Hopp til innhold

Norsk film topper kinolister i USA

Den norske regissøren Tommy Wirkolas film "Hansel and Gretel–Witch Hunters" topper listen over de mest sette filmene i USA denne helgen, til tross for kritikerslakt.

Tommy Wirkola

Tommy Wirkola har fått dårlige kritikker, men filmen hans topper amerikanske lister denne helgen.

Foto: PATRICK FALLON / Reuters

Fredag kveld hadde filmen gallapremiere i Los Angeles, samtidig som den også ble satt opp på 3371 andre kinoer i USA, skriver Aftenposten .

Nå topper den Box Office-listen, noe som var ventet.

Filmen har et budsjett på 50 millioner dollar. Fram til fredagskveldens slutt hadde den spilt inn vel seks millioner dollar, eller 33 millioner kroner, og ligger an til å ha spilt inn 17 millioner dollar (93,9 millioner kroner) når helgen er slutt.

Det er mindre enn det bransjefolk hadde tipper på forhånd.

Likevel ligger filmen godt foran nummer to på listen, i en helg da får amerikanere har valgt å gå på kino.

Les også: Wirkolas Hollywood-debut slaktes

Filmen har til dels fått svært dårlige kritikker. Magasinet Rolling Stones har trolig gått lengst i så måte: "Dette er trolig de lengste 90 minutter du noensinne vil tilbringe i en kinosal. Du er herved advart", skriver filmanmelder Peter Travers.

Andre anmeldere har vært lunkne, men ikke like skarpe i kantene.

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters