Hopp til innhold

Norsk Putin-klipp går sin seiersgang i Russland

Animasjonsklippet «Where did Putin go?» nærmer seg en million visninger på nettet. Majoriteten av klikkene kommer fra Øst-Europa, og kommentarfeltene har blitt en debattarena for russisk politikk.«»

Satirevideoen viser hva Vladimir Putin egentlig gjorde da han for noen uker siden forsvant fra offentligheten i elleve dager.

På seks dager har klippet nesten 900 000 visninger på Youtube og over 100 000 på NRK Satiriks sin Facebook-side.

Dette er uvanlige høye tall, forteller Claus Wiese som er redaksjonssjef i NRKs underholdningsavdeling. Men det mest overraskende er at 76 prosent av visningene kommer fra Russland, etterfulgt av Ukraina (åtte prosent) og Kasakhstan (fire prosent).

Trodde det var amerikansk propaganda

– Det som forbauset oss var at alle kommentarene sto med kyrillisk skrift. Vi brukte et oversettingsverktøy og så at klippet hadde satt i gang seriøse diskusjoner i kommentarfeltet. De tok opp alt fra innenrikspolitiske saker til forholdet mellom Russland og Ukraina.

Claus Wiese

UVANLIGE TALL: Claus Wiese kan ikke huske at et NRK-klipp har gått så godt i Øst-Europa.

Foto: NRK

– Noen mente det var amerikansk propaganda, men da var folk kjapt ute med å melde at det kom fra en norsk kringkaster.

Wiese syns det er gøy at videoen har skapt debatt i Russland og Øst-Europa, selv om det ikke var sketsjens opprinnelige formål.

– Nei, absolutt ikke. Det var ment som et humorklipp.

– Vi tenkte vi skulle gi folk det de ville ha

Sketsjen ble laget av animasjonstrioen Norske Grønnsaker, som hver uke leverer en aktuell humorvideo til NRK Satiriks.

– Vi satt og diskuterte nyheten om at Putin hadde forsvunnet og kom etter hvert frem til at vi skulle lage den ultimate Putin-sketsjen. Det tok ikke lang tid før det dukket opp rar

Arild Ørnholt

ANIMATØR: Arild Ørnholt har laget videoen med Marius Stene og Jan-Petter Aarskog.

Foto: Privat

e teorier om hvor han hadde blitt av. Så vi tenkte vi skulle gi folk det de ville ha, sier Arild Ørnholt fra Norske Grønnsaker.

Trioen arbeider med neste video i serien, men har liten tro på at den vil vekke like stor oppmerksomhet.

– Denne uka skal vi prøve å lage humor av selvangivelsen. Jeg tviler litt på at den får like mange visninger.

Kulturstrøm

  • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

    Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

    Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

    Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

    – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

    «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

    «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

    Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

    Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

    (NTB)