Hopp til innhold

Norsk blogg-farsott avslører: – Så lett er det å «fake» perfekte kroppsbilder

Den norske treningsbloggeren Gina Sophie har fått nok av presset om å fremstå perfekt. Nå avslører hun hvordan mange «jukser» seg til den perfekte kroppen på sosiale medier.

Personlig trener Gina Sophie
Foto: Gina Sophie / Privat

«Jeg er lei av den perfekte verden vi skal leve i, hvor treningstøyet skal alltid være nytt og fresht, sminka må være rett, håret være fint, poseringene på Instagram må minst inneholde rumpe, pupper, eller mage,» skriver personlig trener og bloggerdebutant Gina Sophie.

Personlig trener og blogger Gina Sophie

Personlig trener og blogger Gina Sophie tar et oppgjør med «perfekte» bilder på Instagram.

Foto: Gina Sophie / Privat

Hun startet en blogg for fire dager siden, men har allerede klart å få over 100.000 visninger på et blogginnlegg om fitnessbilder.

– Da jeg selv begynte å bruke Instagram, forsøkte jeg også å posere på ulike måter for å få kroppen min til å fremstå best mulig. Etter hvert innså jeg hvor villedende slike bilder er. Tanken på at folk blir lurt av slike poseringer, begynte å irritere meg mer og mer, sier Gina Sophie til NRK.

I det populære blogginnlegget ramser hun med ironisk undertone opp ulike måter folk på sosiale medier jukser til seg en veltrent kropp ved å vise frem diverse flatterende poseringer.

  • Se bildene i albumet i toppen av saken.

– Vis frem den virkelige kroppen

Gina Sophie vil oppmuntre folk til å vise frem kroppen slik den virkelig er.

– De som poserer på denne måten, tenker ikke over effekten slike bilder har på unge mennesker. Ikke tenk på likes og populariteten, men tenk på dem som ser slike bilder og tror at dette er virkeligheten, sier hun.

– Mange ser et bilde på Instagram og sier til seg selv at de vil ha en sånn kropp. Men det krever veldig hardt arbeid, og noen ganger er det urealistisk. Alle har ulike forutsetninger når det kommer til kroppen. Sats heller på å bli den beste versjonen av deg selv, sier hun.

Så hvis du er en av de som har sett disse poseringene og tenkt; Fy søren, for en kropp. Nei, det er ikke kroppen, det er poseringene som gjør kroppen slik.

Gina Sophie / ginasophiept.blogg.no

Får støtte fra fotograf

Rolf Ørjan Høgset

Fotograf Rolf Ørjan Høgset roser Gina Sophie for å ha brukt seg selv som eksempel.

Foto: Privat

Kjendisfotograf Rolf-Ørjan Høgset synes det er bra at Gina Sophie tar opp temaet.

– Tingene hun skriver om, utgjør bare en veldig liten del av alle «triksene» vi fotografer bruker for å få modellene til å se så vakre og tiltrekkende ut som mulig. Vi utøver kraftig manipulering gjennom hele prosessen, fra makeup, styling og lyssetting til retusjering og bildemanipulering, sier Høgset.

– Til tross for at jobben min er å «jukse», eller i hvert fall bruke alle midler, for å få folk til å se så bra ut som mulig, så vil jeg oppfordre folk til å være seg selv og ikke prøve å leve opp til alle idealene, sier Høgset.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober