Hopp til innhold

Norsk James Bond-helikopter fikk flyforbud på Færøyene

Et helikopter som etter hva NRK erfarer ble brukt under innspillingen av den nye James Bond-filmen, ble satt på bakken av danske luftfarts­myndigheter under opptak på Færøyene forrige uke.

Helikopteret i aksjon ved Atlanterhavsvegen

Dette er helikopteret som ble satt på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene. Her under delene av innspillingen som fant sted ved Atlanterhavsveien i Norge.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Innspillingen av «No Time to Die», den 25. filmen i rekken om James Bond, foregår for tiden på Færøyene. Flere scener i filmen ble tidligere i år spilt inn i Norge.

Deler av opptakene i Norge ble gjort med helikopter. I forrige uke ble det samme helikopteret tvunget ned på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene.

Helikopter LN-OWD

Dette helikopteret ble satt på bakken av myndighetene på Færøyene. Her er det på bakken i Bondalen i Ørsta kommune, under innspillingen av en annen storfilm – om superhelten Black Widow.

Foto: Alf Jørgen Hernes Tyssing / NRK

– Jeg kan opplyse at vi under en inspeksjon av det omtalte helikopteret på Færøyene tirsdag 24. september, kunne konstatere flere mangler i henhold til både færøyske og internasjonale sikkerhetsregler, bekrefter pressesjef Kim Voigt Østrøm i Danmarks transportdirektorat, Trafik-, bygge- og boligstyrelsen, i en e-post til NRK.

James Bond-filminnspeling på Atlanterhavsvegen.

Slik så det ut da James Bond-produksjonen spilte inn på Atlanterhavsveien.

Holdt på bakken i over et døgn

Helikopteret ble ifølge Østrøm holdt på bakken i mer enn et døgn, frem til ettermiddagen onsdag 25. september.

NRK er ikke kjent med hvordan flyforbudet påvirket innspillingen av storfilmen, som har et produksjonsbudsjett på flere hundre millioner dollar. Forgjengeren «Spectre» kostet ifølge estimatene mer enn to milliarder kroner å spille inn.

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST.

Foto: Peter Elmholt / TBST

Verken produksjonsselskapet Truenorth, som organiserer innspillingen i Norden, eller utleieselskapet Nord Helikopter, som eier helikopteret, ønsker å kommentere saken.

Østrøm sier hendelsen «teknisk sett» ikke var et tvunget flyforbud, men at helikopteret ikke fikk lov til å fly før manglene var fikset.

Per-Henry Borch

ORDKNAPP: Linjeprodusent Per Henry Borch i Truenorth.

Foto: NRK/Alf-Jørgen H Tyssing

– Det var derimot snakk om at det kunne få lov til å fly igjen etter at de konstaterte mangler ble utbedret, skriver Østrøm.

NRK har foreløpig ikke fått innsyn i hva slags mangler helikopteret hadde.

Utsatt innspilling

«No Time to Die» er den 25. filmen om James Bond, og den femte med Daniel Craig i hovedrollen.

James Bond-innspilling

Den 25. filmen om James Bond spilles inn over hele verden. I slutten av august var produksjonen i fjellbyen Matera i Italia.

Foto: Fabio Dell'Aquila / Reuters

Filmen er ventet å ha premiere i april 2020, etter å ha utsatt innspillingen to ganger som følge av en trøblete forproduksjon.

Innspillingen i Norge foregikk på turistveien Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal i juni, og i Nittedal i Akershus i mars. Det er ikke kjent om James Bond selv, altså skuespiller Daniel Craig, var i Norge under opptakene.

For å få Bond til Norge, fikk produsentene tilbud om 47 millioner kroner i insentivtilskudd fra Norsk filminstitutt. Det er den største tildelingen i ordningens fire år lange historie.

Daniel Craig i «Skyfall»

Daniel Craig spiller James Bond for femte gang i «No Time to Die». Her fra «Skyfall» i 2012.

Foto: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions

Kulturstrøm

 • Amber Heard anker dommen

  Skuespiller Amber Heard anker dommen i rettssaken mot eksmannen Johnny Depp, melder BBC.

  Depp saksøkte Heard for ærekrenkelser og hun ble i juni dømt til å betale 350.000 dollar i oppreising.

 • Innsamling har passert 1,5 millioner kroner

  Mads Hansens innsamling til inntekt for Rett Fram Opplevelser i Drammen har nå passert 1,5 millioner kroner.

  Pengene sikrer julefeiring for mange familier med dårlig råd. Spleisen hadde et mål om å kanskje klare 100.000 kroner før julaften, nå er målet satt til 2 millioner.

  – Vi er jo ikke vant til sånne beløper. Vi har alltid slitt og jaga for å innfri alle ønsker så godt vi kan, og så sitter vi nå i en situasjon hvor det kommer inn så masse penger på kort tid. Det er nesten ikke til å ta inn, sier leder Ronny Johnsen.

  Han forteller at noe av pengene trolig settes på et julefond, slik at man slipper økonomiske problemstillinger neste jul. I tillegg har oppmerksomheten rundt innsamlingen sørget for at flere frivillige har meldt seg.

  – Det er jo helt fantastisk for oss, som er helt avhengige av at frivillige stiller opp, sier Johnsen.