Hopp til innhold

Norsk kvinnelig artist tiltalt for fyllekjøring

En kjent kvinnelig norsk artist er tiltalt for å ha kjørt en bil i Oslo sentrum med over 2 i promille.

Oslo tingrett fredag 9. februar

MÅ MØTE I RETTEN: Den kvinnelige artisten må møte i Oslo tingrett senere denne måneden. Påtalemyndigheten kommer til å be om at hun fratas førerkortet.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Ifølge tiltalen kjørte kvinnen inn i en eller flere biler og forårsaket skader på dem rundt klokka 13.30 en fredag i september i fjor.

En blodprøve som ble tatt to timer etter hendelsen viste ifølge politiet en promille på over 2,22.

Tiltalten ble først omtalt av VG.

Kvinnen er også tiltalt etter Vegtrafikklovens paragraf 31, første ledd, for å overtrådt bestemmelsen om å ferdes hensynsfullt og være aktpågivende i trafikken, slik at at ikke skal voldes skade for andre eller forstyrre annen trafikk.

– Satte seg kraftig til motverge

Ifølge tiltalen skal artisten først ha skreket og kjeftet på politifolkene som kom til stedet, og deretter satt seg kraftig til motverge i forbindelse med blodprøvetakingen hos politiet. Kvinnen skal også ha anklaget de to politibetjentene for å ha opptrådt fordomsfullt.

«Kort tid etter skrek hun og/eller kjeftet hun på politibetjent NN og satte seg kraftig til motverge», heter det i tiltalen.

Som følge av dette er hun også tiltalt for forulemping av offentlig tjenestemann.

– Drakk etter uhellet

NRK har vært i kontakt med artistens manager, som opplyser at de er uenige i tiltalen. Manageren sier en mann anklaget artisten for å ha forårsaket skader på to biler i forbindelse med lukeparkering.

Disse skadene bestrides av artisten selv, som hevder hun forlot stedet for å unngå ytterligere konfrontasjon.

Deretter skal artisten ha vært i en samling med venninner der det ble drukket alkohol. Managaren sier politiet først kom og la artisten i bakken etter at hun hadde forlatt denne forsamlingen.

Artisten skal ha ment at pågripelsen var unødvendig hardhendt.

– Hun drakk etter at den ulykken skjedde. Selv mener artisten at det heller ikke var snakk om noen ulykke, så at denne andre personen velger å ringe politiet i etterkant får stå for hans regning, sier manageren til NRK.

Rettsbehandling

Politiadvokat Tone-Anne Stene sier til Dagbladet at politiet ikke kan utelukke at det oppstod materiell skade på de andre bilene. Stene sier – naturlig nok – at politiet har tatt ut tiltale fordi man mener det kan bevises utover enhver rimelig tvil at artisten er skyldig.

Den etablerte artisten har gjennom flere år vært synlig i norsk offentlighet, og har figurert på hitlistene både i Norge og i utlandet.

Saken skal opp for Oslo tingrett 24. mai. Artistens forsvarer sier til NRK at artisten nekter straffskyld etter tiltalen. Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober