Hopp til innhold

Norsk James Bond-helikopter fikk flyforbud på Færøyene

Et helikopter som etter hva NRK erfarer ble brukt under innspillingen av den nye James Bond-filmen, ble satt på bakken av danske luftfarts­myndigheter under opptak på Færøyene forrige uke.

Helikopteret i aksjon ved Atlanterhavsvegen

Dette er helikopteret som ble satt på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene. Her under delene av innspillingen som fant sted ved Atlanterhavsveien i Norge.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Innspillingen av «No Time to Die», den 25. filmen i rekken om James Bond, foregår for tiden på Færøyene. Flere scener i filmen ble tidligere i år spilt inn i Norge.

Deler av opptakene i Norge ble gjort med helikopter. I forrige uke ble det samme helikopteret tvunget ned på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene.

Helikopter LN-OWD

Dette helikopteret ble satt på bakken av myndighetene på Færøyene. Her er det på bakken i Bondalen i Ørsta kommune, under innspillingen av en annen storfilm – om superhelten Black Widow.

Foto: Alf Jørgen Hernes Tyssing / NRK

– Jeg kan opplyse at vi under en inspeksjon av det omtalte helikopteret på Færøyene tirsdag 24. september, kunne konstatere flere mangler i henhold til både færøyske og internasjonale sikkerhetsregler, bekrefter pressesjef Kim Voigt Østrøm i Danmarks transportdirektorat, Trafik-, bygge- og boligstyrelsen, i en e-post til NRK.

James Bond-filminnspeling på Atlanterhavsvegen.

Slik så det ut da James Bond-produksjonen spilte inn på Atlanterhavsveien.

Holdt på bakken i over et døgn

Helikopteret ble ifølge Østrøm holdt på bakken i mer enn et døgn, frem til ettermiddagen onsdag 25. september.

NRK er ikke kjent med hvordan flyforbudet påvirket innspillingen av storfilmen, som har et produksjonsbudsjett på flere hundre millioner dollar. Forgjengeren «Spectre» kostet ifølge estimatene mer enn to milliarder kroner å spille inn.

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST.

Foto: Peter Elmholt / TBST

Verken produksjonsselskapet Truenorth, som organiserer innspillingen i Norden, eller utleieselskapet Nord Helikopter, som eier helikopteret, ønsker å kommentere saken.

Østrøm sier hendelsen «teknisk sett» ikke var et tvunget flyforbud, men at helikopteret ikke fikk lov til å fly før manglene var fikset.

Per-Henry Borch

ORDKNAPP: Linjeprodusent Per Henry Borch i Truenorth.

Foto: NRK/Alf-Jørgen H Tyssing

– Det var derimot snakk om at det kunne få lov til å fly igjen etter at de konstaterte mangler ble utbedret, skriver Østrøm.

NRK har foreløpig ikke fått innsyn i hva slags mangler helikopteret hadde.

Utsatt innspilling

«No Time to Die» er den 25. filmen om James Bond, og den femte med Daniel Craig i hovedrollen.

James Bond-innspilling

Den 25. filmen om James Bond spilles inn over hele verden. I slutten av august var produksjonen i fjellbyen Matera i Italia.

Foto: Fabio Dell'Aquila / Reuters

Filmen er ventet å ha premiere i april 2020, etter å ha utsatt innspillingen to ganger som følge av en trøblete forproduksjon.

Innspillingen i Norge foregikk på turistveien Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal i juni, og i Nittedal i Akershus i mars. Det er ikke kjent om James Bond selv, altså skuespiller Daniel Craig, var i Norge under opptakene.

For å få Bond til Norge, fikk produsentene tilbud om 47 millioner kroner i insentivtilskudd fra Norsk filminstitutt. Det er den største tildelingen i ordningens fire år lange historie.

Daniel Craig i «Skyfall»

Daniel Craig spiller James Bond for femte gang i «No Time to Die». Her fra «Skyfall» i 2012.

Foto: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.