Norsk klesbransje gjør betydelig hopp

Folk kjøper mer norsk design, både ute og hjemme. Norske designbedrifter har hatt en vekst på 26 prosent, og økt omsetningen med 11 milliarder.

Norwegian Rain

OPPSVING FOR NORSK MOTE: Norwegian Rain åpner lørdag sin første internasjonale flaggskipsbutikk. Samtidig viser tall at flere nordmenn kjøper norsk mote.

Foto: Norwegian Rain

Motebransjen, representert av interesseorganisasjonen Norwegian Fashion Institute, har samlet en oversikt som viser at motenæringen omsetter for 58,2 milliarder norske kroner.

Norske merkevarer omsatte mellom 2013 og 2014 for titalt 11 milliarder kroner. 28 norske designbedrifter (se egen faktaboks) har hatt en vekst på 26 prosent.

– Vi er ekstra glade for at når folk kjøper, så kjøper de norsk. Det er bra for verdiskapningen i landet. Vi bygger arbeidsplasser, sier Elin Kathrine Saunes i Norwegian Fashion Hub.

Skaperne av Tom Wood sitter bak et bord

TOM WOOD: På ett år gikk det norske klesmerket fra 0 butikker i Japan til 40. Bak merket Tom Wood står ekteparet Morten Isachsen og Mona Jensen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Viktige butikker

Colette i Paris, Dover Street Market i London og Barneys New York i Japan. Muligens er det ukjente butikknavn for de fleste, men for hengivende kleselskere er dette forretninger med produkter fra øverste hylle.

Flere enn tidligere er nå representert i noen av de mest prestisjetunge butikkene ute i verden: Tom Wood holder til i eksklusive Dover Street Market i London, mens Norwegian Rain finner du både på Barneys New York i Japan og Merci i Paris.

– Norge har fått flere sterke bedrifter med kommersiell appell både hjemme og ute. Det er en kjent sak at hvis du gjør det stort internasjonalt, så gjør du det bedre hjemme, sier Saunes til NRK.

Klesbutikk i vekstområde

Et nytt eksempel på at norsk mote fester grepet i utlandet, er helgens åpning av Norwegian Rains første internasjonale flaggskipsbutikk i London, kun et steinkast fra Piccadilly Circus.

Butikken til Norwegian Rain er et samarbeid med Norwegian Rain, T-Michael sin egen skredderlinje og Modern Tribute – skandinaviske møbelklassikere.

De norske designerne åpner butikken 11. juni, og blir å finne i forretningsområdet St. James. Storbritannias største eiendomsutvikler skal investere fem milliarder i området de neste ti årene – målet er å gjøre St. James til Londons nye motedistrikt.

– For oss er dette enormt stort. Og forsiktig kan vi nok antyde at dette er en særdeles stor hendelse også for den norske moteindustrien generelt, skriver Alexander Helle, kreativ sjef i Norwegian Rain, til NRK.

– Ikke overraskende

Mari Grinde Arntzen

I KULISSENE: Journalist og forfatter Mari Grinde Arntzen trekker fram Norwegian Fashion Institute som en av grunnene til at norsk motenæring er i vekst.

Foto: Bård Ek

Journalist Mari Grinde Arntzen mener veksten for norske klesdesignere skyldes flere faktorer.

– Det er ikke overraskende. Det har vært mange år med bevisst satsing på norsk mote som egen næring, blant annet fra Norwegian Fashion Institute. De har jobbet i kulissene i flere år, og klart å dreie norsk mote i en mer seriøs retning, sier Arntzen, som er foreleser ved School of Fashion Industry og har skrevet boken «Kleskoden. Den nakne sannheten om mote».

Det har også vært en fordel at flere norske klesmerker har lyktes med å profilere seg som unike, mener forfatteren.

– På luksusmarkedet er det etterspørsel etter unike produkter. Når man klarer å profilere seg som «Made in Norway», så metter det et behov i det internasjonale markedet.

Kulturstrøm

  • Tangen vil sponse Nasjonalmuseet

    Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen vil sponse Nasjonalmuseet og opprette et samarbeid med kunstsiloen i Kristiansand som skal huse hans egen kunstsamling. Aftenposten skriver at stiftelsen er i dialog med museet om en treårig sponsoravtale.

  • Hør Dagny live

    Hun har erobret landet med låter som «Fools Gold», og «Love You Like That». Etter å ha blitt nominert til Spellemannprisen fem ganger, tre av dem for årets låt, gir hun ut debutalbumet, og spiller fra det i Kulturstripa.

    Dagny