Norsk Skuespillerforbund går til sak mot Det Norske Teatret

Det Norske Teatret vil ha forestillinger hver søndag. Det liker Norsk Skuespillerforbund dårlig, som nå går til sak mot nynorskteatret.

Kaia Varjord og Eivin Nilsen Salthe i Mor Courage

SKUESPILL: Her fra forestillingen «Mor Courage» med Kaia Varjord og Eivin Nilsen på Det Norske Teatret i 2015.

Foto: L-P Lorentz / Det norske teatret

Norsk Skuespillerforbund tar ut stevning mot Arbeidsgiverforeningen Spekter og Det Norske Teatret, som de mener bryter tariffavtalen ved å innføre søndag som fast spilledag for skuespillerne. Det skriver Norsk Skuespillerforbund i en pressemelding.

– Etter gjentatte forsøk på å løse dette gjennom lokale forhandlinger med Det Norske Teatret og sentrale forhandlinger med Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter uten resultat, ser vi oss nå nødt til å la Arbeidsretten avgjøre saken, sier forbundsleder Knut Alfsen i pressemeldingen.

Teateret reagerer på argumentasjonen

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, ønsker en runde i Arbeidsretten velkommen.

Erik ulfsby

TEATERSJEFEN: Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret mener ikke at skuespillerne jobber for mange søndager.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– At Norsk Skuespillerforbund ønsker at Arbeidsretten skal avklare dette er helt i orden for oss, sier han.

Men han reagerer på noen av argumentene Norsk Skuespillerforbund fremlegger.

– Det er ikke riktig at skuespillerne spiller forestillinger hver søndag. En gjennomsnittlig skuespiller ved Det Norske Teatret spiller tre søndager i et kalenderår og har i tillegg fri hver lørdag formiddag. Det er mer fri enn hva skuespillere får på mange andre teatre, sier han og legger til:

– Søndagene har stor oppslutning blant publikum og dette gir teatret gode inntekter som gjør at vi kan ansette flere skuespillere. Som er et gode for skuespillerstanden.

Viktig fridag

Alfsen i Norsk Skuespillerforbund mener det er viktigere at skuespillerne har fri denne dagen, slik situasjonen er nå.

Knut Alfesn, Norsk skuespillerforbund

TAR UT STEVNING: Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen.

Foto: Vebjørn Storeide / Norsk Skuespillerforbund

– Det å vite at vi har en dag fri i uken er et viktig privilegium. Da har skuespillerne mulighet til å være sammen med familien sin og tid til å kunne hente seg inn.

Norsk Skuespillerforbund og Det Norske Teatret inngikk i 2014 en midlertidig avtale om at Det Norske Teatret kunne spille et begrenset antall søndager. Denne utløp i april 2016, men Det Norske Teatret har nå innført søndag som fast spilledag, med inntil to forestillinger hver søndag.

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf