Hopp til innhold

Norsk-palestinsk familie mistet alt

Cliff Hotel ligger midt i traséen for muren på Vestbredden. Staten Israel har fratatt eierne hotellet og nekter den norsk-palestinske familien adgang.

Staten Israel har fratatt palestisk familie hotell og nekter dem adgang.

– Hotellet har vært i min familie i over hundre år, sier Ali Ayad.

– Jeg har vokst opp på eiendommen. Det er hjemmet mitt. Faren min bygget hotellet. Det var arbeidsplassen og livsgrunnlaget for hele familien i mange år, sier hotelleier Ali Ayad.

Hotellet ligger i forstaden Abu Dis, like ved Oljeberget i Jerusalem. I 2002 ble hotellet konfiskert. Staten Israel bestemte at hotellet ligger i Jerusalem, ikke på Vestbredden. Dermed har ikke eierne adgang.

– En innbygger på Vestbredden har ikke lov til å eie i Jerusalem. Dermed blir vi holdt ute av piggtråd og gjerder, forteller Ayad.

Han er i Norge i forbindelse med at boka «Cliff Hotel – Familien Ayad vs. staten Israel» kommer ut i dag.

– Rettsløse palestinere

Ygvil Mortensen

Yngvil Mortensen har skrevet boka «Cliff Hotel – Familien Ayad vs. staten Israel».

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Boka handler om en familie som er rettsløse i den israelske rettsstaten. Jeg har skrevet den fordi de er utsatt for en ekstrem urettferdighet, sier forfatteren av boka, Yngvil Mortensen.

Hun mener at hun har en viktig historie å fortelle. Staten Israel konfiskerer stadig landområder.

– Dette er ett av utallige eksempler på at palestinere blir fordrevet. Det begynte i 1947, og fortsetter i dag.

Det gjøres plass til israelske bosettere på steder som tilhører palestinerne, og landet som skulle blitt den palestinske staten blir stadig mindre, sier forfatteren.

Giftet seg i hotellet

Det er en bok om storpolitikk. Men det er også historien til det norsk-palestinske ekteparet Ali Ayad og Signe Marie Breivik.

– Vi giftet oss i Cliff Hotel, forteller de.

Signe Marie Breivik og Ali Ayyad

Ekteparet Signe Marie Breivik og Ali Ayyad.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Men familiebedriften havnet midt i den israelske murens planlagte trasée. Den ble regnet som Jerusalem-eiendom, mens eierne er borgere på Vestbredden. De har ikke tilgang til Jerusalem.

Fordi eierne ikke lenger kunne komme inn i hotellet, ble de regnet som fraværende, eller «absentees». Absentee-loven gir israelske myndigheter rett til å konfiskere fraværende menneskers eiendom.

– Min arv og eiendom

– Men vi er til stede. Jeg eksisterer. Cliff Hotel er min arv og eiendom. Jeg kommer til å slåss for rettferdighet resten av mitt liv, sier Ali Ayad.

Sist gang saken om Cliff Hotel skulle opp i retten, fikk ikke Ali Ayad tillatelse til å reise inn i Jerusalem. Fordi han hadde gått til sak mot Israel, utgjorde han en sikkerhetsrisiko.

Press fra Norge, Sverige, USA, Storbritannia og Canada har gjort at hotellkampen har endt i israelsk høyesterett. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt flere initiativ i saken overfor israelske myndigheter.

Vil ikke kommentere

Utenriksministeren har også besøkt hotellet uten å komme inn.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Foto: NRK

– Dette handler om en norsk statsborger, men det er også et grovt brudd på internasjonale standarder og menneskerettigheter, sier Støre.

Han vil fortsette å ta opp saken med Israel. Den israelske ambassaden i Norge kommenterer saken på denne måten:

«Ambassaden har ikke anledning til å kommentere saken ettersom den er til behandling i rettsvesenet. Der vil alle aspekter som presenteres for retten behandles."»

– Svinge tryllestaven

Saken er ennå ikkke avklart, ni år etter at striden startet. Familien venter ennå på en dato for en høring i israelsk høyesterett. Ali Ayad tror ikke på mirakler, eller at en ny bok kan føre til at noen svinger tryllestaven. Men han er glad for den norske støtten.

– Det holder saken levende og i folks bevissthet. Jeg har ikke tenkt å gi opp. Jeg vil slåss til jeg igjen kan ønske gjester velkommen til Cliff Hotel, sier han.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.