Norsk - gresk, musiker - lege?

Jeg liker både medisin og musikk og har musikk som hobby. Men det går ikke an å være hobby-lege, sier Oluf Dimitri Røe.

Oluf Dimitri Røe
Foto: Carl-Erik Eriksson

Oluf Dimitri Røe trenger ikke å velge. Han er nemlig alt dette.

-Gresk er mitt morsmål – sier han på klingende trøndersk.

Slik går det når mor er gresk og far er norsk. Kona fant han på Mykonos, der hans mors familie kommer fra, så hjemme går det fortsatt på gresk, selv om han er oppvokst i Norge.

Oluf Dimitri Røe og familien - fra venstre sønnen Bjørn Ante, kona Alexandra og datteren Marianna.
Foto: Privat bilde

Her ser du hele familien Røe med sønnen Bjørn Ante, kona Alexandra, far Oluf Dimitri og datteren Marianna.

Oluf er en meget dyktig musiker og har vært med på en rekke plateinnspillinger. I Sølvsuper får vi høre ham spille med ulike ensembler.

Det svinger ikke med måte av fela til Oluf, av håndtromma, av sekkepipa, av en av hans mange strenginstrumenter eller av blokkfløyta.

Det går i gresk musikk, sigøynermusikk, tyrkisk så vel som samisk inspirerte toner. Rytmene tar tak i alle som lytter, så det kan bli vanskelig å stå stille.

-Gi ham bare et instrument, han spiller på omtrent hva det skal være, var den en venn av ham som sa. På spørsmål om hvorfor han valgte legeyrket framfor musikken, svarer han liketil:

-Jeg har alltid vært interessert i både medisin og musikk. Så tenkte jeg at musikk kan jeg ha som hobby, men det går ikke an å være hobby-lege. Dermed ble det medisinerstudiet.

I Sølvsuper forteller han om sitt liv som både lege og musiker. Han har hatt sitt virke på Mykonos, i Kaotokeino og i Trondheim (nå ved kreftavdelingen på St. Olavs Hospital), og vet mye om kulturelle særtrekk som både skiller oss og binder oss sammen som mennesker.

Oluf Dimitri Røe og sønnen Bjørn Ante.
Foto: Privat bilde

Oluf Dimitri med sønnen Bjørn Ante i 2002.

-I Hellas er det helt greit å være temperamentsfull og vise følelser, men her i Norge blir det ofte betegnet som noe negativt.

I Finnmark var det mer som i Hellas. Samene er langt mer spontane. Der fikk vi venner på et øyeblikk, sier han til programleder Miriam Wicklund.

NRK P1, Sølvsuper 28. januar 2007 kl. 07:03.

Programleder er Miriam Wicklund.

Kulturstrøm

  • Klagar inn TV 2-avtalen for ESA

    TVNorge-eigar og TV 2-konkurrent Discovery klagar inn TV 2 sin avtale med staten til tilsynsorganet ESA, melder Dagens Næringsliv. Dei meiner avtalen bryt med EØS-reglar for statsstøtte. TV 2 svarar at det er brei politisk støtte til avtaleforma.

  • Vil ha egen e-sport-linje på VGS

    Oslo Høyres programkomite foreslår å opprette en egen linje for e-sport på videregående i sitt førsteutkast til partiprogram. Idretten følges av flere hundre millioner mennesker over hele verden, og forslaget vil behandles av Oslo Høyre i januar.

    Fans of Electronic Sports (E-Sports) watch the final of the ESL One Cologne Counter-Strike tournament at the Lanxess Arena in Cologne
    Foto: Wolfgang Rattay / Reuters