NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.04.08

Bodø-folk flinkest i landet - Krantyveri - Dagen i dag 30. April - Villsvin i norske skoger - Utbrenthet - Gravlund for Fido - Norsk matkontroll - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 30.04.08

Bodø-folk flinkest i landet

92% av Bodøværingene bruker bymarka si aktivt, mens gjennomsnittstallet for hele landet er 73%, det viser to undersøkelser.Leder i Salten Friluftsråd tror en av årsakene er nærheten mellom boliger og fritidsområder. Bjarne Andersen og Torbjørn Klæboe i dugnadsgjengen Bodømarkas Venner tar også noe av æren og anbefaler dugnad på det varmeste. Rep: Bjørn Vang.

Krantyveri

Har Fredrikstad sett årets fekkaste tjuveri? Tjuvar har stole ein 70 tonn stor, irrgrøn kranbil og putra austover mot Stockholm. No utlovar eigaren dusør på 100 000 kroner for å fakke dei freidige tjuvane.

Dagen i dag

30. April

Vietnamkrigen

Fra Vietnamkrigen.

Foto: SCANPIX

Dagen i dag i 1975 markerte slutten på ein konflikt som preget en hel generasjon unge menneske. Vietnamkrigen endte med at dei siste amerikanarane måtte flykte frå taket av ambassaden. Det var Tron Soot-Ryen som ved hjelp av klipp fra NRKs arkiver fortalte historia.

Villsvin i norske skoger

Seks villsvin som hadde besøkt en gård i Trysil over en lengre periode måtte forrige uke bøte med livet. Men slettes ikke alle villsvin som kommer på besøk til Norge fra Sverige blir skutt. Reidar Andersen, forsker ved Vitenskapsmuseet i Trondheim, forteller at villsvinet er i ferd med å etablere seg i Norge.

Utbrenthet

Utbrenthet kan ramme alle uansett hvilken jobb vi måtte ha, og de som blir rammet kan få både psykiske og fysiske plager. Forsker Ellen Melbye Langballe ved Folkehelseinstituttet har nylig tatt doktorgrad i nettopp utbrenthet. Hun har prøvd å finne ut hvilke symptomer utbrenthet gir, og om symptomene, eller tegnene på utbrenthet er forskjellige i ulike yrker.Tidligere har det ofte blitt fokusert på at utbrenthet særlig er noe som rammer folk i omsorgsyrker, men undersøkelsene til Ellen Melbye Langballe viser altså at det kan ramme i alle yrker. Reporter Sjur Sætre møtte henne i formiddag.

Gravlund for Fido

Hund

Mange ønsker å gravlegge kjæledyret sitt.

Foto: ScanStockPhoto

Eiere av kjæledyr som dør skal få en grav å gå til. Det er ideen til en veterinær i Asker utenfor Oslo. Fra før har Fredrik Hanevold suksess med sitt kattehotell på gården sin. Nå settes spaden i jorda bak låven for et siste hvilested for de firbente. Reporter er Thor Henry Bjor.

Norsk matkontroll

Nordmenn er faste i trua på at norsk mat er trygg, sunn og god for kroppen til Dovre ramlar overende. Men norsk matkontroll kan, sett med utanlandske auge, oppfattast som bukken som passar havresekken, seier forskar Lise Hellebø Rykkja.

Postkort fra livet

Dagens postkort signert Atle, forteller om en intens forelskelse - som vel ikke har lagt seg helt enda...

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 30.04.08

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.