Norsk James Bond-helikopter fikk flyforbud på Færøyene

Et helikopter som etter hva NRK erfarer ble brukt under innspillingen av den nye James Bond-filmen, ble satt på bakken av danske luftfarts­myndigheter under opptak på Færøyene forrige uke.

Helikopteret i aksjon ved Atlanterhavsvegen

Dette er helikopteret som ble satt på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene. Her under delene av innspillingen som fant sted ved Atlanterhavsveien i Norge.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Innspillingen av «No Time to Die», den 25. filmen i rekken om James Bond, foregår for tiden på Færøyene. Flere scener i filmen ble tidligere i år spilt inn i Norge.

Deler av opptakene i Norge ble gjort med helikopter. I forrige uke ble det samme helikopteret tvunget ned på bakken av danske luftfartsmyndigheter på Færøyene.

Helikopter LN-OWD

Dette helikopteret ble satt på bakken av myndighetene på Færøyene. Her er det på bakken i Bondalen i Ørsta kommune, under innspillingen av en annen storfilm – om superhelten Black Widow.

Foto: Alf Jørgen Hernes Tyssing / NRK

– Jeg kan opplyse at vi under en inspeksjon av det omtalte helikopteret på Færøyene tirsdag 24. september, kunne konstatere flere mangler i henhold til både færøyske og internasjonale sikkerhetsregler, bekrefter pressesjef Kim Voigt Østrøm i Danmarks transportdirektorat, Trafik-, bygge- og boligstyrelsen, i en e-post til NRK.

James Bond-filminnspeling på Atlanterhavsvegen.

Slik så det ut da James Bond-produksjonen spilte inn på Atlanterhavsveien.

Holdt på bakken i over et døgn

Helikopteret ble ifølge Østrøm holdt på bakken i mer enn et døgn, frem til ettermiddagen onsdag 25. september.

NRK er ikke kjent med hvordan flyforbudet påvirket innspillingen av storfilmen, som har et produksjonsbudsjett på flere hundre millioner dollar. Forgjengeren «Spectre» kostet ifølge estimatene mer enn to milliarder kroner å spille inn.

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST

Pressesjef Kim Voigt Østrøm i TBST.

Foto: Peter Elmholt / TBST

Verken produksjonsselskapet Truenorth, som organiserer innspillingen i Norden, eller utleieselskapet Nord Helikopter, som eier helikopteret, ønsker å kommentere saken.

Østrøm sier hendelsen «teknisk sett» ikke var et tvunget flyforbud, men at helikopteret ikke fikk lov til å fly før manglene var fikset.

Per-Henry Borch

ORDKNAPP: Linjeprodusent Per Henry Borch i Truenorth.

Foto: NRK/Alf-Jørgen H Tyssing

– Det var derimot snakk om at det kunne få lov til å fly igjen etter at de konstaterte mangler ble utbedret, skriver Østrøm.

NRK har foreløpig ikke fått innsyn i hva slags mangler helikopteret hadde.

Utsatt innspilling

«No Time to Die» er den 25. filmen om James Bond, og den femte med Daniel Craig i hovedrollen.

James Bond-innspilling

Den 25. filmen om James Bond spilles inn over hele verden. I slutten av august var produksjonen i fjellbyen Matera i Italia.

Foto: Fabio Dell'Aquila / Reuters

Filmen er ventet å ha premiere i april 2020, etter å ha utsatt innspillingen to ganger som følge av en trøblete forproduksjon.

Innspillingen i Norge foregikk på turistveien Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal i juni, og i Nittedal i Akershus i mars. Det er ikke kjent om James Bond selv, altså skuespiller Daniel Craig, var i Norge under opptakene.

For å få Bond til Norge, fikk produsentene tilbud om 47 millioner kroner i insentivtilskudd fra Norsk filminstitutt. Det er den største tildelingen i ordningens fire år lange historie.

Daniel Craig i «Skyfall»

Daniel Craig spiller James Bond for femte gang i «No Time to Die». Her fra «Skyfall» i 2012.

Foto: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions

Kulturstrøm

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationaltheatret i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Forfattere investerer i publisering

  Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner.

  Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser i en pressemelding at de har fått med Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde, Arne Berggren og flere andre forfattere på investorsiden.

  Bestselgerforfatteren Unni Lindell har tidligere meldt seg ut av Den norske Forfatterforening, og byttet forlag fra Aschehoug til Capitana, senere Strawberry – der hun selv understreker at hun akter å forbli som forfatter.

  Hanne Kristin Rohde uttaler at det ikke lenger «bør være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket for alltid» (NTB).