NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.04.08

Befolkningsstatistikk - Hvem er hvem - Dagen i dag 29. April - HC Hanssen kåserer - Jesuskvinner - Amerikanske presidenter: Richard Nixon - Asylbråk i småkommune - Fosterhjemsbarn adopteres ikke

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 29.04.08

Befolkningsstatistikk

I dag kom befolkningsstatistikken over innvandrerbefolkningen fra Statistisk Sentralbyrå. Den viser blant annet at aldri før har vi hatt så høy innvandring til Norge som nå - og polakker er den største innvandrergruppa.

Lars Østby, forsker ved Statistisk Sentralby analysterer tidenes innvandringsboom og sier at det er snakk om arbeidsinnvandring, og det er polakkene som topper den dagferske statistikken. Sammensetningen har endret seg dramatisk - over halvparten er innvandrere fra Europa, det er godt kvalifiserte mennesker som blir tatt imot av norsk arbeidsliv. Innvandringen fra 3. verden er prosentvis i tilbakegang i forhold til totalinnvandringen.

Hvem er hvem

Til høsten kommer boka "Hvem er hvem" ut på Aschehoug forlag. - Det er en gedigen samling småbiografier, skrevet journalistisk, sier redaktør Knut Olav Åmås. En redaksjon på femten skal vurdere hvem som er de tusen mektigste personene i Norge i 2008. Det er ingen faste kriterier som ligger til grunn, men en vurdering ut fra diskusjoner og skjønn. Målet er en ikke en oppslagsbok, men en blanding av faktaopplysninger og en mulighet for journalistene til å skrive en litt spiss artikkel. Programleder i Osenbanden på P3, Are Sende Osen, tror gjerne at han blir med i boka. Det gjør også forfatter, Unni Lindell. Vi må likevel vente til høsten før vi får vite navnene, Åmås ønsker ikke å avsløre noe enda. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Dagen i dag

29. April

Japans tidligere keiser blir født som en gud. Etter at Japan taper andre verdenskrig, mistet han sin guddommelige status, og han ble begravd som et vanlig menneske i 1989.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Med flaska under bordet”.

Jesuskvinner

200 kristne kvinner på Sunnmøre har dannet en egen bønneforening for å hjelpe enkeltmennesker som vil ut av livskriser. Det kan dreie seg om samlivsbrudd, depresjoner eller en rettssak om barnefordeling etter en skilsmisse. Bønneønskene sendes ut ut via e-post eller SMS til 200 kvinner i bønnenettverket "Jesuskvinner".- Vi får mange tilbakemeldinger med takk for forbønn. Mange av dem som ber om hjelp er mennesker som ikke har tilknytning til kristne miljøer. Dette vitner om mye Gudstro ute blant folk, sier Jorunn Godø i bønnenettverket "Jesuskvinner".

Amerikanske presidenter:

Richard Nixon

Richard Nixon da han forlater Det hvite Hus

Richard Nixon da han forlater Det hvite Hus.

Foto: AP

Han var en talekunstner av de sjeldne og antikommunist inn i sjela. Richard Nixon var den første amerikanske presidenten som måtte av. Professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo har et blandet syn på presidenten som gikk under navnet Tricky Dick. Ole Moen har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter og sier at Richard Nixon var en begavet politiker med en noe frynsete moral. Du har kanskje fått med deg at Ole Moen og reporter Sjur Sætre tar for seg noen av tilfellene i den amerikanske presidentrekken.

I dag handler det om Richard Nixon, mannen som ble president i 1969 og som gikk av på grunn av Watergateskandalen i 1974.

Asylbråk i småkommune

Nesna får åtte arbeidsplasser, og de som tilbyr varer og tjenester vil øke omsetninga, sier ordfører Ronny Sommero, derfor vil han ha 150 asylsøkere. Nei til asylmottak, sier Geir Kristiansen, som krever folkeavstemming. Han mener 150 asylsøkere vil skape stor uro. Rep: Bjørn Vang.

Fosterhjemsbarn adopteres ikke

Mens andre land har økt andelen innenlandsadopsjoner har tallene i Norge pekt motsatt vei. Er det best for fosterhjemsbarn å ha to par foreldre, eller er det best å la fosterforeldre adoptere barnet?

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 29.04.08

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP