Norsk Putin-klipp går sin seiersgang i Russland

Animasjonsklippet «Where did Putin go?» nærmer seg en million visninger på nettet. Majoriteten av klikkene kommer fra Øst-Europa, og kommentarfeltene har blitt en debattarena for russisk politikk.«»

Satirevideoen viser hva Vladimir Putin egentlig gjorde da han for noen uker siden forsvant fra offentligheten i elleve dager.

På seks dager har klippet nesten 900 000 visninger på Youtube og over 100 000 på NRK Satiriks sin Facebook-side.

Dette er uvanlige høye tall, forteller Claus Wiese som er redaksjonssjef i NRKs underholdningsavdeling. Men det mest overraskende er at 76 prosent av visningene kommer fra Russland, etterfulgt av Ukraina (åtte prosent) og Kasakhstan (fire prosent).

Trodde det var amerikansk propaganda

– Det som forbauset oss var at alle kommentarene sto med kyrillisk skrift. Vi brukte et oversettingsverktøy og så at klippet hadde satt i gang seriøse diskusjoner i kommentarfeltet. De tok opp alt fra innenrikspolitiske saker til forholdet mellom Russland og Ukraina.

Claus Wiese

UVANLIGE TALL: Claus Wiese kan ikke huske at et NRK-klipp har gått så godt i Øst-Europa.

Foto: NRK

– Noen mente det var amerikansk propaganda, men da var folk kjapt ute med å melde at det kom fra en norsk kringkaster.

Wiese syns det er gøy at videoen har skapt debatt i Russland og Øst-Europa, selv om det ikke var sketsjens opprinnelige formål.

– Nei, absolutt ikke. Det var ment som et humorklipp.

– Vi tenkte vi skulle gi folk det de ville ha

Sketsjen ble laget av animasjonstrioen Norske Grønnsaker, som hver uke leverer en aktuell humorvideo til NRK Satiriks.

– Vi satt og diskuterte nyheten om at Putin hadde forsvunnet og kom etter hvert frem til at vi skulle lage den ultimate Putin-sketsjen. Det tok ikke lang tid før det dukket opp rar

Arild Ørnholt

ANIMATØR: Arild Ørnholt har laget videoen med Marius Stene og Jan-Petter Aarskog.

Foto: Privat

e teorier om hvor han hadde blitt av. Så vi tenkte vi skulle gi folk det de ville ha, sier Arild Ørnholt fra Norske Grønnsaker.

Trioen arbeider med neste video i serien, men har liten tro på at den vil vekke like stor oppmerksomhet.

– Denne uka skal vi prøve å lage humor av selvangivelsen. Jeg tviler litt på at den får like mange visninger.

Kulturstrøm

  • Bernies votter er blitt populære

    Vottene Bernie Sanders hadde på under innsettelsen av Joe Biden, stjal mye av oppmerksomheten under seremonien. Mange vil strikke vottene som var en gave til senatoren fra en lærer i Vermont.

  • Skal lage spenningsfilm om korona

    Fantefilm har fått 250.000 kroner i utviklingsstøtte til spenningsfilmen «C19» som tar utgangspunkt i koronapandemien. Pengene kommer fra Norsk filminstitutt, skriver Dagsavisen. Fantefilm har tidligere laget kinofilmene «Bølgen» og «Skjelvet».