Hopp til innhold

Norgesglasset 31.10.06

Smøring og korrupsjon i næringslivet - Samtaleterapi mot hull i tennene - Radio Camping - Kunsten å kritisere - HC Hanssen kåserer - Mangler ord for smak - Ulovleg stillingsannonse - Skolen svekker norsk håndverk - Svensk danseband vil synge på norsk

Smøring og korrupsjon i næringslivet

Smøreturer, dyre gaver til jul og middager på luksusresutranter. Det er slikt vi høyrer om at foregår i deler av næringslivet. Men kor går grensa mellom kundepleie og kundekontakt og rein korrupsjon og smøring. Mange bedrifter er usikre på det. Fredag vart ein tidlegare eigedomssjef på Ullevål sjukehus dømd for korrupsjon blant anna fordi han fekk påspandert to dyre reiser. Det er fyrste gong smøreturer er kjend ulovleg i norsk rett. Grensene for kva som er lov og ikkje lov har forandra seg. Arild Opheim snakkar med etikkansvarleg i Næringslivets hovedorganisasjon, Erik Lundeby.

Samtaleterapi mot hull i tennene

Amerikanske forskere nærmer seg en vidunderkur mot hull i tennene. De vil drepe bakteriene som lager hull – Dreper man disse bakteriene vil bakteriefloraen i munnhulen komme i uballanse, det sier professor i oralbiologi Anne Aamdal Scheie til reporter Øyvind Wik. Hun vil heller sende Karius og Baktus i samtaleterapi. – Vi vet at bakteriene snakker sammen, dersom vi kan påvirke denne samtalen vil vi kunne forhindre at de lager hull i tennene.

Radio Camping

Til minne om Aud Schønemann som døde i dag, har vi hentet et arkivklipp fra et radioshow i anledning P2s oppstart, sendt 01.09.84, der Marve og Modern starter egen nærradio.

Kunsten å kritisere

Kritikk. Ordet oser av av noe negativt. Noe de færreste av oss liker - å bli fortalt av andre hva som er galt. Hva de som kollega, venn, kjæreste opplever som negativt med oss. Men i blant er det nødvendig å si ifra for å få til en endring og da finnes det knep både for den som skal gi og den som skal motta kritikken. Reporter Thor Henry Bjor har møtte psykolog og forfatter Guro Øiestad som har skrevet boka "Kritikk".

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Det lille jeg husker"

Mangler ord for smak

Har du tenkt over hvor vanskelig det er å beskrive smaker, ut over at noe er godt, surt eller søtt? MMI har undersøkt hvilke ord vi bruker når vi beskriver mat, og undersøkelsen bekrefter at vi mangler ord. Landbruks og matdepartementet står bak undersøkelsen, og nå kommer det et nettsted der du og jeg kan bidra med forslag til ord og utrykk som beskriver nettopp smak. Smakens uke er akkurat åpnet på Det Norske teateret, i Oslo Landbruksdepartementet og det Franske kultursenter i Oslo står bak og reporter Sjur Sætre dro dit for å høre hvorfor det ikke holder å si at noe er godt hvis det er godt.

Ulovleg stillingsannonse

Ei stillingsannonse i Aftenposten klarar å bryte omtrent 3 lover i ei og same setning: Hotell i Thailand søker "Jente, 22-35 år fra Oslo/Akershus, norsk/svensk statsborger". Truleg er dette eit brot både på likestillings-, diskriminerings, og arbeidsmiljølova fordi ein set krav om alder og kjønn. Bak kravet om at søkaren må komme frå Oslo eller Akershus ligg eit ynskje om å luke ut alle med ein annan dialekt. Wikstrøm Reiser, som sette inn annonsa, seier dei berre vidareformidlar ei stillingsannonse for eit hotell i Thailand, men Likestillings- og diskrimineringsombodet seier reiseselskapet ikkje er utan ansvar i saka.

Skolen svekker norsk håndverk

Norsk håndverk kan dø ut, det mener Norges Husflidslag og direktør Tove Gulsvik. Hun er nå bekymra fordi elitehåndverkerne i landet blir stadig eldre, uten at unge tar over. Nå får skolen skylda for den lave interessen for håndverk.

- Skolen er alt for teoretisk, og lar ikke dem som har legning for håndverk få utvikle seg, sier Gulsvik til Norgesglassets reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Men ved en barneskole i Trondheim er det et litt annet syn. Her er strikking svært populært, og læreren mener Gulsvik har en overdreven frykt.

Svensk danseband vil synge på norsk

Svenske danseband sliter i heimlandet. Nå gir de ut CD der de synger på norsk. Markedet for dansebandmusikk har stagnert i Sverige, derfor lager det svenske bandet Date en CD der de synger på norsk. "Dette gjør vi fordi dansebandmusikk fortsatt er svært populært i Norge", forteller gitarist og vokalist Henrik Gøransson. Reporter: Bjørn Vang og Arild Opheim.

Hør: Norgesglasset 31.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober