NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.10.06

Monstermose - Refuserte bokmanus - Sukkerfritt foran kassa? - Dialekter trenger rollemodell - Marianne Meløy kåserer - Prostitusjon i bokbransjen - Forsoningsjustis - Stress, en folkesykdom - Detaljene avgjør

Monstermose

Når du vandrer over myra tenker du vel ikke på at du går på en potensiell miljøbombe. Men det gjør du! For den globale oppvarmingen kan få torvmosen til å slippe ut enorme mengder ødeleggende klimastoffer, forteller biolog Hans Stenøien ved NTNU til reporter Ann Jones. Han kaller torva for monstermose.

Refuserte bokmanus

Går du med ein draum om å bli forfattar? Stadig fleire nordmenn gjer det. Det merkar også dei norske forlaga som mottek stadig fleire manuskript til vurdering. Men for dei fleste forfattarspirer blir det med draumen. For dei aller fleste manuskripta blir refuserte av forlaga, fortel redaktør Morten Moy i Gyldendals skjønnlitterære avdeling.

Sukkerfritt foran kassa?

Er du lei av at ungene maser når du står foran kassa og skal betale? Eller lar du deg kanskje selv friste til å ta med en ekstra sjokolade når du står der i køen og kiker på søtsakene rundt deg? Nå kan det bli slutt på dette. Ifølge dagens utgave av avisa Vårt Land skal en dagligvarekjede starte med sukkerfrie soner foran kassa. Leder i Nasjonalt råd for ernæring, Haakon E. Meyer, håper at man i framtida kan bli lokket av bananer og fersken i stedet for sjokoloade. I Danmark har det kommet forslag om sukkefrie offentlige rom, altså en sukkerlov på linje med røykeloven. Kommer dette til å skje i Norge? Reporter er Astrid Engen.

Dialekter trenger rollemodell

- Dialekter fra områder rundt hovedstaden er i ferd med å forsvinne, sier språkprofessor Brit Mæhlum ved NTNU. Professoren etterlyser nå unge rollemodeller som kan stå fram i mediene og bruke den dialekten de har, dette mener hun er den eneste løsningen på å få ungdomen til å gå tilbake til sin opprinnelige dialekt. Stadig flere unge bytter til et såkalt by-mål, eller det som mange kaller oslodialekten. Mæhlum tror mye av årsaken til dette ligger i sketsjer og parodier, der folk fra omårdene utenfor Oslo blir fremstilt som naive og trauste bønder. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Sladremaur".

Prostitusjon i bokbransjen

Ein god biografi skal være viktig, den skal lære oss noko nyttt og informere oss om verda. No er det berre kjendisbiografiane som serverer skandalar og sensasjonar som når fram til lesarane via media. Det seier Karen Melvær, som starta bokhandelkjeda Norli. Ho meiner forlag og forfatterar prostisuerer seg når dei marknadsfører ein biografi ved å fokusere på dei små sensasjonane, og ikkje på det viktige innhaldet. Den nye konge-biografien vil ho ikkje kjøpe. Melvær meiner den ikkje har noko viktig å melde.

Forsoningsjustis

Tradisjonell straff for ungdomsforbrytere hindrer ofte ikke ungdommene fra å forbli kriminelle. Derfor får mange ungdommer tilbud om prosjektet Forsongsjustis i stedet for en vanlig straffesak. I regi av Konfliktrådet må gjerningsmannen møte offer og høre hvordan de opplevde det og svare på spørsmål. Og siden starten i april i år har 14 ungdommer i Trondheim vært gjennom Forsoning forteller Proskjetleder Ketil Leth-Olsen til reporter Ellen Omland.

Stress, - en folkesykdom

Stress er vår tids nye folkesykdom,- og big buisness! For den berømte tidsklemma har ikke bare skapt stress, den har skapt nye yrkesgrupper som mentorer, samtaletarapauter, coacher, og nå også stresskonsulenter. En stresskonsulent har blitt vanlig i flere bedrifter og organisasjoner i våre Naboland Sverige og Danmark. Nå blir også stresskonsulent blitt et utdanningstilbud i Norge. En stresskonsulent skal bevisstgjøre arbeidstaker og arbeidsgiver om stresssymptomer. - Ambisjonen er å redusere sykefraværet.                 

Detaljene avgjør!

Var du det du som vant budrunden i dag? Gratulerer! Til dere andre; det går flere tog. Neste helg er det visning i Calmeyersgate i Oslo. 42 kvadaratmeter stor leillighet er klar for salg. Der er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Stylisten har gjort jobben for å få deg til å bli interessert. Det er nemlig detaljene som betyr noe, mener ekspert i kjøpspsykolgi, førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved Handelshøyskolen BI. Reporter er Thor Henry Bjor. 

Hør:   Norgesglasset 30.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm