Hopp til innhold

Norgesglasset 31.12.07

 

Bård og Finn om Beatles-serien - Norges største Beatles-fan - Vår daglige Beatles: "Her Majesty" - Voksne lærer å lese - Marianne Meløy kåserer - Gamle redder eldreomsorgen - Hvordan rekonstruere dinosaurer? - Linjeakevitten 200 år - Tupésalget øker

Bård og Finn om Beatles-serien

Bård Ose og Finn Tokvam

Bård Ose og Finn Tokvam.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

Den eine er eit vandrande musikkleksikon, den andre elskar sladder, - saman har Bård Ose og Finn Tokvam produsert 212 episodar av Vår daglege Beatles. Saman har dei skapt overskrifter i utanlandsk presse, dei får lærarar til å skru på radioen midt i musikkundervisninga, og dei får lyttartala til P1 til å gå opp eit lite hakk klokka halv to på kvardagar.

I dag fortel dei korleis det heile starta, kvar idèen kom frå, kven som gjer kva, og kor vemodig det var å setje punktum for arbeidet med serien.

Reporter i Bergen, Gøril Grov Sørdal, har møtt duoen bak serien.

Norges største Beatles-fan

Terje Solbakken

Terje Solbakken ved gravstøtta til Eleanor Rigby.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

I vår jakta vi i Norgesglasset på Norges største Beatlesfan. Premien var ein tur til Liverpool med oss for å feire 50-årsjubileet for Pål McCartney og John Lennon sitt første møte.

Vi høyrde frå mange dedikerte Beatles-fan, men han som Norgesglasset meinte var Norges største Beatles-fan vart ein kar frå Drammen som er med i ein klubb som kallar seg Varig Mèns Klubb. Og under ein tur til Liverpool og London plukka dei med seg nokre kastanjenøtter frå trea utanfor platestudioet til The Beatles i Abbey Road. Tilbake i Norge vart kastanjenøttene planta i ein hage, plasset slik The Beatles sto på scena, og dei fekk navnet John, Paul, George og Ringo.

Vår daglige Beatles:

"Her Majesty"

Abbey Road var egentlig slutt, men 20 sekunder etter siste låt, kom det plutselig en liten snutt.

Voksne lærer å lese

- Endelig kan jeg ta del i samfunnet på linje med alle andre! Det sier Ketil Sæterhaug Pettersen, som først lærte seg å lese og skrive brukbart i voksen alder. Som dyslektiker kunne han verken lese avisa, rundskriv på jobben eller tekstinga på en utenlandsk film. - Det ble et innsnevret liv, forteller Sæterhaug Pettersen. Reporter: Ann Jones.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Tiden går"

Gamle redder eldreomsorgen

Ragna Thorbjørnsrud og Louvise Hovind er begge 77, og egentlig pensjonister. Men så ofte de kan, tar de vakter på Blaker aldershjem i Sørum utenfor Oslo. Fire av de tilsatte på Blaker er mellom 70 og 80, og bidrar virkeleg til at hjulene går rundt for ledelsen på aldershjemmet.

Reporter Sjur Sætre dro til Blaker aldershjem.

Hvordan rekonstruere dinosaurer?

Dinosaurar lever som kjent ikke lenger blant oss, - men likevel, dersom noen spør deg om hvordan en dinosaur så ut, vil du garantert ha et svar. Grunnen til dette er de mange rekonstruksjonene som har blitt laget etter at forskere har funnet benrester fra ulike dinosaurer. Men hvor sikre kan vi være på at disse benrestene har ført oss til en korrekt rekonstruert dinosaur? I oktober fant forskere i Brasil restene etter nok en dinosaur, som det umiddelbart kom detaljerte bilder av.

Linjeakevitten 200 år

I februar for 200 år siden klappet skipet "Throndhiems Prøve" til kai i Trondheim. Skipet var fullastet med varer fra Nederlands India, altså dagens Indonesia. Om bord var også flere fat med potetsprit som de ikke hadde fått solgt i det fjerne østen. Disse fatene gjør at Throndhjems Aquavit Club i år kunne feire jubileum for den særnorske linjeakevitten. Norges fremste brennevinsekspert, Halvor Høegh fra Arcus forteller historien.

Tupésalget øker

Stadig flere kjøper seg nytt hår når deres eget blir tynna ut, melder Dagens Næringsliv. Og frisørsalongene merkar at kundane blir stadig yngre. Reporter: Ann Jones.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.