Hopp til innhold

Norsk bibliotekar oppdaget svært sjeldent kart

Og blir omtalt som PisseGuri82 av Washington Post.

Benedicte Briså og Anders Kvernberg ser på et kart sammen

KART-JAKT: Nasjonalbiblioteket har mellom 120.000 og 180.000 kart i magasinene sine. For tre uker siden fant bibliotekar Anders Kvernberg et svært sjeldent atlas laget i Det osmanske riket. Her sammen med kart-ansvarlig Benedicte Briså.

Foto: Nasjonalbiblioteket / Nikolaj Blegvad

– Det finnes veldig få eksemplarer i verden, bare 15 stykker. Det er omtrent like mange eksemplarer som finnes av Gutenberg-bibelen, sier Anders Kvernberg til NRK.

For tre uker siden skulle bibliotekaren ned i kjelleren til Nasjonalbiblioteket. Egentlig var han på leting etter et nederlandsk sjøkart over Møre og Romsdal fra 1700-tallet, en vanlig låneforespørsel fra en bibliotekbruker.

Mens han lette seg fram begynte han å kikke på andre kart, noe den kartinteresserte bibliotekaren ofte gjør når han er nede i Nasjonalbibliotekets magasiner.

– Jeg fant et osmansk atlas, og tenkte at det var veldig stilig. Jeg ser på gamle kart hver dag, men dette var veldig vakkert og fint. Derfor skannet jeg det.

Anders Kvernberg og kartansvarlig ved nasjonalbiblioteket

REDDIT-HJELP: Ved å laste opp et bilde av et kart på nettsamfunnet Reddit, fant Anders Kvernberg ut at Nasjonalbiblioteket satt på et sjeldent og verdifullt eksemplar av et Cedid-Atlas.

Foto: Nasjonalbiblioteket / Nikolaj Blegvad

Deretter la han det ut på nettforumet Reddit, i en tråd for kartentusiaster kalt mapporn. Saken er allerede blitt omtalt av flere amerikanske medier, hvor de også bruker Kvernbergs brukernavn på nettstedet. Som The Washington Post:

«The librarian, Anders Kvernberg, otherwise known as Reddit user PisseGuri82, posted an image from the atlas to r/mapporn a couple of weeks ago.»

– Det var aldri meningen at det brukernavnet skulle dukke opp i noen avis. Hvis det hadde vært mulig å forandre brukernavn på Reddit, så ville jeg vel ha gjort det da den første journalisten ringte, sier Kvernberg, som nå har fått et nytt kallenavn på jobben.

Uansett, tilbake til kartet: Etter at Kvernberg hadde postet et bilde av kartet, var det noen andre som la ut et bilde av et lignende kart over Afrika.

Ekstremt sjeldent

– Jeg løp ned i magasinet igjen, og fant fram til kartet jeg hadde skannet. Jeg kjente på papiret at det var ekte, at det ikke var et opptrykk. Det viste seg å være fra samme år, fra 1803, og et kart fra samme atlas som jeg hadde funnet.

Mens den andre Reddit-brukeren bare hadde ett kart, satt Anders Kvernberg på et helt atlas. I ettertid viser det seg at nasjonalbiblioteket har 22 av de 24 kartene i Cedit-atlaset som ble laget i 1803 i Det osmanske riket.

Før funnet var det 14 kjente eksemplarer av Cedit-atlaset.

– Det var elleve biblioteker i verden som hadde det, nå er vi det tolvte. Atlaset er ikke spesielt gammelt, men det er trykt veldig få av dem.

Hvorfor er det trykt så få?

– Jeg vet ikke helt hvorfor det er trykt så få. Det ble visstnok trykket 50 eksemplarer. Men så brøt det ut brann i trykkeriet før atlaset ble sendt ut.

– Det har også en historisk betydning fordi det er første moderne atlaset som ble trykket i Midtøsten.

Kart laget i Det osmanske riket

KONSERVERES: Nå skal atlaset konserveres, digitaliseres og forhåpentligvis stilles ut. – Vi tar jo vare på det for at det skal kunne vises fram, sier bibliotekar Anders Kvernberg.

Foto: Nasjonalbiblioteket / Nikolaj Blegvad

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.