Hopp til innhold

Norsk kveite med blåskjell

Gi helgen og fredagskvelden en smaksopplevelse utenom det vanlige. Få med deg Kokkelandslagets Kari Innerå, og vår egen Lise Finckenhagen, lage norsk kveite med blåskjell. Dette må du ikke gå glipp av!

Kveite med blåskjell
Foto: NRK

Til fire personer trenger du:

1 stk kveitefilet uten skinn og bein

1 kg blåskjell

1 fedd hvtløk

1 stk sjalottløk

4 dl vann

100 g grovsalt

 

Slik gjør du:

Legg kveitefileten på salt i 8 minutter, skyll så av saltet og tørk fileten på kjøkkeenpapir. Fileten fylles med blåskjll og bakes i ovn på 50 grader i ca 15 minutter. Damp blåskjellene i en varm vidbunnet kjele md snittet sjalottløk, hvitløk og vann. Skjellene er ferdig dampet ca. 1 minutt etter de har åpnet seg. Rens så blåskjellene og ta vare på kraften.

 

Blåskjellskum

5 dl blåskjellkraft

1 dl melk

salt sitron

Kraften kokes inn med 3 dl veske. varmes opp ved servering , ha i melken og smak til. Skummes på stavmixer til luftig skum.

 

Confitert fenikkel

2 stk fenikkel

30 g smør

1 fedd hvitløk

2 dl vann

1 ts salt

 

Slik gjør du:

Kutt fenikkelen i skiver og trekkes rolig med vann,smør, hvitløk og salt. Fenikkelen er ferdig når den er helt mørkokt.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.