Hopp til innhold

Norsk stjernearkitekt hyller Instagram-trenden

TV-aktuelle Tommie Wilhelmsen mener Instagram har gjort folk visuelt flinkere og mer åpne for ny og annerledes arkitektur.

Revheimhuset

Da Tommie Wilhelmsen begynte sin karriere som arkitekt for drøyt 15 år siden, ble han raskt oppdaget og omfavnet av internasjonale medier. Men hjemme på Vestlandet var det ikke alle som var like begeistret.

– I starten syntes folk det jeg holdt på med var provoserende. Jeg tok store ord i bruk og var veldig opptatt av at arkitekturen skulle være forførerisk. Det var ikke s å vanlig å tenke slik i Norge.

Med inspirasjon fra Hollywood har han bygget mange spektakulære hus i Norge. I NRK-serien «Arkitektens hjem» viser han frem sitt eget hjem.

– Mitt inntrykk er at folk i dag i større grad tåler arkitektur som er ny og annerledes. Verden har endret seg, folk er blitt mye flinkere visuelt. De tar hundrevis av Instagrambilder hver dag, velger utsnitt og blir stadig flinkere til å se. Og dermed får de også et annet forhold til det arkitekter holder på med.

Arkitekter jobber daglig med å tegne fantastiske boliger for andre, men hvordan bor de selv? Charlotte Thiis-Evensen har besøkt seks norske arkitekter for å snakke om hva som skaper et godt hjem. I dag: Tommie Wilhelmsen.(1:6)

Bli med hjem til arkitekten Tommie Wilhelmsen, og se blant annet hvilke rom som betyr mest for ham.

– Norsk arkitekters Håkan Hellström

– Som arkitekt kunne jeg ønske at folk kunne drømme litt mer, sier Tommie Wilhelmsen. Selv har han alltid våget å drømme fritt og tenke stort.

Han markerte seg tidlig som en arkitekt med mot og vilje til å være annerledes.

– Her i Norge er det befriende å møte på en arkitekt som virkelig er ambisiøs og som tør å sette ord på egen arkitektur og seg selv i en større sammenheng, sier arkitekturprofessor Magne Magler Wiggen om Tommie Wilhelmsen.

– Tommie er en popstjerne, en norsk arkitekturs Håkan Hellstrøm.

– Han knabber litt her, inspireres litt der og setter det sammen på sin måte.

Inspirert av «The Big Lebowski»

Tommie Wilhelmsen

Tommie Wilhelmsen.

Foto: NRK

I boken «Tommie Wilhelmsen 1-14» beskriver Wilhelmsen sin egen, særegne stil som en blanding av karneval og familiekos, norsk og amerikansk vestkyst, europeisk modernisme og norsk trehåndverk.

Og inspirasjon henter han gjerne i Hollywoodfilmer som «The Big Lebowski», «L.A. Confidential», og «Heat».

– Det er bedre å se en spillefilm enn å lese en arkitekturbok for å bli inspirert. Man trenger å se hvordan arkitekturen fungerer med folk. I bøker er arkitekturbildene vanligvis tomme for mennesker, men i filmer får du se hvordan husene fungerer som scenografi for liv.

Rikt land med små drømmer?

Som stjernearkitekt i oljerike Stavanger har Tommie Wilhelmsen fått boltre seg med å bygge nesten 50 eneboliger.

– Selv om dette er en velstående region, er ikke boligdrømmene større her enn andre steder. Og ofte er drømmene bundet opp av det trygge og kjente, med utgangspunkt i barndomshjem, vaner og erfaringer. «Trygt og hjem» høres liksom så fint ut sammen. Egentlig er det bemerkelsesverdig hvor synkrone de norske boligdrømmene er. En periode skal alt være hvitt, og så skal alt være panel ..."

– Faktisk slipper folk seg mer løs når de bygger en hytte. Det oppleves kanskje mer overveldende å sette opp et hus. Det forteller jo alle rundt deg hvem du er.

– Jeg prøver å hjelpe kundene min til å være mindre forsiktige. Det er alltid det de synes er mest uvant og rart til å begynne med, men som de setter mest pris på etter en stund. De som tør å slippe tøylene til arkitekten lengst, er de som blir mest fornøyd, fastslår Tommie Wilhelmsen.

Størst er ikke alltid best

Det er ikke nødvendigvis de største og dyreste husene som blir de flotteste, mener arkitekten.

– Det er et paradoks at folk er så opptatt av stor plass i husene sine, i stedet for å satse på kvalitet.

Faktisk er det lettere å lage spektakulær arkitektur med mindre hus. Og mens de med store husene har lett for å søke arkitekthjelp, synes jeg eiere av hus i mellomsjiktet bruker oss for lite. Her kunne vi bidratt med mange spennende forslag til løsninger, som ikke trenger å koste så mye.

Følelser

Wilhelmsen er opptatt av å understreke at et godt hjem først og fremst handler om følelser.

– Når jeg skal tegne et hus, har jeg timelange samtaler med brukeren, der jeg stiller spørsmål som «Hva gjør du klokken 23 om kvelden»? Folk lever jo så ulikt, organiserer livet sitt så ulikt, selv om husene ser ganske like ut utenfra.

– Og underveis i disse samtalene kommer det fram hvordan kunden drømmer om at livet skal være. Da vet de kanskje ikke lenger hvordan det ferdige huset skal se ut. Mens jeg får et stadig klarere bilde av hvordan jeg vil ha det. Å skape en drømmebolig handler om å oppdage hva som er de fine tingene i livet.

Fem bygninger som inspirerer arkitekt Tommie Wilhelmsen:

1) Sheat Goldstein Residence

Sheat Goldstein Residence
Foto: Jeff Green

Arkitekt: John Lautner

Designet i 1961

Jeg så dette huset første gang i en bok om John Lautner som lå på min sjefs pult hos Behnisch Behnisch & Partners i Stuttgart da jeg var der som praktikant.

Jeg var litt sjokkert over at jeg hadde studert i 3 år og ikke kjente til dette mesterverket.

Huset er også med i min favorittfilm "The Big Lebowski"

En av filmens mest absurde og morsomste scener starter med at "The dude" drikker en White Russian her. Fantastisk scene! Huset har en utrolig konstruksjon, og er et popkulturelt ikon på mange måter. Selv rapperen Snoop Dogg har spilt inn video her (selv om regissøren av videoen ikke gjorde en like god jobb som Coen Brødrene).

http://www.jamesfgoldstein.com/index.php

Snoop video spilt inn i huset: https://www.youtube.com/watch?v=SIQihN – 98Y

2) Utsiktspunkt i Aurland

Utsiktspunkt Aurland
Foto: Nils Vik

Arkitekt: Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen

Designet 2003, Bygget 2006

Jeg er beskjeden nok til å ha med et av min egne bygg på listen. Tegnet sammen med Todd Saunders. Jeg var nyutdannet arkitekt, og da vi vant denne konkurransen og attpåtil fikk bygget realisert var det litt som å få «hole in one» i golf!

Bygget er åpent for alle og gratis. Den lille magiske broen ut i luften hjelper deg å få en pause, og oppdage Vestlandet på nytt, dersom du har sett deg blind på hvor vakkert Vestlandet er når du kjører gjennom de. Det å få realisert dette bygget, gjorde at jeg fikk en pangstart på min arkitektkarriere.

http://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/aurlandsfjellet?attraksjon=Stegastein

3) Chapelle Notre-Dame du Haut

Chapelle Notre Dame du Haut
Foto: Valueyou, Creative Commons

Arkitekt: Le Corbusier.

Bygget i 1950–55

Jeg så dette bygget først i 1998, og før dette var jeg ikke spesielt opptatt av den moderne mesteren Le Corbusier. Men da jeg ankom bygget fikk jeg en åpenbaring! Vi hadde akkurat lagt Sveits bak oss og sett en rekke helt nye og moderne tre-bygg som var oppvisning i detaljplanlegging.

Alt kom likevel i skyggen i forhold til dette grove og røffe bygget i en kombinasjon av puss og betong. Bygningen har en leken konstruksjon som gir et fantastisk lysspill, og som stadig vekk overrasker når man beveger seg rundt i den.

http://www.collinenotredameduhaut.com/

4) Perlbinder House

Perlbinder
Foto: JOHN LEI / NYT

Arkitekt: Norman Jaffe

Bygget ca. 1970

Her er valget mer arkitekten og landskapet enn akkurat dette huset. Jaffe er arkitekt-kongen av The Hamptons på sent 60-tall og tidlig 70-tall.

Hans ikonisk enkle trehus, i et strandlandskap som kan minne om Vestlandet på en god sommerdag, er veldig relevant inspirasjon for en arkitekt på Vestlandet. Vi har dessverre ikke arkitektur som dette langs Jærstrendene. Bygningene er ekstremt tydelige, enkle og tilpasset landskapet. Noe av Jaffe sin produksjon er preget av for store budsjetter, men de små strandhusene er ekstremt flotte.

http://www.normanjaffe.com/

5) Cabin Hvasser

Cabin Hvasser
Foto: Dons, Signe / Aftenposten

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter

Bygget 2003

Fantastisk, men veldig enkel hytte. Som arkitekt i Norge, med vårt klima og landskap, blir man veldig opptatt av lokal og norsk arkitektur

Som student ser man ofte til utlandet, men nå er det for meg mest interessant og se hva andre arkitekter gjør her hjemme. Jeg liker å følge andre arkitekter som jobber i samme sjanger som meg selv- eneboliger og hytter i Norge. Jeg synes Lund Hagem, Jarmund/Vigsnæs, Carl-Viggo Hølmebakk, Knut Hjeltnes med flere skaper nye moderne og spennende hus i samme situasjon som jeg selv jobber i. Litt tilfeldig at akkurat denne hytten av valgt, det er mange gode prosjekter fra denne gruppen Oslo arkitekter. På grensen til kjedelig arkitektur ved første øyekast, men fantastiske uterom og mellomrom og veldig god kontakt med landskapet. Når man har bygget en del hus og hytter blir man glad i det enkle, velorganiserte og rene. Lund Hagem er et norsk kontor som er veldig gode på dette.

www.lundhagem.no

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.