Hopp til innhold

Bruker norsk film i kamp for menneskerettigheter

Amerikanske menneskerettighetsaktivister bruker den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" for å kjempe palestinske Sami Al-Arians sak i USA.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Unge demonstranter i dokumentaren 'USA mot Al-Arian'.

Foto: Filmweb

I mai 2006 frikjente 10 av 12 jurymedlemmer i amerikansk rett den terrormistenkte Sami Al Arian, og dommeren lovet å slippe ham ut. Men den tidligere professoren fra Universitetet i Pennsylvania holdes fortsatt fengslet for å kunne brukes som vitne i andre terrorsaker.

Nå sultestreiker han, men saken får ingen oppmerksomhet i amerikanske medier.

Berit von der Lippe er medieforsker og førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun er sterkt berørt av Al-Arian-saken - som hun mener er i ferd med å bli delikat for amerikansk rettsvesen.

- De vet at dersom dette kommer frem, vil det bli problematisk for amerikansk rettsapparat å forsvare det Sami Al-Arian faktisk har vært igjennom i snart fem år, sier von der Lippe.

Filmen turnerer verden

Den norske kinodokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" har turnert kontinuerlig i hele verden siden premieren januar 2007. Den handler om Sami Al-Arians kone Nahla og hennes og deres fem barns kamp for å få ham løslatt fra amerikansk fengsel.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Ali beskriver arrestasjonen av faren Sami i dokumentaren USA mot Al-Arian.

Foto: Filmweb

- Gressroten engasjerer seg

Regissør Line Halvorsen er ferdig med filmen, men slipper ikke saken.

- Det har vært veldig vanskelig å få amerikansk ditribusjon på filmen. Men det er tydelig at gressrotsbevegelsen i USA har begynt å engasjere seg for å bruke filmen for alt den er verdt, sier hun.

Vist av 13 tv-kanaler

Siden premieren i Norge i januar 2007, har filmen USA mot Al-Arian vært i kontiunerlig distribusjon på kinoer i hele verden, og blitt kjøpt inn av 13 TV-kanaler, blant annet av Al Jazeera.

Vises i USA denne uka

13. april i år vises den for første gang på amerikansk tv. Inntil helt nylig har ikke filmen fått innpass i USA, men 27. mars viste New York Universitys School of Law den, og amerikanske jurister har fattet interesse. Denne uka vises USA mot Al-arian kino i USA. Blant annet i North Carolina, der Al-Arian har vært innlagt på fengselssykehus. Regissør Line Halvorsen er på vei dit.

- Sami Al-Arians situasjon er helt håpløs. Det er tragisk. Han sultestreiker nå på tredje uka. Helsen hans er dårlig. Han holder på å miste motet etter fem år i fengsel, uten anelse om når han slipper ut. Dette til tross for at en jury aldri har funnet ham skyldig, sier hun.

- Treffer på et humanistisk plan

Selv om det er vanskelig å ta stilling til skyldsspørsmålet her hjemme fra, treffer filmen på et grunnleggende humanistisk plan, mener medieforsker Berit von der Lippe:

- Dette er en film om humanisme, om kjærlighet, tapperhet, og kampen for å få en rettmessig dom.

Kulturstrøm

 • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

  KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

  Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

  Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

  Petr Popelka
  Foto: NRK