Norsk dokumentar kan skape trøbbel for Oscarsendingen i Kina

Kilder nær det statlige, kinesiske TV-selskapet China Central Television sier til The Hollywood Reporter at de avventer beskjed om Oscar-utdelingen vil bli sendt på TV i Kina i år.

Foto: Anders Hammer, fra dokumentaren ‘Do Not Split’

Fra dokumentaren «Do Not Split» hvor Anders Hammer følger demonstranter i Hongkong tett.

Foto: Anders Hammer

Dette blir tolket som en reaksjon på Oscar-nominasjonen av den norske kortdokumentaren «Do not split» som handler om demokratiopprør i Hong Kong.

Det er dokumentarskaper Anders Hammer som har laget filmen. Den viser Hong Kong-protestene og retter oppmerksomhet mot hvordan ytringsfrihet og pressefrihet er truet i Hong Kong.

Portrett av filmskaper Anders Hammer

Dokumentaristen og journalisten Anders Hammer sin dokumentar om protestene i Hongkong ble Oscar-nominert mandag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Filmskaper Anders Hammer sa til NRK da han mottok nominasjonen til Oscar at han er fornøyd med debatten dokumentaren har bidratt til.
– Debatten om hvordan demokratiet er i ferd med å forsvinne i Hong Kong, og hvordan Kina strammer grepet om det området, sa han.

I følge Variety skal ordren om å unngå direktesending og minske oppmerksomheten om Oscarutdelingen ha kommet fra propagandaavdelingen til det kinesiske kommunistpartiet. De skal ha bedt kinesiske medier kun rapportere om ikke-kontroversielle priser.

I følge The Hollywood Reporter kan dette også ha sammenheng med uttalelser som knyttes til den kinesiske filmskaperen Chloe Zhao, som er nominert i kategorien beste regissør for filmen Nomadland.

Også lokale medier i Kina skal ha fått beskjed om å tone ned dekningen av Oscar og unngå direktesending.

Oscar-utdelingen blir vanligvis sendt i Kina og har et stort publikum der, skriver The Hollywood reporter.

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

  • «Nomadland» håvet inn Baftaer

    «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

    Frances McDormand i «Nomadland».
    Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures