Hopp til innhold

Norsk kortdokumentar nominert til Oscar

«Do Not Split», som er regissert av nordmannen Anders Hammer, er Oscar-nominert for beste kortdokumentar. Filmen handler om demonstrasjonene i Hongkong.

Anders Sømme Hammer

Dokumentaristen og journalisten Anders Hammer sin dokumentar om protestene i Hongkong er Oscar-nominert.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

OmocUcjMNfY

Fra dokumentaren «Do Not Split» hvor Anders Hammer følger demonstranter i Hongkong tett.

Foto: Anders Hammer / NTB

Dokumentaren handler om Hongkong-protestene, og er en av ti korte dokumentarer som er med videre i kampen om en Oscar. Filmen retter oppmerksomhet blant annet mot hvordan ytringsfrihet og pressefrihet er truet i Hongkong.

– Jeg ble veldig glad for nominasjonen, selv om det er en alvorlig film, sier Anders Hammer, kort tid etter det ble kjent at «Do Not Split» er Oscar-nominert.

Han trodde ikke de kom til å bli nominert og var egentlig fornøyd med å være kortlistet.

– Vi har vært fornøyd med debatten vi har bidratt til gjennom filmen, om hvordan demokratiet er i ferd med å forsvinne i Hongkong, og hvordan Kina strammer grepet om det området, sier Hammer.

Han håper nominasjonen fører til mer oppmerksomhet om situasjonen i Hongkong.

– Situasjonen der har blitt verre den siste tiden, sier Hammer.

Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt kaller nominasjonen for en gledes dag.

– Det er jo for Anders Hammer, som har vært 140 dager i opptøyer og laget film, en kjempe anerkjennelse, dette er en gledens dag, sier hun.

Flere norske bidrag

En Oscar-nominasjon er forbundet med glitter og glam, men har også en stor PR-verdi for filmene som kommer seg til den gjeve filmprisutdelingen i Los Angeles. Aldri før har så mange norske bidrag hatt mulighet for en nominasjon.

vrTQ74vZ1Q

Regissør Maria Sødahl sammen med skuespillerne Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård i filmen «Håp».

Foto: Vidar Ruud / NTB

Totalt var seks norske bidrag kortlistet til en nominasjon. Det er kun Anders Hammer som er med videre til den amerikanske prisutdelingen.

  • I dokumentaren «Gunda» følger vi grisen Gunda på en idyllisk gård i Vestfold og hennes nyfødte grisunger. Filmen er produsert av Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant. Joaquin Phoenix er eksekutiv produsent.
  • «Sparkekoret» av Torfinn Iversen kan bli nominert i kortfilmklassen.
  • «Do Not Split» av journalisten og dokumentaristen Anders Hammer ble nominert i kort-dokumentarklassen. Filmen handler om demonstrasjonene i Hongkong.
  • «My Favourite War» av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen kjemper om en nominasjon for Best Animated Feature Film.
  • Spillefilmen «Håp» er skrevet og regissert av Maria Sødahl. Den handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften.
  • Dokumentaren «Kunstneren og tyven» handler om maleren Barbora og tyven Karl-Bertil som stjal kunsten hennes, og hvordan hun ender opp med å male ham. Regissør Benjamin Ree ble tildelt Nordisk Films talentpris for filmen.
Filmtalentpris til Benjamin Ree

Regissør Benjamin Ree ble tildelt Nordisk Films talentpris for dokumentaren«Kunstneren og tyven».

Foto: Robin Bøe

Går av stabelen 25. april

Det var tøff konkurranse å komme til kortlisten: I dokumentarfilm-klassen var det påmeldt 238 filmer, mens i kategorien «beste internasjonale film» var det 93 filmer.

«Do Not Split» er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

Kortdokumentaren skal konkurrere mot dokumentarene «Collette», «A Concerto Is A Conversation», «Hunger Ward» og «A Love Song For Latasha».

Den 93. utgaven av Oscar-gallaen avholdes 25. april 2021 i Los Angeles. Det planlegges for en fysisk prisutdeling.

– Vi får se om jeg kommer til Los Angeles, sier Anders Hammer og refererer til korona-situasjonen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.