Norsk fødselssimulator vant dansk designpris

En norsk bedrift hadde en drøm om å være med på å redusere barnedødeligheten i utviklingsland. I videoen kan du se prisvinneren, en fødselssimulator.

– Det er en veldig fin anerkjennelse. Denne prisen er spesielt kjekk fordi den fokuserer på kreative problemløsninger, sier Tor Inge Garvik i Stavanger-bedriften Lærdal Global Health.

Natalie-simulatoren er tenkt brukt i opplæring av leger, sykepleiere, helsearbeidere, eller for den saks skyld, nabokona.

The Natalie Collection

The Natalie Collection kan brukes til å øve seg på fødsler, og målet er å få ned tallet på dødfødsler og spedbarnsdød

Foto: Lærdal Global Health

Garvik, som er industridesigner i Stavanger-bedriften, peker på at den danske Index-prisen skiller seg ut blant designprisene.

– Løser viktige problemer

Vi har et fokus på å redde liv, den dagen det begynner, på fødselsdagen. Det er derfor veldig kjekt å vinne en dansk Index, for kreativ og viktig design.

Tor Inge Garvik, designer i Lærdal Global Health

– Slagordet er «design to improve life», eller på norsk «design som forbedrer livet», så det handler om løsninger på viktige samfunnsproblemer, sier han.

Pushkar Ingale er inder og seniordesigner i Lærdal Global Health.

– I India alene dør 300 000 spedbarn i løpet av sitt første leveår. 50 000 mødre dør under og etter fødsel av store blodtap, forteller han.

CNN har laget denne presentasjonen av den norske prisvinneren:

Fem prosjekter for bedre liv

Det var ikke bare Norge som vant pris. Index Award har funnet fem av verdens beste prosjekter, skriver Kulturnytt i Danmarks Radio.

Danskene har delt ut prisen hvert annet år siden 2005. Den går til nye prosjekter eller produkter som gir menneskene bedre liv. Vinnerne får rundt 800 000 kroner hver.

Fra prisutdeling

Alle prisvinnerne på et brett, det norske prisvinneren med dukken Natalie.

Foto: Index Award

København fikk pris for kommunens klimaplan. Den fokuserer på mulighetene snarere enn problemene ved klimautfordringene vi kan bli stilt overfor.

Mugg-serviett

Amerikaneren Kavita Shukla fikk pris for en serviett som forlenger matvarenes holdbarhet med opptil fire ganger. Servietten inneholder indisk krydder, som man for eksempel kan legge frukt og grønnsaker på. Da unngår man mugg.

Et nederlandsk prosjekt fikk prisen for å ha utviklet en smart motorvei. Ved å bruke en spesiell maling, som reagerer på temperaturer, vil snøkrystaller tre frem på asfalten i mørket.

Universitetet i Cambridge i Storbritannia har utviklet en mini-computer som koster mindre enn 175 kroner. Den skal gjøre det enklere for barn og unge å arbeide med datamaskiner.

Det var i alt 1022 nominerte til prisene, fra 78 land.

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King