Norsk «runemusikk» topper Billboard-liste

Gjennom tv -serien «Vikings» har det norske bandet Wardruna truffet millioner av seere. Nå topper de Billboard-lista «World Albums».

Wardruna Wardruna

NORRØN FOLK: Grunnlegger, sanger og komponist i bandet Wardruna, Einar Kvitrafn Selvik, under en konsert i Håkonshallen tidligere i høst.

Foto: Gonzales Photo/Jarle H. Moe / Gonzales Photo

Hvis du har sett TV-serien «Vikings», har du også hørt musikken fra det norske bandet Wardruna.

Ved to anledninger har vokalisten Einar Selvik også dukket opp på skjermen i en gjesterolle. Wardruna og Einar Selvik bidrar også musikalsk til den norske TV-serien «Vikingane» som går på NRK.

Musikken på det tredje albumet «Runaljod Ragnarok» har nå sikret dem førsteplassen på Billboards toppliste for sjangeren verdensmusikk.

– Dette er en plate jeg er utrolig stolt av. At den kommer på listene rundt omkring i verden føles helt fantastisk, og er en direkte tilbakemelding fra publikum om at vi har gjort noe riktig, skriver Selvik i en epost til NRK.

Om to uker drar Wardruna ut på en Europaturne hvor flesteparten av både konsertene og ekstrakonsertene har vært utsolgt i nærmere et halvt år. Bandets konsert på Sentrum Scene i Oslo 21. januar er også utsolgt to måneder i forveien.

Ble kontaktet av filmskapere

Da Michael Hirst, produsenten for TV-serien «Vikings», hørte musikken til det norske metalbandet, bestemte han seg for å bruke seks av bandets låter i serien.

– Da jeg først hørte om serien, prøvde jeg uten hell å kontakte dem. Så endte det opp med at filmfolkene tok kontakt. Siden jeg synes det var dumt at «Vikings» ikke ble filmet i Norge, synes jeg det er bra at det både er med norsk musikk og norske skuespillere, sa Einar «Kvitrafn» Selvik i Wardruna, i et intervju med NTB i 2013.

Det var Selvik som startet gruppa i 2002. Han er kjent under artistnavnet «Kvitrafn», og har også spilt i band som Gorgoroth, Sahg og Mortify.

Gruppa slapp sitt første album i « Runaljod»-trilogien i 2009, «Gap var Ginnunga». Andrealbumet «Yggdrasil» ble utgitt våren 2013, mens tredjealbumet «Runaljod Ragnarok» akkurat er kommet ut.

Gruppa tolker runene i den eldre futhark ved hjelp av musikk, og med bruk av de eldste nordiske instrumentene som finnes, som lur, bukkehorn, kraviklyre, tagelharpe, beinfløyte, munnharpe og runebomme.

Kulturstrøm

 • Melody Gardot til Moldejazz

  Den amerikanske låtskriveren, sangeren og pianisten Melody Gardot skal spille på sommerens Moldejazz, for første gang på ti år. I dag ble programmet for 2019 sluppet. Blant andre artister som er klare Ambrose Akinmusire, Take 6, Fatoumata Diawara, og Kaja Draksler Octet. (NTB)

  Melody Gardot på Molde Jazzfestival 2009.
  Foto: Vidar Ruud / NTB Tema
 • Riksteatret fyller 70 år

  Torsdag er det 70 år siden Riksteatret ble etablert, som en del av den kulturelle gjenreisningen av landet etter 2. verdenskrig. Teatret har som formål å fremme arbeidet med å føre dramatisk kunst ut til publikum i hele landet. I fjor så i alt 200.000 personer forestillingene. – Vi skal by på teater som gir oss som bor i dette landet opplevelser og erkjennelser som samler oss, sier Riksteatrets sjef Tom Remlov til NTB.

  Tom Remlov
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix