NRK Meny
Normal

Norsk Skuespillerforbund går til sak mot Det Norske Teatret

Det Norske Teatret vil ha forestillinger hver søndag. Det liker Norsk Skuespillerforbund dårlig, som nå går til sak mot nynorskteatret.

Kaia Varjord og Eivin Nilsen Salthe i Mor Courage

SKUESPILL: Her fra forestillingen «Mor Courage» med Kaia Varjord og Eivin Nilsen på Det Norske Teatret i 2015.

Foto: L-P Lorentz / Det norske teatret

Norsk Skuespillerforbund tar ut stevning mot Arbeidsgiverforeningen Spekter og Det Norske Teatret, som de mener bryter tariffavtalen ved å innføre søndag som fast spilledag for skuespillerne. Det skriver Norsk Skuespillerforbund i en pressemelding.

– Etter gjentatte forsøk på å løse dette gjennom lokale forhandlinger med Det Norske Teatret og sentrale forhandlinger med Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter uten resultat, ser vi oss nå nødt til å la Arbeidsretten avgjøre saken, sier forbundsleder Knut Alfsen i pressemeldingen.

Teateret reagerer på argumentasjonen

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, ønsker en runde i Arbeidsretten velkommen.

Erik ulfsby

TEATERSJEFEN: Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret mener ikke at skuespillerne jobber for mange søndager.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– At Norsk Skuespillerforbund ønsker at Arbeidsretten skal avklare dette er helt i orden for oss, sier han.

Men han reagerer på noen av argumentene Norsk Skuespillerforbund fremlegger.

– Det er ikke riktig at skuespillerne spiller forestillinger hver søndag. En gjennomsnittlig skuespiller ved Det Norske Teatret spiller tre søndager i et kalenderår og har i tillegg fri hver lørdag formiddag. Det er mer fri enn hva skuespillere får på mange andre teatre, sier han og legger til:

– Søndagene har stor oppslutning blant publikum og dette gir teatret gode inntekter som gjør at vi kan ansette flere skuespillere. Som er et gode for skuespillerstanden.

Viktig fridag

Alfsen i Norsk Skuespillerforbund mener det er viktigere at skuespillerne har fri denne dagen, slik situasjonen er nå.

Knut Alfesn, Norsk skuespillerforbund

TAR UT STEVNING: Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen.

Foto: Vebjørn Storeide / Norsk Skuespillerforbund

– Det å vite at vi har en dag fri i uken er et viktig privilegium. Da har skuespillerne mulighet til å være sammen med familien sin og tid til å kunne hente seg inn.

Norsk Skuespillerforbund og Det Norske Teatret inngikk i 2014 en midlertidig avtale om at Det Norske Teatret kunne spille et begrenset antall søndager. Denne utløp i april 2016, men Det Norske Teatret har nå innført søndag som fast spilledag, med inntil to forestillinger hver søndag.

Kulturstrøm

 • Årets bok i Sverige kan bli norsk

  Nina Lykkes roman «Nei og atter nei» fortsetter sin seiersgang i utlandet, og er nå nominert til Bonniers bokklubber pris Årets bok – folkets pris. «Nej och åter nej», som den heter på svensk, er en av tolv nominerte, og det er leserne som skal stemme fram vinneren. Det legges vekt på at boka skal tiltale en bred leserkrets og ha høy språklig kvalitet. Les om de nominerte og hvordan stemme her. Romanen var også nominert til P2-lytternes romanpris, og den norske utgaven er nå trykket i sitt tiende opplag, til sammen 52 000 eksemplarer.

  Laster Instagram-innhold
 • Norsk animasjonsfilm ut i verden

  Mats Groruds animasjonsfilm The Tower er tatt ut til Annecy, verdens kanskje største og viktigste festival for animasjonsfilm. Ved bruk av ulike animasjonsteknikker forteller Grorud om den palestinske flyktningsituasjonen i Libanon fra 1948 frem til i dag. Filmen skal vises utenfor konkurranse. (Rushprint)

  Laster Twitter-innhold
 • Banderas som Picasso

  Antonio Banderas har flere ganger fått spørsmålet om han vil spille Pablo Picasso. Nå har han takket ja. Banderas spiller Picasso i den nye sesongen av «Genius». Han forteller at han ble fristet av rolletilbudet fordi han fikk sjansen til å filme inn scener i Malaga. «Genius: Picasso»» hadde premiere på National Geographic søndag 22. april. Antonio Banderas spiller en eldre versjon av kunstneren, mens Alex Rich spiller ham i yngre år. (NTB).

  Antonio Banderas som Picasso
  Foto: Dusan Martincek / AP/Scanpix