NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.05.08

Abortloven 30 år - Sauegjerde i Trysil - Dagen i dag 30. Mai - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 30.05.08

Abortloven 30 år

I 1902 ble loven som forbød abort vedtatt i Norge, og den slo fast at kvinner som tok abort, kunne bli satt i fengsel i opp til to år. Allerede elleve år senere, i 1913, startet kampen for selvbestemt abort i Norge. Da tok Katti Anker Møller til orde for at kvinner skulle kunne oppsøke lege for å kunne ta abort.

Illegal abort ble stadig vanligere utover nittenhundre-tallet, og på femtitallet antar man at det ble foretatt opp til ti tusen ulovlige aborter. Flere av disse ble foretatt av kvakksalvere. Med dette risikerte de unge kvinnene å få ødelagt kjønnsorganene sine, og noen til og med livet.

I 1960 ble det vedtatt en abortlov som sa at kvinner skulle få ta abort på sykehus, men at aborten måtte godkjennes av en nemnd av leger først. Utover syttitallet ble nesten alle aborter godkjent av nemnden, og det ble mer og mer press for rett til selvbestemt abort. Samtidig var det også mye motstand: Folkeaksjonen mot abort samlet inn over seks hundre tusen underskrifter i 1974. Men på tross av sterke protester: 30. mai 1978 ble loven altså vedtatt i Stortinget.

Sauegjerde i Trysil

Det er snart juni, og sommerferien nærmar seg - også for sauen, som snart skal ut på beitet.Men hvert år kommer nyheter om sau som er revet ihjel av bjørn eller spist av ulv. Og i kjølvannet kommer ofte diskusjonen om hva man skal velge å verne - sauen fra å bli skadet av rovdyr, eller rovdyret fra å bli skutt.

Men i Trysil har de prøvd å finne en ny løsning - nemlig å lage Norges største inngjerdete utmarksbeite.

- Vi har et stort problem med bjørn i Trysil, og dette kan være en måte å løse det på, forteller Rolf Kvile, prosjektleder for rovdyrgjerdet.

Dagen i dag

30. Mai

30. mai 1431 blei ei tenåringsjente brent på bålet i Rouen i Frankrike. I løpet av sitt unge liv rakk bondedottera å vere hærførar, å befri Orleans frå engelskmennene og å sikre tronen for sin konge.

Men på denne dagen for nesten 600 år sidan var det kyrkja og den engelske fienden som hadde Jeanne d'Arc i si makt. Og for dei var den 19 år gamle jenta ein kjetter og ei heks...

Postkort fra livet

Han spilte i band og var en slank og mørk kjekkas. Hun var så forelska at hun ønska tiden skulle stå stille. Her er Solveig Svendsens postkort fra livet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 30.05.08