Hopp til innhold

Bruker norsk film i kamp for menneskerettigheter

Amerikanske menneskerettighetsaktivister bruker den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" for å kjempe palestinske Sami Al-Arians sak i USA.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Unge demonstranter i dokumentaren 'USA mot Al-Arian'.

Foto: Filmweb

I mai 2006 frikjente 10 av 12 jurymedlemmer i amerikansk rett den terrormistenkte Sami Al Arian, og dommeren lovet å slippe ham ut. Men den tidligere professoren fra Universitetet i Pennsylvania holdes fortsatt fengslet for å kunne brukes som vitne i andre terrorsaker.

Nå sultestreiker han, men saken får ingen oppmerksomhet i amerikanske medier.

Berit von der Lippe er medieforsker og førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun er sterkt berørt av Al-Arian-saken - som hun mener er i ferd med å bli delikat for amerikansk rettsvesen.

- De vet at dersom dette kommer frem, vil det bli problematisk for amerikansk rettsapparat å forsvare det Sami Al-Arian faktisk har vært igjennom i snart fem år, sier von der Lippe.

Filmen turnerer verden

Den norske kinodokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" har turnert kontinuerlig i hele verden siden premieren januar 2007. Den handler om Sami Al-Arians kone Nahla og hennes og deres fem barns kamp for å få ham løslatt fra amerikansk fengsel.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Ali beskriver arrestasjonen av faren Sami i dokumentaren USA mot Al-Arian.

Foto: Filmweb

- Gressroten engasjerer seg

Regissør Line Halvorsen er ferdig med filmen, men slipper ikke saken.

- Det har vært veldig vanskelig å få amerikansk ditribusjon på filmen. Men det er tydelig at gressrotsbevegelsen i USA har begynt å engasjere seg for å bruke filmen for alt den er verdt, sier hun.

Vist av 13 tv-kanaler

Siden premieren i Norge i januar 2007, har filmen USA mot Al-Arian vært i kontiunerlig distribusjon på kinoer i hele verden, og blitt kjøpt inn av 13 TV-kanaler, blant annet av Al Jazeera.

Vises i USA denne uka

13. april i år vises den for første gang på amerikansk tv. Inntil helt nylig har ikke filmen fått innpass i USA, men 27. mars viste New York Universitys School of Law den, og amerikanske jurister har fattet interesse. Denne uka vises USA mot Al-arian kino i USA. Blant annet i North Carolina, der Al-Arian har vært innlagt på fengselssykehus. Regissør Line Halvorsen er på vei dit.

- Sami Al-Arians situasjon er helt håpløs. Det er tragisk. Han sultestreiker nå på tredje uka. Helsen hans er dårlig. Han holder på å miste motet etter fem år i fengsel, uten anelse om når han slipper ut. Dette til tross for at en jury aldri har funnet ham skyldig, sier hun.

- Treffer på et humanistisk plan

Selv om det er vanskelig å ta stilling til skyldsspørsmålet her hjemme fra, treffer filmen på et grunnleggende humanistisk plan, mener medieforsker Berit von der Lippe:

- Dette er en film om humanisme, om kjærlighet, tapperhet, og kampen for å få en rettmessig dom.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.