NRK Meny
Normal

Norgesreisen

Det er etterkrigstidens Norge. En familefar drømmer om å se det frigitte land. Han har bil, men ikke sertifikat. Det har derimot naboen, men han var på feil side under krigen.

Norgesreisen
Foto: Galyna Andrushko / Colorbox

Sommeren 1945 var det mye som kom frem i lyset. Gjemt bort på en låve står en bil. Men hva hjelper det å ha lyst til å se landet, og ha bil, når man ikke kan kjøre? Men bileierens nabo har sertifikat. Problemet er at han var på feil side under okkupasjonen. Er det da likevel mulighet for en biltur, sammen med en landssviker?

Norgesreisen viser hverdagsmennesker i Norge rett etter krigen. Historien fortelles fra en ung gutts ståsted, bileierens sønn. Når sommerferien kommer drar de to familiene på biltur. Ikke uten problemer og gnisninger.

- Ypperlig radioteater

Stykket er skrevet av Bjørn Høvik. Larvikmannen har skrevet en rekke stykker som har blitt produsert og sendt i Radioteatret.

Da Norgesreisen hadde premiere i 1993 skrev Aftenpostens anmelder: «En forfatter tar folket på kornet. For å oppnå det, bruker han en del klisjéer – det blir omtrent to sider av samme sak. I alle fall ypperlig radioteater. Vi sier til oss selv: Så godt at vi har dette teatret.»

Norgesreisen oppnådde 3. plass i konkurranse med hørespill fra hele verden under Prix Futura i Berlin i 1995.

De som er med:
Forteller -Joachim Calmeyer
Karl - Trond Brænne
Gerd - Hilde Olausson
Else - Liv Brnhoft Osa
Even - Bjørn Skagestad
Finn - Nils Jørgen Kaalstad
Trond - Magnus Hol Skjeggstad
Ellers medvirker: Oda Schjøll, Arnhild
Litlere, Andreas Gisholt Gustavsen,
Siri Roe, Christer Nilsen og
Christian Barmen.

Om produksjonen:
Produksjonsleder: Tove Britt Olstad.
Lyddesign: Arne Barca.
Regi: Anne Karen Hytten.

Sendes søndag 6. januar i NRK P2 kl. 15.03. Reprise mandag 7. januar kl. 21.03.

Flere kulturnyheter