jurymedlem og redaktør i magasinet Variety, Steven Gaydos, sier han kan se for seg den norske skuespilleren i en stor Hollywood-film.

– Det er alltid plass til en skuespiller, som kan overraske deg med mildhet, samtidig som de kan være fysiske. Jeg tror han har mange muligheter til å jobbe i ulike land og i amerikanske filmer om det er interessant for ham.

Selv om Baasmo Christiansen har fått seg en agent i Danmark i forbindelse med utmerkelsen som «Shooting Star», ser han selv måteholdent på mulighetene Berlinbesøket kan bringe med seg.

– Det hadde vært gøy å få jobbe ute og å få jobbe med store kollegaer. Hadde det vært for noen år siden, hadde jeg nok vært litt mer ivrig på det her, men nå er jeg mer nøktern til det og tar det som det kommer, sier han til NRK.

Anders Baasmo Christiansen i Nord

Anders Baasmo Christiansen i reiser nordover på snøscooter for å møte sønnen i «Nord».

Foto: Ingun A. Mæhlum

Aktuell med to filmer

Ifølge det offisielle programmet til årets Shooting Stars skal de se en film som deltar i konkurransen om årets Gullbjørn, og det er nettopp Hans Petter Molands film «En ganske snill mann», hvor Baasmo Christiansen har en mindre rolle, som har blitt valgt ut.

– De sier at vi skal se min film på mandag, men... Jeg er med i siste scenen. Jeg er veldig stolt over å være med i den, for jeg må si at å spille mot Stellan Skarsgård, og å jobbe med Hans Petter Moland og fotograf Philip Øgaard, det er ikke noe man gjør hver dag, så det er gøy.

Også barnefilmen «Bestevenner», hvor Baasmo Christiansen spiller butikknisse, vises under filmfestivalen i Berlin mandag.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP