Norsk-palestinsk familie mistet alt

Cliff Hotel ligger midt i traséen for muren på Vestbredden. Staten Israel har fratatt eierne hotellet og nekter den norsk-palestinske familien adgang.

Staten Israel har fratatt palestisk familie hotell og nekter dem adgang.

– Hotellet har vært i min familie i over hundre år, sier Ali Ayad.

– Jeg har vokst opp på eiendommen. Det er hjemmet mitt. Faren min bygget hotellet. Det var arbeidsplassen og livsgrunnlaget for hele familien i mange år, sier hotelleier Ali Ayad.

Hotellet ligger i forstaden Abu Dis, like ved Oljeberget i Jerusalem. I 2002 ble hotellet konfiskert. Staten Israel bestemte at hotellet ligger i Jerusalem, ikke på Vestbredden. Dermed har ikke eierne adgang.

– En innbygger på Vestbredden har ikke lov til å eie i Jerusalem. Dermed blir vi holdt ute av piggtråd og gjerder, forteller Ayad.

Han er i Norge i forbindelse med at boka «Cliff Hotel – Familien Ayad vs. staten Israel» kommer ut i dag.

– Rettsløse palestinere

Ygvil Mortensen

Yngvil Mortensen har skrevet boka «Cliff Hotel – Familien Ayad vs. staten Israel».

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Boka handler om en familie som er rettsløse i den israelske rettsstaten. Jeg har skrevet den fordi de er utsatt for en ekstrem urettferdighet, sier forfatteren av boka, Yngvil Mortensen.

Hun mener at hun har en viktig historie å fortelle. Staten Israel konfiskerer stadig landområder.

– Dette er ett av utallige eksempler på at palestinere blir fordrevet. Det begynte i 1947, og fortsetter i dag.

Det gjøres plass til israelske bosettere på steder som tilhører palestinerne, og landet som skulle blitt den palestinske staten blir stadig mindre, sier forfatteren.

Giftet seg i hotellet

Det er en bok om storpolitikk. Men det er også historien til det norsk-palestinske ekteparet Ali Ayad og Signe Marie Breivik.

– Vi giftet oss i Cliff Hotel, forteller de.

Signe Marie Breivik og Ali Ayyad

Ekteparet Signe Marie Breivik og Ali Ayyad.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Men familiebedriften havnet midt i den israelske murens planlagte trasée. Den ble regnet som Jerusalem-eiendom, mens eierne er borgere på Vestbredden. De har ikke tilgang til Jerusalem.

Fordi eierne ikke lenger kunne komme inn i hotellet, ble de regnet som fraværende, eller «absentees». Absentee-loven gir israelske myndigheter rett til å konfiskere fraværende menneskers eiendom.

– Min arv og eiendom

– Men vi er til stede. Jeg eksisterer. Cliff Hotel er min arv og eiendom. Jeg kommer til å slåss for rettferdighet resten av mitt liv, sier Ali Ayad.

Sist gang saken om Cliff Hotel skulle opp i retten, fikk ikke Ali Ayad tillatelse til å reise inn i Jerusalem. Fordi han hadde gått til sak mot Israel, utgjorde han en sikkerhetsrisiko.

Press fra Norge, Sverige, USA, Storbritannia og Canada har gjort at hotellkampen har endt i israelsk høyesterett. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt flere initiativ i saken overfor israelske myndigheter.

Vil ikke kommentere

Utenriksministeren har også besøkt hotellet uten å komme inn.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Foto: NRK

– Dette handler om en norsk statsborger, men det er også et grovt brudd på internasjonale standarder og menneskerettigheter, sier Støre.

Han vil fortsette å ta opp saken med Israel. Den israelske ambassaden i Norge kommenterer saken på denne måten:

«Ambassaden har ikke anledning til å kommentere saken ettersom den er til behandling i rettsvesenet. Der vil alle aspekter som presenteres for retten behandles."»

– Svinge tryllestaven

Saken er ennå ikkke avklart, ni år etter at striden startet. Familien venter ennå på en dato for en høring i israelsk høyesterett. Ali Ayad tror ikke på mirakler, eller at en ny bok kan føre til at noen svinger tryllestaven. Men han er glad for den norske støtten.

– Det holder saken levende og i folks bevissthet. Jeg har ikke tenkt å gi opp. Jeg vil slåss til jeg igjen kan ønske gjester velkommen til Cliff Hotel, sier han.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.