NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.05.08

Overdose cruiseskip - Emma, vår første datamaskin - Dagen i dag 29. Mai - Sanseløs - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Stadig flere innvandrere i jobb - Smaken av Norge - Bensinprisen øker, men er fortsatt billig - Kongebesøk i Portugal

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 29.05.08

Overdose cruiseskip

Vestlandsfjordane druknar i cruiseskip. Hotelldirektør i Bergen møter bestyrta utanlandske turistar og journalistar som ser dieselrøyk og endelause køar i staden for uberørt natur. - Pengar er ikkje alt, me må passe på omdømmet vårt som turistmål! seier han.

Emma, vår første datamaskin

Den hadde omtrent like stor datakapasitet som en mobiltelefon, men var en revolusjon da den kom for 50 år siden.

EMMA var Norges første kommersielle elektroniske datamaskin og kom med eget fly fra Paris til Bergen i 1958, der Universitetet i Bergen tok den i bruk.

Interessen var enorm for de mirakuløse regneoperasjoner den nye supermaskinen kunne utføre. Norsk Teknisk Museum har for lengst sikret seg den 50 år gamle damen. I dag var det fødselsdagsfeiring med prominente gjester til stede.Ved reporter Sjur Sætre.

Dagen i dag

29. Mai

Dagen i dag 29.mai: Hillary på Mount Everest i 1953. "Den tynne luften var et problem" fortalte Edmund Hillary til NRK etter at han nådde toppen av fjellet sammen med den nepalske sherpaen Tenzing Norgay. I innslaget hører vi også Randi Skaug, første norske kvinne på Mount Everest. Rep: Bjørn Vang.

Sanseløs

For å oppleve verden rundt oss er vi svært avhengig av sansene våre. Og kanskje glemmer vi hvor viktig hver enkelt sans er for oss. I serien vår, sanseløs, skal vi i dag innom luktesansen.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Vårrengjøring”.

Stadig flere innvandrere i jobb

I løpet av dei tre siste åra er arbeidsledigheten blant innvandrara halvert -det viser tal frå statistisk sentralbyrå -og forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå fortel kva som ligger bak tala.

Smaken av Norge

Både ugress og planter du finner i skog og mark er spiselige. Løvetann, skvallerkål, turt og almefrukter kan bli en frisk salat - gjerne overdrysset med blomster, f.eks. fioler. En god dressing av olje og eddik med litt sødme er viktig fordi mange av plantene kan ha en lett bitter smak. Jan Kofoed veileder radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen.

Bensinprisen øker, men er fortsatt billig

Bensinen er billig i Norge- i hvertfall når vi ser på hvor mye penger som faktisk renner inn på lønnskontoene våre hver måned. En undersøkelse i dagens utgave av Aftenposten viser at kun Irland bruker mindre av inntekten sin på bensin enn oss nordmenn. Likevel klager vi, og vil ha prisene ned. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kongebesøk i Portugal

Kong Harald og dronning Sonja er på tredagers statsbesøk i Portugal. Nå vil norsk fiskeindustri selge enda meir fisk på det portugisiske markedet. Bjørn Vang rapporterer.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 29.05.08