NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.07.08

Mangler vertsfamilier - Luftfartshistorien del 10 - Dagen i dag 29. Juli - Danskene avskaffer djevelen - HC Hanssen kåserer - Måsen ødelegger - NRK 75 år - Narkomane mister tannlegetilbud - Livet langs Målselva del 2

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 29.07.08

Mangler vertsfamilier

Familien Bøckman

Familien Bøckman i Trondheim har åpnet dørene sine flere ganger for utvekslingsstudenter.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Nå i slutten av Juli og begynnelsen av august kommer det 180 utvekslingsstudenter til Norge. Men Utvekslingsorganisasjonen AFS forteller at det også i år er problemer med å få norske vertsfamilier, for i løpet av de 30 årene organisasjonen har tatt i mot studenter har det vært vanskelig å finne tak over hodet til dem. Dette begynner å bli pinlig sier generalsekretæren i AFS, Pernilde Vikanes til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Luftfartshistorien del 10

Nordmenn flyr mest i verden. Ikke bare er det billig fly, men med vårt nett av småflyplasser og store stamflyplasser er det kort vei til nærmest flyplass for de fleste av oss.

-Vi kan takke amerikanerne og den kalde krigen for at det ble som det ble, sier konservator Karl Kleve ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø. Reporter Sjur Sætre flyr deg videre rundt i vår flyvehistorie.

Dagen i dag

29. Juli

Han var en brutal viking, men etter sin død fikk han tilnavnet "den hellige". Olav den hellige døde på Stiklestad 29. juli, 1030.

Danskene avskaffer djevelen

Satan, Pokker, Hinmannen og Gamle-Erik - djevelen har fått mange navn i alle de årene han har vært en del av kristen kultur. Men i dag forteller Vårt Land at en gruppe danske prester rett og slett vil fjerne ham fra kirken. De mener nemlig at djevelen ikke har noe å gjøre i 2008. Men hvem er egentlig denne fyren - og har han røde horn?

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Vi har det som bønder”.

Måsen ødelegger

Måke inn for landing
Foto: Åse Brikselli

Måsen frakter avfall fra den kommunale søppelfyllinga i Bodø og er i ferd med å ødelegge naturperlen Vatnvatnet, et ferskvann som er større enn Maridalsvannet i Oslo. Skandaløst at ikke kommunen sikrer fyllinga hevder Stein Ree, Karl Martin Kristensen og Ragnar Seivåg i aksjonskommitteen. Nå ber de miljøvernministeren gripe inn. Rep: Bjørn Vang.

NRK 75 år

Fjernsynet

Den 20. august 1960 ble fjernsynet offisielt åpnet av Kong Olav. Mange spådde radioens undergang etter at fjernsynet kom til Norge, men det skjedde ikke. - I stedet fikk vi en kjappere og friskere radio, mye takket være innsatsen til daværende radiodirektør Thorolf Elster, sier NRK-veteranen Ola Johnsrud. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Narkomane mister tannlegetilbud

arkomane slit med tannproblem ein knapt kan forestille seg. Eit av dei bedre tilbuda til narkomane i Trondheim har vore klinikken til Frelsesarmeen. No slit dei med å få tak i ny tannlege som vil stille opp. Reporter er Per Olav Alvestad.

Livet langs Målselva del 2

"Bosetterne som kom fra Gudbrandsdalen, Østerdalen og Trøndelag brakte med seg dialektene til Målselv da de kom rundt 1790" forteller bygdebokforfatter Vidkun Haugli. Marit Evenmo på Rundhaug gir oss tips om lefsebaking langs elva. Rep: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1