«The Act of Killing»-produsent til NRK: Vi blir veldig skuffa hvis vi ikke vinner Oscar i natt

LOS ANGELES (NRK): Den norske produsenten bak den Oscar-nominerte dokumentaren «The Act of Killing» kaller kritikken mot filmen «drittpakker», og mener den fortjener å vinne i natt.

Torstein Grude er medprodusent på den Oscar-nominerte dokumentarfilmen The Act of Killing. Han har stor tro på filmens vinnersjanser.

TV: – Vi fortjener å vinne, sier Torstein Grude i det norske produksjonsselskapet Piraya. Han mener konkurrentene har levert «drittpakker» for å redusere deres vinnersjanser.

The Act of Killing

LEKER FOLKEMORD: Ledere for sekstitallets dødsskvadroner lures til å iscenesette egne ugjerninger på film.

Foto: Tour de Force
Bafta-pris til The Act of killing

FIKK BAFTA: Regissør Joshua Oppenheimer tok hjem Storbritannias gjeveste filmpris i klassen for beste dokumentar.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Den siste uken har det vært noen drittpakker der konkurrenter har planlagt kampanjer for å fremme sine egne filmer.

Torstein Grude, Piraya

– Det er knallgøy. Å være nominert til Oscar er kjempestort. Å få en Oscar ville vært en enorm hendelse for Piraya film og det vi driver med, sier Torstein Grude.

Han er i byen i forbindelse med de 86. Academy Awards-utdelingene, der han står som medprodusent for en av favorittene i dokumentarkategorien .

Les også: Dette er Filmpolitiets Oscar-favoritter

Under oppholdet går mye av tida med til å møte mulige nye samarbeidspartnere og investorer, og til å prøve å få selskapets filmer inn på det amerikanske markedet.

– Ved å være Oscar-nominert og vinne en Oscar vil en kunne få det ekstra pushet som trengs for å komme ut til hele verden og bli et globalt fenomen som hundretusener får et forhold til, sier Grude.

– Vi fortjener å vinne

NRK møter filmprodusenten i Venice, Los Angeles, knappe to mil fra Dolby-teateret i Hollywood der søndagens prisutdeling skal finne sted.

Denne vinteren har vært en av de tørreste i historiene for den i utgangspunktet solrike delstaten California, men akkurat nå regner det på Grude og medprodusent Bjarte Mørner Tveit.

Søndagen er det imidlertid en sjanse for at solen skinner på filmen deres, den dansk-norsk-britiske dokumentaren The Act of Killing, som er en av favorittene i kategorien dokumentar.

– Vi tør ikke å håpe for mye, det er knallhard konkurranse. Men vi blir selvfølgelig veldig, veldig skuffa hvis vi ikke vinner. Vi synes vi fortjener det, ler Grude.

Når det norske produksjonsselskapet nå er invitert til Los Angeles, er det et resultat av en mangeårig og målrettet innsats, mener Grude.

– Vi har jobbet målrettet i 15 år for å oppnå resultater som dette. Vi lager filmer med høy kunstnerisk kvalitet og politisk brodd, og vi ser at filmene får stor distribusjon og oppnår politiske resultater. Eksempelvis «Yodok stories» om konsentrasjonsleire i Nord-Korea, har blitt vist i de fleste vestlige land, innenfor EU-systemet og i FN. Når FN for noen uker siden kom med en krass rapport som kritiserer Nord-Korea for grove brudd på menneskerettighetene, vet vi at vår film har vært en del av prosessen, forteller Grude.

Møtt med kritikk

Filmen har vakt oppsikt med sin eksperimentelle tilnærming til folkemordene i Indonesia på 1960-tallet, og har allerede vunnet en rekke priser, blant dem en BAFTA og Det europeiske filmakademiets pris.

NRKs Birger Vestmo ga filmen en sjelden sekser på terningen.

I filmen utfordrer regissør Joshua Oppenheimer flere av de ansvarlige bak massedrapene til å gjenskape sine handlinger som scener i gangsterfilmer, westernfilmer og musikaler.

Men filmen har ikke bare fått positiv omtale. I et innlegg i den britiske avisen The Guardian skriver dokumentarredaktør Nick Fraser i BBC at filmen er en «smakløs snuff-film» som med sine formgrep tilslører de historiske grusomhetene.

Fraser har på sin side fått kritikk fordi hans navn er knyttet til en av konkurrentene, Netflix-produserte The Square, om revolusjonen i Egypt.

Grude mener kritikken mot filmen hans har vært kyniske forsøk på å påvirke juryen i siste liten.

– Filmen har fått veldig god presse og blitt omtalt i flere hundre artikler. Veldig få filmer får så mye redaksjonell omtale som det «The Act of Killing» har fått. Den siste uken har det vært noen drittpakker der konkurrenter har planlagt kampanjer for å fremme sine egne filmer. Det er synd at man må ty til sånne grep. De har timet det sånn at det kom rett før voteringen sluttet, så det kan jo ha noe å si for stemmegivningen, sier Grude.

Den dansk-norsk-britiske dokumentaren har mange produsenter, men kun regissør og hovedprodusenter får plass inne i salen under prisutdelingen.

Når vinneren kunngjøres, sitter Grude og resten av følget ikke inne på Dolby-teateret, men på en fest i nærheten og følger spent med.

– Vi er veldig glade for at vi slipper å sitte i den varme salen, og i stedet kan sitte i nærheten og nyte en god drink sammen med staben, ler Grude.

Les også: Mer norsk på TIFF

Kulturstrøm

 • Komponisten Pendercki er død

  En av de største komponister i nyere tid, Krzysztof Penderecki, er gått bort, melder Classic FM. Penderecki komponerte flere av sine viktigste verk til minne om katastrofer på 1900-tallet. Mest kjent er hans Threnody for ofrene for Hiroshima. Den polske komponisten ble 86 år.

  Krzysztof Penderecki
  Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters
 • Hør minikonsert

  Med Charlotte Dos Santos. Det norske stjerneskuddet har gitt anmeldere og fans hakeslepp med sin jazz-soul-pop. Den nyeste låten, «Helio» handler om å hele seg selv, før du kan elske noen andre, forteller hun til Kulturstripa.

  Charlotte Dos Santos
 • En kompis sa han kunne synge

  Artisten Hkeem forteller om mamma som forbilde, om sukssen, og da han fant ut at kan kunne synge. Hør ham dypdykke i sin nyeste singel, «Para», i Kulturstripa.

  Hkeem - VG-lista Topp20 Rådhusplassen 2018

Flere kulturnyheter