NRK Meny
Normal

Norgeslasset 07.07.08

Hjemmesoning - Luftfartshistorien del 3 - Dagen i dag 7. Juli - One-Hit Wonder - Marianne Meløy kåserer - Isfri pol i sommer - Smaken av Norge - 20 år med tomt på Madagaskar - Mobilguide i Haugesund

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 07.07.08

Hjemmesoning

Knut Storberget med fotlenke på armen

Knut Storberget med fotlenke på armen.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

1.september i år åpnes det opp for at fengselsdommer opp til fire måneder kan sones hjemme med elektronisk fotlenke. Justisminister Knut Storberget og prosjektleder Jan Erik Sandlie i Justisdepartementet forteller hvordan lenka skal fungere i praksis. Reporter er Thor Henry Bjor.

Luftfartshistorien del 3

Den 30. juli 1914 fløy nordmannen Trygve Gran som førstemann i verden over Nordsjøen med fly. Turen fra Skotland til Revtangen på Jæren vekket oppsikt over hele verden.

-Trygve Gran er en spennende figur i norsk luftfartshistorie, og har ikke fått den plassen han burde ha, sier konservator Karl Kleve ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø. Reporter Sjur Sætre er klar med nok et glimt fra norsk luftfartshistorie, og i dag handler det om den store flyverhelten Trygve Gran.

Dagen i dag

7. Juli

Hawaii var på 1800-tallet et livskraftig kongedømme, men utenlandske plantasjeeiere var med på å styrte kongedømmet og det endte med at øygruppa ble amerikansk dagen i dag i 1898. Ananasfamilien Dole spilte en viktig rolle i dette, forteller Tron Soot-Ryen.

One-Hit Wonder:

“San Francisco”

Atle Nielsen og Bård Ose forteller i dag historien bak en av de absolutt største slagerne fra 60-tallet: "San Francisco".

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”RAF-Hotellet”

Isfri pol i sommer

Amerikanske forskere påstår at nordpolen kan bli isfri i en kort periode allerede denne sommeren. Professor Helge Drange, er professor i klimamodellering ved Bjerknessenteret for Klimaforskning i Bergen og mener smeltingen er reell.

Smaken av Norge

Barnepiknik

Barnepiknik
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

I dag er det dei yngste som er i fokus når radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lager i stand piknik.

20 år med tomt på Madagaskar

20 år gamle Marte Westgård fra Bodø har kjøpt en tomt på Madagaskar for å bygge barnehjem. Hun reiste sørover alene i januar i år, for å bo hos en innfødt familie og jobbe som frivillig på barnehjem. Nå har hun kommet hjem med håp om å kunne hjelpe litt mer konkret. - En arkitekt har tegnet tegningene til det barnehjemmet jeg vil bygge. Og jeg har arbeidere. Det eneste som mangler, er penger, forteller Marte. Hun har opplevd flere sterke opplevelser på de seks månedene hun var i landet. - Ei jente som fikk 5 kroner for en natt med en franskmann, havnet i fengsel da hun prøvde å stjele mer penger. I dag sitter hun igjen med AIDS, sier Marte. Og bekrefter at akkurat denne jenta rørte hjertet hennes litt ekstra. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Mobilguide i Haugesund

Det er sommer og turistene har inntatt landet. Men hva gjør du når byen din mangler organisert guiding for nysgjerrige turister? Haugesund mener å ha funnet løsningen, og som første by i Norge satser de nå på mobil-guiding. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz