Normal

Norgesglasset 29.04.08

Befolkningsstatistikk - Hvem er hvem - Dagen i dag 29. April - HC Hanssen kåserer - Jesuskvinner - Amerikanske presidenter: Richard Nixon - Asylbråk i småkommune - Fosterhjemsbarn adopteres ikke

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 29.04.08

Befolkningsstatistikk

I dag kom befolkningsstatistikken over innvandrerbefolkningen fra Statistisk Sentralbyrå. Den viser blant annet at aldri før har vi hatt så høy innvandring til Norge som nå - og polakker er den største innvandrergruppa.

Lars Østby, forsker ved Statistisk Sentralby analysterer tidenes innvandringsboom og sier at det er snakk om arbeidsinnvandring, og det er polakkene som topper den dagferske statistikken. Sammensetningen har endret seg dramatisk - over halvparten er innvandrere fra Europa, det er godt kvalifiserte mennesker som blir tatt imot av norsk arbeidsliv. Innvandringen fra 3. verden er prosentvis i tilbakegang i forhold til totalinnvandringen.

Hvem er hvem

Til høsten kommer boka "Hvem er hvem" ut på Aschehoug forlag. - Det er en gedigen samling småbiografier, skrevet journalistisk, sier redaktør Knut Olav Åmås. En redaksjon på femten skal vurdere hvem som er de tusen mektigste personene i Norge i 2008. Det er ingen faste kriterier som ligger til grunn, men en vurdering ut fra diskusjoner og skjønn. Målet er en ikke en oppslagsbok, men en blanding av faktaopplysninger og en mulighet for journalistene til å skrive en litt spiss artikkel. Programleder i Osenbanden på P3, Are Sende Osen, tror gjerne at han blir med i boka. Det gjør også forfatter, Unni Lindell. Vi må likevel vente til høsten før vi får vite navnene, Åmås ønsker ikke å avsløre noe enda. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Dagen i dag

29. April

Japans tidligere keiser blir født som en gud. Etter at Japan taper andre verdenskrig, mistet han sin guddommelige status, og han ble begravd som et vanlig menneske i 1989.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Med flaska under bordet”.

Jesuskvinner

200 kristne kvinner på Sunnmøre har dannet en egen bønneforening for å hjelpe enkeltmennesker som vil ut av livskriser. Det kan dreie seg om samlivsbrudd, depresjoner eller en rettssak om barnefordeling etter en skilsmisse. Bønneønskene sendes ut ut via e-post eller SMS til 200 kvinner i bønnenettverket "Jesuskvinner".- Vi får mange tilbakemeldinger med takk for forbønn. Mange av dem som ber om hjelp er mennesker som ikke har tilknytning til kristne miljøer. Dette vitner om mye Gudstro ute blant folk, sier Jorunn Godø i bønnenettverket "Jesuskvinner".

Amerikanske presidenter:

Richard Nixon

Richard Nixon da han forlater Det hvite Hus

Richard Nixon da han forlater Det hvite Hus.

Foto: AP

Han var en talekunstner av de sjeldne og antikommunist inn i sjela. Richard Nixon var den første amerikanske presidenten som måtte av. Professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo har et blandet syn på presidenten som gikk under navnet Tricky Dick. Ole Moen har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter og sier at Richard Nixon var en begavet politiker med en noe frynsete moral. Du har kanskje fått med deg at Ole Moen og reporter Sjur Sætre tar for seg noen av tilfellene i den amerikanske presidentrekken.

I dag handler det om Richard Nixon, mannen som ble president i 1969 og som gikk av på grunn av Watergateskandalen i 1974.

Asylbråk i småkommune

Nesna får åtte arbeidsplasser, og de som tilbyr varer og tjenester vil øke omsetninga, sier ordfører Ronny Sommero, derfor vil han ha 150 asylsøkere. Nei til asylmottak, sier Geir Kristiansen, som krever folkeavstemming. Han mener 150 asylsøkere vil skape stor uro. Rep: Bjørn Vang.

Fosterhjemsbarn adopteres ikke

Mens andre land har økt andelen innenlandsadopsjoner har tallene i Norge pekt motsatt vei. Er det best for fosterhjemsbarn å ha to par foreldre, eller er det best å la fosterforeldre adoptere barnet?

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 29.04.08

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.