Hopp til innhold

Norsk dokumentar kan skape trøbbel for Oscarsendingen i Kina

Kilder nær det statlige, kinesiske TV-selskapet China Central Television sier til The Hollywood Reporter at de avventer beskjed om Oscar-utdelingen vil bli sendt på TV i Kina i år.

Foto: Anders Hammer, fra dokumentaren ‘Do Not Split’

Fra dokumentaren «Do Not Split» hvor Anders Hammer følger demonstranter i Hongkong tett.

Foto: Anders Hammer

Dette blir tolket som en reaksjon på Oscar-nominasjonen av den norske kortdokumentaren «Do not split» som handler om demokratiopprør i Hong Kong.

Det er dokumentarskaper Anders Hammer som har laget filmen. Den viser Hong Kong-protestene og retter oppmerksomhet mot hvordan ytringsfrihet og pressefrihet er truet i Hong Kong.

Portrett av filmskaper Anders Hammer

Dokumentaristen og journalisten Anders Hammer sin dokumentar om protestene i Hongkong ble Oscar-nominert mandag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Filmskaper Anders Hammer sa til NRK da han mottok nominasjonen til Oscar at han er fornøyd med debatten dokumentaren har bidratt til.
– Debatten om hvordan demokratiet er i ferd med å forsvinne i Hong Kong, og hvordan Kina strammer grepet om det området, sa han.

I følge Variety skal ordren om å unngå direktesending og minske oppmerksomheten om Oscarutdelingen ha kommet fra propagandaavdelingen til det kinesiske kommunistpartiet. De skal ha bedt kinesiske medier kun rapportere om ikke-kontroversielle priser.

I følge The Hollywood Reporter kan dette også ha sammenheng med uttalelser som knyttes til den kinesiske filmskaperen Chloe Zhao, som er nominert i kategorien beste regissør for filmen Nomadland.

Også lokale medier i Kina skal ha fått beskjed om å tone ned dekningen av Oscar og unngå direktesending.

Oscar-utdelingen blir vanligvis sendt i Kina og har et stort publikum der, skriver The Hollywood reporter.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)