NRK Meny
Normal

Norsk Skuespillerforbund går til sak mot Det Norske Teatret

Det Norske Teatret vil ha forestillinger hver søndag. Det liker Norsk Skuespillerforbund dårlig, som nå går til sak mot nynorskteatret.

Kaia Varjord og Eivin Nilsen Salthe i Mor Courage

SKUESPILL: Her fra forestillingen «Mor Courage» med Kaia Varjord og Eivin Nilsen på Det Norske Teatret i 2015.

Foto: L-P Lorentz / Det norske teatret

Norsk Skuespillerforbund tar ut stevning mot Arbeidsgiverforeningen Spekter og Det Norske Teatret, som de mener bryter tariffavtalen ved å innføre søndag som fast spilledag for skuespillerne. Det skriver Norsk Skuespillerforbund i en pressemelding.

– Etter gjentatte forsøk på å løse dette gjennom lokale forhandlinger med Det Norske Teatret og sentrale forhandlinger med Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter uten resultat, ser vi oss nå nødt til å la Arbeidsretten avgjøre saken, sier forbundsleder Knut Alfsen i pressemeldingen.

Teateret reagerer på argumentasjonen

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, ønsker en runde i Arbeidsretten velkommen.

Erik ulfsby

TEATERSJEFEN: Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret mener ikke at skuespillerne jobber for mange søndager.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– At Norsk Skuespillerforbund ønsker at Arbeidsretten skal avklare dette er helt i orden for oss, sier han.

Men han reagerer på noen av argumentene Norsk Skuespillerforbund fremlegger.

– Det er ikke riktig at skuespillerne spiller forestillinger hver søndag. En gjennomsnittlig skuespiller ved Det Norske Teatret spiller tre søndager i et kalenderår og har i tillegg fri hver lørdag formiddag. Det er mer fri enn hva skuespillere får på mange andre teatre, sier han og legger til:

– Søndagene har stor oppslutning blant publikum og dette gir teatret gode inntekter som gjør at vi kan ansette flere skuespillere. Som er et gode for skuespillerstanden.

Viktig fridag

Alfsen i Norsk Skuespillerforbund mener det er viktigere at skuespillerne har fri denne dagen, slik situasjonen er nå.

Knut Alfesn, Norsk skuespillerforbund

TAR UT STEVNING: Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen.

Foto: Vebjørn Storeide / Norsk Skuespillerforbund

– Det å vite at vi har en dag fri i uken er et viktig privilegium. Da har skuespillerne mulighet til å være sammen med familien sin og tid til å kunne hente seg inn.

Norsk Skuespillerforbund og Det Norske Teatret inngikk i 2014 en midlertidig avtale om at Det Norske Teatret kunne spille et begrenset antall søndager. Denne utløp i april 2016, men Det Norske Teatret har nå innført søndag som fast spilledag, med inntil to forestillinger hver søndag.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP