- Forresten, jeg kjenner deg

I løpet av tre dager får nye stjerneskudd på den europeiske filmstjernehimmelen vise seg fram for presse, publikum og bransje. Midt blant dem står norske Anders Baasmo Christiansen.

Shooting Stars 2010

Årets Shooting Stars møter pressen. Anders Baasmo Christiansen er nummer fem fra høyre.

Foto: Vladimír Novotný-Kiva

Dieter Kosslick

Festivalsjef Dieter Kosslick drar kjensel på Anders Baasmo Christiansen fra fjorårets filmfestival i Berlin.

Foto: Vladimír Novotný-Kiva

De står stilt opp på rekke for å møte pressen i Berlin, og opp på podiet kommer sjefen for filmfestivalen Berlinale, Dieter Kosslick.

– Jeg kjenner ikke dere, begynner han, før han avbryter seg selv, og henvender seg til den norske skuespilleren, Anders Baasmo Christiansen:

– Jo, forresten, jeg kjenner deg.

Mottok kritikerpris i fjor

Baasmo Christiansen er i den tyske hovedstaden som en av ti Shooting Stars, som hvert år velges ut av en internasjonal jury. For å bli valgt ut må man være under 35 år, kjent i eget hjemland, og ha spilt i minst en publikumssuksess som har fått bred eksponering i utlandet det siste året.

Under fjorårets Berlinale mottok den norske filmen «Nord», hvor Anders Baasmo Christiansen spilte hovedrollen, den internasjonale filmkritikerorganisasjonens pris til beste spillefilm i festivalens Panorama-seksjon.

Filmen fikk for øvrig terningkast seks av NRKs filmanmelder , og han er ikke den eneste som er begreistret for «Nord».

– Du var her i fjor, fantastisk film, lyder dommen fra festivalsjef Kosslick foran det oppmøtte pressekorpset.

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen fikk ekstra oppmerksomhet under årets filmfestival i Berlin.

Foto: Thomas Peter / Scanpix/Reuters

Nøktern innstilling

– Jeg er glad for at jeg ble plukket ut, det er kjempestas, forteller Anders Baasmo Christiansen selv.

Jurymedlem og redaktør i magasinet Variety, Steven Gaydos, sier han kan se for seg den norske skuespilleren i en stor Hollywood-film.

– Det er alltid plass til en skuespiller, som kan overraske deg med mildhet, samtidig som de kan være fysiske. Jeg tror han har mange muligheter til å jobbe i ulike land og i amerikanske filmer om det er interessant for ham.

Selv om Baasmo Christiansen har fått seg en agent i Danmark i forbindelse med utmerkelsen som «Shooting Star», ser han selv måteholdent på mulighetene Berlinbesøket kan bringe med seg.

– Det hadde vært gøy å få jobbe ute og å få jobbe med store kollegaer. Hadde det vært for noen år siden, hadde jeg nok vært litt mer ivrig på det her, men nå er jeg mer nøktern til det og tar det som det kommer, sier han til NRK.

Anders Baasmo Christiansen i Nord

Anders Baasmo Christiansen i reiser nordover på snøscooter for å møte sønnen i «Nord».

Foto: Ingun A. Mæhlum

Aktuell med to filmer

Ifølge det offisielle programmet til årets Shooting Stars skal de se en film som deltar i konkurransen om årets Gullbjørn, og det er nettopp Hans Petter Molands film «En ganske snill mann», hvor Baasmo Christiansen har en mindre rolle, som har blitt valgt ut.

– De sier at vi skal se min film på mandag, men... Jeg er med i siste scenen. Jeg er veldig stolt over å være med i den, for jeg må si at å spille mot Stellan Skarsgård, og å jobbe med Hans Petter Moland og fotograf Philip Øgaard, det er ikke noe man gjør hver dag, så det er gøy.

Også barnefilmen «Bestevenner», hvor Baasmo Christiansen spiller butikknisse, vises under filmfestivalen i Berlin mandag.

Kulturstrøm

 • Ikke Slottsfjellfestival i år

  Det blir ikke noe av Slottsfjellfestivalen sommeren 2021. Det bekrefter Jon Terje Johnsen overfor TB. Han er styreleder i Focus Holding AS, som er hovedeier i den populære festivalen. Etter et tungt 2020 ser de seg nødt til å utsette relanseringen.

  Publikum - Slottsfjell 2018
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Kate Winslet begeistrer

  Kate Winslet lager hverdagsgrå krimkunst med rollefiguren Mare Sheena i dramakrimserien «Mare of Easttown», der alt er holdt i et gråtonet, realistisk og akkurat passe sorgmuntert uttrykk, skriver Filmpolitiet etter å ha sett de tre første episodene. Terningkast 5.

  Kate Winslet som detektiven Mare Sheenan i Mare of Easttown
  Foto: HBO Nordic