Mener eksen stjal manus – saksøker nå den svenske krimstjernen

Forfatter Ruben Eliassen mener den berømte svenske ekskjæresten har stjålet manusene hans og gitt dem ut under eget navn. Nå stevner han henne for brudd på åndsverkloven.

Ruben Eliassen

SAKSØKER: Ruben Eliassen går til sak mot sin eks, den svenske krimstjernen Mari Jungstedt. Han mener hun har stjålet manus han har skrevet, og utgitt det i eget navn.

Foto: Bonnier (pressebilde)

I 2015 ga den norske forfatteren Ruben Eliassen og svenske Mari Jungstedt ut krimboka «En mörkare himmel». De var den gang et par og hadde utviklet rollefigurene og historien sammen.

I 2017 ga Jungstedt ut oppfølgeren «Det förlovade landet» uten Eliassen.

Nå stevner Eliassen Jugstedt for brudd på åndsverkloven. Han mener hun har brukt tekster skrevet av Eliassen i boka.

Inngikk avtale

Ifølge stevningen inngikk partene en avtale i 2016. Jungstedt, som har solgt over 5 millioner bøker, kunne fortsette å bruke karakterene og universet de hadde skapt sammen. Forholdet deres var over på dette tidspunktet.

– Vi valgte å avslutte samarbeidet. Jeg lot henne fortsette å skrive bøkene, med rett til bruk av karakterer og plott. Hun skulle ikke bruke teksten min, sier Eliassen.

Etter at boken kom ut skal Eliassen ha gjenkjent store deler av teksten.

– Hun har faktisk gitt ut mine tekster. Det kom som et sjokk på meg at hun og forlaget valgte å gjøre det, sier han.

Mari Jungstedt

KRIMSTJERNE: Svenske Mari Jungstedt er en av Sveriges bestselgende krimforfattere og har solgt over 5 millioner bøker.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Forlag: Har et annet syn på saken

NRK har kontaktet Bonnier forlag, som ga ut boken, og bedt om kommentar fra både forlag og forfatter Mari Jungstedt. Forlaget poengterer at de har et annet standpunkt i saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt Ruben Eliassens krav, og vi har et annet syn på saken. Ved behov får domstolen avgjøre spørsmålet, sier forlagsjurist Annie Kabala til NRK.

– Krenket

Eliassens advokat, Silje Elisabeth Stenvaag, forklarer at saken handler om opphavsrett.

– Det er ikke lov til å bruke andres verk uten deres samtykke. Og langt verre er det å bruke andres tekster uten å kreditere den som har skrevet dem, sier hun.

Silje Elisabeth Stenvaag

ADVOKAT: Silje Elisabeth Stenvaag mener både norsk og svensk lov er på Ruben Eliassens side.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Stenvaag mener Eliassen har en god sak og sier at både norsk og svensk lov er på hans side. Hun syns det er rart at Bonnier forlag, som har gitt ut begge de nevnte bøkene, ikke har kontaktet dem.

– Han opplever å ha blitt krenket. Det er ingen tvil om at dette ikke er riktig håndtert fra hennes og forlagets side, sier Stensvaag.

– En uvanlig sak

En av Norges fremste eksperter på opphavsrett, Hans Marius Graasvold, har tidligere vært advokat for Ruben Eliassen. Han sier saken er uvanlig.

– Det er en spesiell sak på flere måter. Det er ikke vanlig med saker som dreier seg om tyveri av manus, og det er dessuten få saker innen det området som kommer til retten.

Dersom ikke partene skulle komme til et forlik, er ikke Eliassen i tvil om at han vil la domstolen avgjøre saken.

Kulturstrøm

 • Twitter nektet Trump å tvitre

  Twitter nektet USAs president Donald Trump å tvitre fram til et innlegg om barns påståtte koronaimmunitet ble fjernet, skriver Washington Post. I innlegget, som nå er slettet, sa Trump sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

 • Facebook fjerner Trump-video

  Facebook har for frste gang fjernet et innlegg fra president Donald Trump der han sier at barn er «nesten immune» mot koronaviruset. – Falske påstander og skadelig informasjon, sier Facebook ifølge NBC News.

 • Neil Young saksøker Trump-kampanjen

  Musikeren Neil Young er svært misfornøyd med at låtene hans spilles på kampanjearrangementene til USAs president Donald Trump. I søksmålet sier artisten at han ikke vil at hans to låter «Rockin’ in the Free World» og «Devil’s Sidewalk» skal brukes i det han kaller en «u-amerikansk kampanje for uvitenhet og hat», skriver VG.

  Neil Young
  Foto: Rich Fury / NTB scanpix