Norsk dronedokumentar kan nå millioner

Britiske The Guardian publiserte i dag et utdrag fra den norske dokumentaren «Drone». – En enorm mulighet til å nå et stort publikum, sier filmskaper Tonje Hessen Schei.

Dokumentaren «Drone» har premiere på norske kinoer i februar, og et ti minutter langt utdrag ble tidligere i dag lagt ut på den britiske avisen The Guardians nettsider.

The Guardians nettutgave har rundt 100 millioner månedlige lesere, ifølge Journalism.co.uk.

– Det er et såkalt «feature clip» med fokus på dronepiloten de har lagt ut. Det er kjempespennende og en enorm mulighet til å nå et stort publikum, sier regissør Tonje Hessen Schei.

Filmplakaten til 'Drone'

FILMPLAKATEN: «Drone» har premiere på norske kinoer 27. februar.

Foto: Filmweb
Tonje Hessen Schei

FORNØYD FILMSKAPER: Tonje Hessen Schei får internasjonal oppmerksomhet for dokumentaren «Drone».

Foto: Privat

Har blitt kontaktet av flere

«Drone» tar for seg konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig.

Filmen følger både unge dronepiloter i USA og menneskene som lever under dronene i Pakistan.

– Dette er en fantastisk mulighet til å få dronetematikken på dagsordenen. Slik jeg ser det, er droner den viktigste utfordringen vi står overfor i dag, sier Tonje Hessen Schei.

Filmskaperen forteller at flere har kontaktet henne etter at The Guardian la ut klippet fra filmen.

– Nå er det stort trykk og full jubel. Jeg har blitt kontaktet av flere internasjonale medier, og fått masse bra tilbakemeldinger, sier Hessen Schei.

– Akkurat den type film vi ser etter

Dokumentaren er publisert under vignetten «The Guardian Documentary».

Den britiske avisen beskriver dette som en «ukentlig spalte for kortdokumentarer laget av de beste uavhengige filmskaperne».

Charlie Phillips, leder av dokumentaravdelingen i The Guardian, sier «Drone» er akkurat den typen film de ser etter.

– Denne dokumentaren har jeg personlig kjøpt inn, den var mitt valg. Den tar for seg internasjonale, store og viktige tema som kan skape internasjonal debatt og sette dagsorden, sier Phillips.

«Drone» hadde førpremiere under filmfestivalen i Bergen i fjor høst, og settes opp på norske kinoer 27. februar.

LES OGSÅ:

Se Tonje Hessen Scheis prisvinnende dokumentar «Livet på spill»:

Am. dokumentar. Norske Tonje Hessen Schei har fått med seg en gruppe smarte tenåringer ut på en ekspedisjon i villmarken. Vanligvis sitter de unge klistret til dataskjermene sine. Hva med å utforske forholdet til den virkelige naturen, i en tid der de fleste bruker mesteparten av livet sitt i den virtuelle verden? Filmen har mottatt en rekke priser. (Play Again)

«LIVET PÅ SPILL»: Se dokumentaren om seks amerikanske ungdommer, som vanligvis spiller dataspill mellom seks og 15 timer per dag. I denne filmen drar de blant annet på villmarkstur, uten tilgang til data eller mobiltelefon. Prisvinnende norsk-amerikansk dokumentar fra 2010.

Kulturstrøm

 • Hør Dagny live

  Hun har erobret landet med låter som «Fools Gold», og «Love You Like That». Etter å ha blitt nominert til Spellemannprisen fem ganger, tre av dem for årets låt, gir hun ut debutalbumet, og spiller fra det i Kulturstripa.

  Dagny
 • Ny redaktør i Sogn Avis

  Arve Uglum blir ny redaktør og dagleg leiar i Sogn Avis. Han tek over etter Jan Inge Fardal. Uglum kjem frå jobben som prosjektleiar og programleiar for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i NRK.

  Arve Uglum ny programleiar for Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
  Foto: Christian Blom