Norsk regissør får toppjobb i Sverige

Etter en tre måneders lang rekrutteringsprosess er det klart at Eirik Stubø (48) blir den nye sjefen for Stockholms stadsteater.

Teatersjef Eirik Stubø

Regissør og teatersjef Eirik Stubø har de siste årene jobbet i utlandet. I 2007 fikk han teaterprisen Off Broadway Theater Awards, populært kalt Obie-prisen, for Henrik Ibsens «Vildanden» som ble satt opp på Brooklyn Academy of Music.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Det er den svenske avisen DN som avslører Eirik Stubøs nye jobb.

Stubø har tidligere vært teatersjef for Rogaland Teater og på Nationaltheatret, hvor han var sjef i åtte år.

På spørsmål om hvorfor han takket ja til jobben, svarer Stubø at han kjenner teateret godt og at han har en god relasjon til den tidligere teatersjefen Benny Fredriksson.

– Fredriksson har gjort en imponerende jobb og løftet teateret til Nordens mest interessante, med en enorm produktivitet. Som sjef kommer jeg til å fortsette å regissere, neste vår setter jeg opp stykket «Ingenting av meg» av den norske dramatikeren Arne Lygre, sier Eirik Stubø til DN.

Mer internasjonalt

Stubø, født i Narvik, har arbeidet for Stockholms stadsteater tidligere, og også Dramaten og Riksteatern. Han har også jobbet i Aten og New York, og ser ikke bort fra at han vil gi det svenske teateret en mer internasjonal dreining.

– Det er ikke usannsynlig at det blir flere gatespill og flere utenlandske regissører på Stadsteatern og dermed et mer internasjonalt teater, sier Stubø til DN.

Stockholm har slått sammen institusjonene Kulturhuset og Stadsteatern, og det nye stadsteateret får en fersk organisasjonsmodell.

Det blir en sjef for hver kunstart: musikk, dans, teater, kunst og litteratur, samt en sjef for et kommende debattforum.

Den tyngste rekrutteringen er den norske regissøren Eirik Stubø, som blir sjef for Stadsteatern og dermed tar over etter Benny Fredriksson.

Kulturstrøm

  • Ny teatersjef på Rosendal

    Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.

  • Tre CNN-journalister løslatt

    I USA er tre journalister løslatt etter å ha blitt pågrepet under en live-sending, mens de rapporterte opptøyene i Minneapolis. Det melder CNN. Myndighetene i delstaten sier de beklager.